SAVET STRUČNJAKA: Isključite 2G vezu na svojim telefonima zbog 2 bitne stvari | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAVET STRUČNJAKA: Isključite 2G vezu na svojim telefonima zbog 2 bitne stvari

Ovo se odnosi ne samo na Android 12 korisnike, nego i na sve koji su u mogućnosti to da urade.

 2G mreža Android 12 isključivanje Izvor: SmartLife / Google

Kompanija Google je nedavno predstavila Android 12, koji je osim Material You dizajna i novih opcija operativnog sistema doneo i ručicu tj. prekidač za isključivanje 2G mreže.

Mobilna mreža 2G predstavljena je 1991. godine u Finskoj i predstavlja mrežu druge generacije zasnovane na GSM standardu.

Možda će vas zanimati

Prošlo je više od 30 godina kako od premijere ove mreže i ona nije pravljena za današnje pametne telefone, što može da bude bezbednosni i sigurnosni rizik.

Neprofitna grupa za digitalna prava Electronic Frontier Foundation (EFF) od 2020. godine zagovara isključivanje 2G standarda svuda u svetu, a u SAD su to već uveliko uradili (tamo se trenutno gasi i 3G mreža na mnogim lokacijama gde su 4G i 5G mreže dovoljno rasprostranjene).

"Postoje dva glavna problema u vezi sa 2G mrežom. Prvi, koristi slabu enkripciju između tornja i uređaja koju napadač može da krekuje u realnom vremenu da bi presreo pozive ili tekstualne poruke. Zapravo, napadač to može učiniti pasivno, da nikada ne pošalje nijedan paket podataka. Drugi problem sa 2G mrežom jeste to što ne postoji autentifikacija tornja na telefonu, što znači da svako može neprimetno da imitira 2G baznu stanicu, a telefon koji koristi 2G protokol nikada neće biti pametniji tj. pronicljiviji u tom smislu", objasnili su iz EFF grupe za ArsTechnica.

Kod nas je situacija sa 3G mrežom uglavnom dobra i iz našeg primera možemo da potvrdimo da trenutno ne koristimo 2G i da smo zbog čestog rada napolju tj. u pokretu odavno aktivirali Samo 3G mreža opciju.

Ukoliko je i u vašem kraju 3G odavno odomaćen, možda je zaista vreme da pređete samo na tu mrežu i da odustanete od 2G mreže. Da biste isključili 2G mrežu pratite putanju Settings >Network & Internet >SIM >Allow 2G ili koristite opciju Only 3G.

Isključivanje 2G mreže u Evropi je u potpunosti zakazano za 2025. godinu, u Južnoj Americi godinu dana ranije, a u Africi to još uvek treba da bude određeno. U svakom slučaju - gde ima mesta za 3G trebalo bi da koristite tu mrežu, jer je bezbednija, a svakako sadrži i kvalitetan prenos podataka.

Da li vi još uvek i kada koristite 2G?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cyber Kurajber

Ovo možda ima smisla za centar Beograda i možda u još ponekim gradovima u Srbiji, dok za ostatak Srbije, a vrlo često i periferija Beograda u određim delovima jedva ima i 2G signal koji je znatno "jači" od 3G i 4G signala, to je naučna fantastika. A što se tiče bezbednosti, sa obične smrtnike to su gluposti. Pritom ako se ne koriste moblini podaci sve vreme ne vidim svrhu držati mrežu na 4G jer ona em ima lošiji signal em više troši bateriju!

Laki

Nema potrebe za ovim. 2g mreža ima bolji prijem od 3g mreže, zbog jačine signala i frekvencije na kojoj radi. Sa only 3g isključujete 4g. Priča ima smisla samo za cia/bia varijante.

Jovan

Kod mene dede u selu 2g ima dve crte, a o 3g i 4g mozes samo sanjati. Moras izaci 500 metara od kuce na brdo da bi uhvatio obrise 3g signala. Probano sa vise kartica operatora i vise uredjaja. Uvek slicna prica. Nismo mi za to jos spremni.