VLOGERSKI MOBILNI KOJI VEĆINU STVARI ODRADI SAM: Vi samo pritisnite record dugme i komponujte kadar | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VLOGERSKI MOBILNI KOJI VEĆINU STVARI ODRADI SAM: Vi samo pritisnite record dugme i komponujte kadar

Ako tražite telefon s kojeg možete lepo da vlogujete i ćaskate uživo sa pratiocima - ne tražite dalje!

 huawei-nova-stefan-stojanović-smartlife-6.jpg Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Kompanija Huawei napravila je model Huawei nova 9 s posebnom namenom na umu - da bude vlogerski telefon (vlog od reči blog, a sve to u video kontekstu se zove vlogovanje - video blogovanje).

Vlogovali vi ili ne, razumeli trend ili mu se protivili istina je jedna - ljudi vole da se snimaju i još više vole da to rade lako i sa što manje klikova.

Možda će vas zanimati

Upravo to Huawei nova 9 nudi, vlogovanje bez maltretiranja i nepotrebnih klikova kako biste dobili najbolji kadar i video lako prebacili na društvene mreže.

Za kvalitet snimka brinu se sve četiri kamere pozadi, ali i prednja kamera, o čijim tehničkim specifikacijama smo vam već sve napisali.

Sada ćemo se baviti isključivo režimima za vlogovanje.

Pre svega moramo da napomenemo da Huawei nova 9 nema fabričku OIS opciju tj. optičku stabilizaciju kadra. Ona je zamenjena AIS i EIS opcijom tj. elektronskom stabilizacijom, koju kontroliše AI tj. veštačka inteligencija. Za razliku od običnog EIS-a, AIS omogućava da se stabilizacija vrši istovremeno snažno, tako da se ne vide nagli pokreti čak ni tokom trčanja, ali istovremeno na takav način da kadar ne izgleda ni razvučeno u neku od strana kako bi se kompenzovalo podrhtavanje, ali ni da leluja na krajevima, što je česta boljka elektronske stabilizacije kadra.

Mi smo tokom snimanja našeg vloga u Helsinkiju, u ledenoj Finskoj, koristili običan selfi štap kao držač, ne gimbal, a poslednji deo videa je snimljen samo iz ruke, tako da u videu možete da vidite vrlo jasno da podrhtavanja snimka nema ni u jednom slučaju. Takođe, uslovi za snimanje i slikanje u Helsinkiju su daleko od idealnih - hladnoća, kao takva uvek škodi telefonima, a dnevne svetlosti je jako malo, čak i u dnevnom delu dana i uvek je nekakva izmaglica u vazduhu, što sve utiče na kvalitet fotografija i video zapisa.

Iz videa ćete videti da se telefon dobro nosi s ovakvim uslovima snimanja, baš kao što mu dobro ide i u zatvorenom prostoru, gde je manjak prirodne svetlosti uvek problem.

Vlog opcije Huawei nova 9

VLOGERSKI MENI nalazi se u liniji glavnog menija, odmah iza ili iznad okidača (u zavisnosti od toga kako držite telefon) i zove se, logično - Vlog. Pre snimanja odaberite jednu od pet opcija, među kojima su:

1. ZADNJA KAMERA: omogućava da automatski podesite parametre snimanja za vlog bez obzira na to šta se snima

2. PREDNJA KAMERA: omogućava isto što i opcija zadnje, samo za selfi kameru i uz opciju automatskog praćenja lica

3. PREDNJA/ZADNJA KAMERA: istovremeno deli kadar na dve polovine - jednu za prednju kameru, a drugu za zadnju

4. ZADNJA/ZADNJA KAMERA: otvara dve zadnje kamere u istom trenutku u podeljenom kadru, i to ultraširokougaonu i glavnu kameru, uz mogućnost zumiranja do 6X na gladnoj kameri i

5. SLIKA U SLICI: režim koji koristi tri kamere - glavnu, ultraširokougaonu i prednju, koja je stavljena u plutajući prozor, pa ga je moguće pomeriti bilo gde na ekranu.

Tokom snimanja možete da koristite različite režime jednostavnim otvaranjem Vlog polja i izborom jedne od pet opisanih opcija gore uz zumiranje na glavnoj i ultraširokougaonoj kameri. Dostupan je i režim ULEPŠAVANJA (u koracima od jedan do 10), kao i mogućnost DODAVANJA MUZIČKE PODLOGE odmah po pokretanju snimanja.

Ako volite da telefon baš sve uradi umesto vas dostupan vam je i posebno izdvojen režim KREATOR PRIČE, koji omogućava da u već podešene animacije, efekte i muziku snimite video i to objavite kao svoju priču.

Svima bismo savetovali i da koriste opciju PLUTAJUĆEG TASTERA-OKIDAČA, koja omogućava da taster za započinjanje i završetak snimanja stavite tačno pod palac ili kažiprst bez obzira na to gde to želite - samo pomerite taster da vam bude pod prstom i nema žongliranja niti mogućnosti da vam telefon tokom snimanja ispadne.

Uređujte video snimke na telefonu

Nova aplikacija PETAL CLIP deo je EMUI 12 korisničkog okruženja i Huawei ekosistema aplikacija.

Pristupa joj se kroz meni ili izborom komande Uredi u Galeriji fotografija i videa. Nakon toga odaberite video priloge koje želite da izmenite i obavite sve preostalo na telefonu.

Petal clip aplikacija omogućava spajanje videa, seckanje, brisanje, dodavanje novih, efekte, menjanje podloge/muzike, sređivanje kvaliteta videa i zvuka, pojačavanje glasnoće, izmenu brzine reprodukcije, dodavanje animacija, 3D animacije, filtere, promenu rezolucije i odnosa stranica videa, maskiranje video zapisa itd.

Možda će vas zanimati

Video montaža se vrši preko klasične linije za editovanje, podseća na one kompjuterske programe za montažu i omogućava ubacivanje i uklanjanje slika i video klipova.

Prilikom izvoza materijala možete da birate rezoluciju do 2K u 30 fps, a na raspolaganju su i Full HD i 720p rezolucije sa 24 ili 25 fps u sekundi. Izvoz fajla od oko 200 megabajta traje oko minut, dva, što je za mobilni uređaj dobar rezultat. Nakon izvoza sadržaj lako možete prebaciti u svoj Huawei Cloud ili direktno objaviti na društvene mreže (za YouTube koristite YouTube Vanced aplikaciju).

Ako se bavite vlogovanjem ili jednostavno volite da snimate video i posle to sve spakujete na telefonu i delite sa prijateljima i kolegama - Huawei nova 9 bi mogao da bude pravi izbor za vas. I baš kao što smo u naslovu rekli - stisnite record i pravite magiju, posebno u vreme praznika!

Pogledajte

02:33
HUAWEI Talen Summit Helsinki Vlog
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neko iz Mase

Ha, ha, ha, vidi Čavketa što se uvalio u Finsku :D