BEZ ICT-JA NEMA BUDUĆNOSTI: Integracija mladih i obrazovanih ljudi, posebno žena ključna za sve nas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BEZ ICT-JA NEMA BUDUĆNOSTI: Integracija mladih i obrazovanih ljudi, posebno žena ključna za sve nas

Evropi nedostaju ICT profesionalci, zbog čega je Huawei uložio više od 130 miliona evra u programe namenjene mladim talentima.

 Huawei 5G kamion šta je unutra (16-1) Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija Huawei je u poslednjih 13 godina uložila više od 130 miliona evra u programe koji su namenjeni mladim talentima.

U narednom periodu za stipendiranje studenata u okviru programa Seeds for the future izdvojiće više od 2,5 miliona evra, a u cilju unapređenja ove oblasti, plan je da u budućnosti više rade sa evropskim partnerima kako bi zajedno premostili postojeće nejednakosti u digitalnom svetu, istaknuto je na nedavno održanom samitu Huawei Talent u Helsinkiju.

Možda će vas zanimati

Rešavanje izazova poput nedostatka talenata u ICT oblasti u Evropi, jednakost i održivost, bili su u fokusu događaja koji je okupio više od 80 studenata, predstavnika startapa, nevladinih organizacija, agencija za konsalting i univerziteta iz Evrope.

Samit je otvorila Sirpa Pietikäinen, članica Evropskog parlamenta, koja je istakla da mladi talenti na putu kreiranja povezanog digitalnog sveta pre svega treba da budu inovativni i otvoreni, ali i da poštuju nejednakosti, odnosno da budu tolerantni na to što je neko drugačiji, a posebno je istakla da svi zajedno moramo da naučimo da slušamo jedni druge i naučimo da razgovaramo jedni s drugima argumentovano i bez negiranja onoga što ne razumemo ili ne podržavamo lično.

"Kako bismo mogli da sarađujemo jedni sa drugima, važno je da zajedno kreiramo svet u kome ćemo svi biti povezani. Svi zajedno, gde god u svetu se nalazili, možemo da stvorimo bolju i svetliju budućnost", izjavila je Pietikäinen.

Pored toga, na događaju je istaknuto da su žene nedovoljno zastupljene u ICT-u, a čak 80 odsto zaposlenih u ovoj oblasti širom Evrope čine muškarci. Kako bi osnažio žene u tehnologiji i kreiranju digitalnog sveta, Huawei je ove godine pokrenuo programe HUAWEI Women Developers i Women In Technology, a za narednu godinu najavljen je i program School for Female Leadership in the Digital Age.

Reč je o inicijativi kroz koju će pružiti podršku mladim ženskim talentima koji nastoje da oblikuju evropsku tehnološku revoluciju. Berta Herrero, direktorka ovog programa, najavila je da će prijave u Nici biti otvorene od 3. januara 2022. godine, a u programu će moći da učestvuje 27 polaznika.

"Nejednakost zaista postoji u tehnološkom svetu, ali ta činjenica ujedno predstavlja prvi korak ka izgradnji istinski ravnopravnog, inkluzivnog sveta. Da bi prevazišle ove probleme, žene moraju biti u stanju da oblikuju i vode tehnološku revoluciju. Naš nastavni plan i program osposobljava i osnažuje mlade žene da budu lideri digitalne tranzicije Evrope", istakla je Herrero.

Kompanija Huawei sarađuje sa najboljim univerzitetima u Evropi kako bi unapredila sposobnosti i potencijal generacija inovatora koje dolaze. Seeds for the Future, ICT Academy i European University Challange samo su neki od mnogih programa koje je kompanija sprovela kako bi kreirala ekosistem za razvoj talenata u akademskim krugovima.

Pogledajte kako izgleda Helsinki pred doček:

Prema rečima Yesike Aguilere, suosnivačice Tespack & Clocky aplikacije, startapovi i mladi su savršena kombinacija za stvaranje inovativnih, revolucionarnih i snažnih rešenja za budućnost. Digitalizacija podrazumeva velike mogućnosti za mala i srednja preduzeća jer su ona najveći inovatori današnjice, a Huawei finansira i obezbeđuje tehnologiju za startape, čime promoviše razvoj inovativnih ekosistema.

Studenti tehničkih fakulteta i informacionih tehnologija u Srbiji i ove godine imali su priliku da učestvuju u programu za mlade talenteSeeds for the future. U okviru programa, učili su o 5G mreži i veštačkoj inteligenciji, ali i doživeli tradicionalnu i modernu Kinu kroz nesvakidašnje virtuelne ture.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA