ODBRANA ŠUMA STARIM TELEFONIMA: Smartfoni čuvari štite šume od ilegalne seče i životinje od istrebljenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODBRANA ŠUMA STARIM TELEFONIMA: Smartfoni čuvari štite šume od ilegalne seče i životinje od istrebljenja

Stari telefoni mogu da spreče uništavanje šuma i poboljšaju izglede da ugrožene vrste biljaka i životinja opstanu.

 Huawei telefoni kišne šume zaštita od seče šuma 1.jpg Izvor: SmartLife / Huawei

Zahvaljujući kompaniji Huawei stari smart telefoni ne moraju da završe na smetlištu, jer mogu da se koriste u borbi protiv ilegalne seče šuma.

Spajanjem starih pametnih telefona, naknadno opremljenih veštačkom inteligencijom, sa malim solarnim panelima, mikrofonima i antenama, Huawei je stvorio Guardian uređaje, koji donose "mobilnu revoluciju" u borbi protiv ilegalne seče šuma.

Možda će vas zanimati

U suštini, govorimo o crnoj kutiji okruženoj malim solarnim panelima u obliku listova koji su dizajnirani da uhvate što više sunčeve svetlosti.

Ono što je veštačka inteligencija zaista pokazala nakon prvog perioda testiranja jeste njena sposobnost da veoma brzo pregleda značajne količine podataka i zamene manuelno praćenje divljih životinja, koje je u prošlosti podrazumevalo da stotine volontera pretražuju rezervate prirode, koristeći različitu vrstu opreme i danima ili nedeljama dokumentuju sve što vide ili čuju. Srećom, mobilna mreža u tropskim kišnim šumama je generalno dovoljno jaka da prenosi audio podatke u realnom vremenu.

Interesantno je da su mikrofoni u starim Huawei telefonima bolji od većine mikrofona drugih proizvođača telefona, jer hvataju specifične zvukove na određenim visokim i niskim frekvencijama, što u šumama igra veoma bitnu ulogu za prepoznavanje sumnjivih zvukova.

Samo jedan paket crne kutije s telefonom dovoljan je da zaštiti i u realnom vremenu prijavi ilegalnu seču šuma u radijusu od tri kilometra kvadratna, ali i da smanji oslobađanje CO2 u vazduh za do 15 tona u poređenju sa tradicionalnim načinom praćenja prirodnih pojava u prošlosti. Huawei telefoni na ovaj način štite već 2.500 kvadratnih kilometara kišnih šuma, što je ekvivalentno površini od preko 200.000 fudbalskih stadiona!

Deforestacija predstavlja veliki problem, jer je, prema podacima Ujedinjenih nacija, čak 90 odsto seče tropskih šuma ilegalna, time se uništava flora i fauna, a retke vrste izumiru.

Ipak, zahvaljujući ovakvim inovativnim uređajima, ovom trendu se može stati na put i različite NVO i grupe za očuvanje prirode, klime i prirode žele da prošire ovaj projekat na okeane, planine i druge prirodne rezervate.

TECH4ALL: Saving the Rainforest by Listening Huawei Guardian VIDEO
Izvor: Huawei

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

leva cipela

Od kad ovi grinoljubci čuvaju i staraju se o prirodi ostadosmo i bez biljaka i životinja, Nemojte više da čuvate ko Boga vas molim!

Beogradska seljačina

Sačuvaj me Bože kineske slobode.