KAKO SMO KORISTILI TELEFONE PROTEKLIH MESECI: Prštali megabajti mobilnog neta, tek pokoji SMS i par minuta razgovora | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO SMO KORISTILI TELEFONE PROTEKLIH MESECI: Prštali megabajti mobilnog neta, tek pokoji SMS i par minuta razgovora

Presek stanja za Q3 2021 otkriva nam kako smo koristili mobilne telefone u periodu od jula do septembra.

  Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

U trećem kvartalu 2021. godine oko 8,659 miliona aktivnih korisnika usluga mobilne mreže ostvarilo je oko 5,2 milijarde minuta razgovora u domaćem i međunarodnom saobraćaju i poslalo oko 1,3 milijarde SMS poruka.

Tokom trećeg kvartala 2021. godine mobilni korisnik je u proseku dnevno razgovarao oko 6,6 minuta i slao 1,7 SMS poruka.

Možda će vas zanimati

Na tržištu usluga mobilne mreže je u trećem kvartalu 2021. godine prisutan rast broja aktivnih korisnika, odnosno sa 8,328 miliona aktivnih korisnika u drugom tromesečju ove godine, broj se povećao na 8,659 miliona aktivnih korisnika.

Ostvareni govorni saobraćaj u mobilnoj mreži je u trećem kvartalu 2021. godine u blagom padu, dok je SMS saobraćaj viši u odnosu na drugi kvartal 2021. godine.

Broj postpejd korisnika, koji u trećem kvartalu 2021. godine iznosi 5,123 miliona, kao i broj pripejd korisnika, koji iznosi 3,536 miliona, beleže blagi rast u odnosu na prethodni kvartal. Struktura postpejd korisnika u trećem kvartalu 2021. godine nije značajnije promenjena u odnosu na prethodne kvartale. Broj privatnih postpejd korisnika iznosi 3,759 miliona, a broj poslovnih postpejd korisnika 1,364 miliona.

Najviše minuta odlaznog saobraćaja u trećem kvartalu 2021. godine upućuje se prema brojevima u sopstvenoj mobilnoj mreži operatora (53%). U trećem kvartalu 2021. godine je došlo do značajnog porasta broja minuta u romingu koji ostvaruju domaći mobilni pretplatnici u inostranstvu, što je očekivano imajući u vidu da je od 1. jula 2021. godine u primeni režim roming kao kod kuće u regionu Zapadnog Balkana.

Količina prenetih podataka preko mobilne mreže raste u posmatranom periodu i iznosi 159,8 miliona GB u trećem kvartalu 2021. godine, što znači da je korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 249 MB, odnosno oko 7,38 GB mesečno.

Broj izvršenih prenosa brojeva u mobilnoj mreži u trećem kvartalu 2021. godine je viši u poređenju sa prethodnim kvartalom i iznosi oko 26 hiljada, odnosno oko 8,7 hiljada mesečno i ova usluga i dalje se pokazuje kao jedna od omiljenih domaćim korisnicima. Nažalost RATEL nije objavio koliko je brojeva preneto iz mreže u mrežu kao što je to ranije bila praksa.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA