5G MREŽA "RUŠI" AVIONE S NEBA: Emirates, Air India i drugi otkazali letove radi bezbednosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G MREŽA "RUŠI" AVIONE S NEBA: Emirates, Air India i drugi otkazali letove radi bezbednosti

Nekoliko avioprevoznika prizemljilo je svoje avione koji su saobraćali sa gradovima u SAD nakon što su AT&T i Verizon pustili 5G signal koji bi mogao da pravi smetnje sa nekim instrumentima na Boeing 777 avionu.

 lughafen Wien AG _ Vienna Airport 3.jpg Izvor: SmartLife / Vienna Airport

Četiri velika avioprevoznika: Emirates, Air India, ANA i Japan Airlines otkazali su svoje letove zbog problema koje bi 5G mreža mogla da prouzorkuje na visinomeru Boeing 777 aviona. Emirates, koji ima najveću flotu Boeing 777 aviona izdao je izjavu u kojoj se kaže da se suspenduju svi letovi od 19. Januara pa na dalje do Bostona, Čikaga, Dalas Fort Vorta, Hjustona, Majamija, Njuarka, Orlanda, San Franciska i Sijetla.

Možda će vas zanimati

Kako izveštava Reuters, sve više aviona prijavljuje probleme, pa su China Airlines i Korean Air Lines takođe promenile avione koji lete ka destinacijama u SAD, sa najavama drugih velikih aviokompanija koje bi mogle da urade isto. Lufthansa je otkazala najmanje jedan let i promenila avione za određene rute u SAD sa Boeing 727-8 na 747-400 kako ne bi došlo do problema sa opremom.

Gde nastaju smetnje?

Problem sa 5G opremom na koji avioprevoznici ukazuju već neko vreme dešava se jer 5G signal u C frekventnom rasponu između 3,7 i 4,2 GHz može da pravi smetnje sa radarom koji se koristi na pojedinim avionima, konkretno sa merenjem visine, što može da utiče na bezbedno sletanje u uslovima slabe vidljivosti.

Naime, radar koji meri visinu koristi radio talase koji se odbijaju od zemlje, kako bi se odredila precizna očitavanja visine, što je jako bitno u uslovima kada je vidljivost ograničena. Problemi sa očitavanjem visine mogu da prouzrokuju i probleme sa drugim bezbednosnim sistemima poput automatskog aktiviranja autopilota, koji je prouzrokovao pad aviona Turkish Airlines 2009. godine.

Sam proizvođač aviona Boeing je izdao saopštenje u kojem se navodi da 5G signal telefona u SAD koji počinje sa emitovanjem 19. januara 2022. godine može da pravi smetnje sa radio-talasima visinomera koji je instaliran u Boeing 777.

Možda će vas zanimati

Za sada su sprovedena mnoga istraživanja u preko 40 zemalja u kojima se pokazalo da 5G signal u C rasponu ne utiče na rad visinomera, ali američka FCC (Federalna komisija za komunikacije) i dalje nije zadovoljna istraživanjima. Naime, mnogi avioprevoznici i dalje izražavaju bojazan da bi 5G signal mogao da utiče na prestanak ili loš rad radara za merenje visine.

Šta je 5G i kako radi
Izvor: YouTube / CNET

FCC je uvela niz mera koje služe za sprečavanje smetnji poput 220 MHz između spektra koji koriste radari (kreće od 4,2 GHz) i 5G sprektra (završava se na 3980 MHz). Tu su i ograničenja za 5G antene koje se nalaze blizu aerodroma, kako se ne bi pravila zagušenja u određenim spektrima radio talasa kada avioni sleću.

Moderni avioni

Ukoliko moderni avioni imaju moderne radare, smetnje ne bi trebale da budu problem, jer postoji veliki broj kontra-mera koji sprečava da se one dese. I dok se prave avioni na solarni pogon i supersonični modeliponovo postaju svakodnevnica, stariji avioni nemaju moderne radare za visinu. Neki stariji modeli koriste druge frekvencije koje se preklapaju sa 5G signalom, a postoji i problem kvara koji se dešava i koji utiče na promenu frekventnog raspona, koji se opet može mešati sa 5G signalom. Kada su avioni u pitanju, čak i najmanja stvar može biti razlog za brigu, jer su ljudski životi u pitanju, avioprevoznici ne žele da prepuste ništa slučaju.

U izjavi AT&T i Verzon mobilnih operatera navodi se da će oni namerno pomeriti implementaciju 5G antena blizu određenih aerodroma kako ne bi došlo do problema, bar dok se istraživanje Federalne komisije na ovu temu ne zaključi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA