NAJGORE APLIKACIJE PO TELEFON: One su opasne i mogu da naškode pametnim uređajima, u većini slučajeva su besplatne | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Donose više štete

NAJGORE APLIKACIJE PO TELEFON: One su opasne i mogu da naškode pametnim uređajima, u većini slučajeva su besplatne

Autor Miloš Delević
Autor Miloš Delević

Najveći broj štetnih aplikacija su uglavnom besplatne, a znaju da se kriju iza pozitivnih ocena i velikog broja preuzimanja.

Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Rob Hampson

Pametni telefoni su značajno napredovali u poslednjih deset godina, ali njihova snaga se ne bi mogla iskoristiti da ne postoji veliki broj aplikacija.

Nažalost, skoro svake nedelje možete da naletite na listu loših aplikacija koje izlažu vaš uređaj i vaše lične podatke pred rizikom.

Možda će vas zanimati:

Nekada to bude sigurnosni propust programera, opasan malver, nestabilna verzija aplikacije i mnogo toga drugog, dok postoje i programi koji žele da vas prevare tako što nude besplatne usluge koje se inače naplaćuju. Poenta teksta nije da vam kaže koje aplikacije su sporne i koje treba da izbrišete, već da primetite kakve aplikacije mogu da nanesu štetu, pa ukoliko imate neku sličnu aplikaciju, idealno vreme je da istu izbrišete.

Igre i puzle

Mnogi korisnici ne obraćaju pažnju kada preuzimaju besplatne video igre i puzle sa prodavnica aplikacija. Često se desi da se tako nešto obije o glavu korisnika, pošto takve neproverene igre znaju da imaju malvere ili neki opasan skriveni kod. Uglavnom se takve aplikacije često reklamiraju unutar drugih programa, društvenih mreža, itd... Takve igre su na primer Rugby Pass, Flying Skateboard, Plant Monster i mnoge druge, prenosi USAToday. Generalni savet kada preuzimate aplikacije je da pogledate recenzije, i pozitivne i negativne i da obratite pažnju ko je autor iste.

Nisu samo malveri problem, mnoge igre prikupljaju mnogo više informacija nego što im je to potrebno. Jedan takav primer je igra Words with Friends, koja prikuplja podatke o kupovini, kontaktima, lokaciji, istoriji pregleda i mnogo toga drugog.

CamScanner

Kako se sve više okrećemo digitalizaciji, nekada koristimo pametne telefone kako bi brzo skenirali neki važan dokument. To mogu da budu lične karte, pasoši, ili potpuno nešto treće, ali ono što im je zajedničko je to da su ti podaci osetljivi i da treba da ostanu vaši. U prodavnicama za aplikacije postoji mnogo programa koji potpomažu da napravite odgovarajuću fotografiju vašeg dokumenta. Takva aplikacija je i CamScanner koji pretvara faše fotografije u PDF dokumenta.

Pre nego što poverite sličnim aplikacijama svoja dokumenta, 2019. godine su istraživači otkrili skriveni maliciozni kod u Android verziji te aplikacije. Na sreću, problem je ispravljen i ta aplikacija je ubrzo vraćena u Google Play Store. Umesto takvih aplikacija, iPhone korisnici mogu da koriste već instaliranu Notes aplikaciju za skeniranje dokumenata, dok Android korisnici mogu da probaju Google Drive.

Horoskop i astrologija

Iako astrologija može da bude zabavna, aplikacije koje mogu da se nađu u Google Play Store i AppStore prodavnicama u većini slučajeva sa sobom donose probleme. Tako su izuzetno popularne aplikacija Astro Guru: Astrology i Horoscope & Palmistry, bile krive za curenje velikog broja ličnih podataka korisnika. Kompanija Check Point Research ističe da te aplikacije imaju više od 10 miliona preuzimanja, te da nisu propisno zaključali podatke korisnika kao što su korisničko ime, datum rođenja, pol, lokacija, elektronska adresa, itd... 

Faksiranje

Još jedan primer koji je Check Point Research naveo je popularna aplikacija iFax koja omogućava korisniku da pošalje dokumenta direktno sa telefona. Istraživači te kompanije su otkrili da postoji ključ koji daje pristup tim dokumentima, a rezultat toga je bio da su hakeri pristupili dokumentima više od 500.000 korisnika. 

Logo kreator

Logo Maker - Free Graphic Design & Logo Templates aplikacija pokazuje kako može da se manipuliše pozitivnim ocenama, recenzijama i brojem preuzimanja na popularnim prodavnicama za softver. Ona je prikupljala lozinke, korisnička imena, email adrese i korisnički ID, prenosi USAToday. Zbog svega toga je poželjno da izbegavate da koristite iste lozinke na dva ili više različita servera, jer će onda uslediti "domino efekat".

Screen recorder

Mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen Screen recorder uz pomoć kog možete da zabeležite šta se dešava na vašem uređaju. Check Point kaže da jedna takva aplikacija sa 10 miliona preuzimanja sve snimljene podatke kači na cloud servis korisnika, što može da izazove veliki problem ukoliko tvorci tog programa zakače za isti kod koji bi potom zabeležio šta se nalazi na tom servisu.

Zaista nema potreba instalirati takve aplikacije koje mogu da naštete vašem uređaju, kada opcija snimanje ekrana postoji na mnogim telefonima.

Facebook

To što su pojedine aplikacije poznate širom sveta, ne znači da su i sigurne. Mnoge velike tehnološke kompanije prikupljaju razne podatke od svojih korisnika uz pomoć njih, a čini se da se po tom pitanju najviše izdvaja Facebook koje iste koristi za oglašavanje. Ipak, ti podaci mogu da se nađu u pogrešnim rukama. Pre samo nekoliko meseci se dogodilo curenje ličnih podataka više od 533 miliona Facebook korisnika

QR skeniranje i Flashlight

Nebrojano puta smo mogli da vidimo kako popularne aplikacije za skeniranje QR koda u sebi imaju malver. Umesto da rizikujete sa takvim aplikacijama, mnogi pametni telefoni već imaju ugrađen čitač za QR kod u svojim kamerama. Isti slučaj je i sa aplikacijama Flashlight. Zaista nema potrebe da skidate takve besplatne aplikacije kada sadašnji pametni telefoni imaju opciju da uključite osvetljenje/blic. One se samo gomilaju u vašim uređajima, a više će štete naneti, nego što će doneti koristi.

Kakav tip aplikacija bi vi dodali na ovaj spisak?

Pročitajte i ovo:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Tagovi

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Korisni saveti

Ivan

Korisni saveti

Nemanja

Trebali biste biti svesni,da ove aplikacije jesu štetne,ne biološki ,nego za vašu sigurnost i bezbednost.nemanja.

Najnovije

Uređaji

Testovi