NIJE SAMO TELEFON VAŽAN: Obratite pažnju na ove stvari kad kupujete novi uređaj! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NIJE SAMO TELEFON VAŽAN: Obratite pažnju na ove stvari kad kupujete novi uređaj!

Smartfon je integralna komponenta mobilnosti, ali je ekosistem kroz koji se njegove funkcije nadograđuju jako važan, takođe!

 huawei-nova-stefan-stojanović-smartlife-5.jpg Izvor: Stefan_Stojanovic/MONDO/Stefan Stojanovic

Jednom retkom i sjajnom prilikom, tadašnji MobIT imao je ekskluzivu - intervju s Ričardom Juom, direktorom sektora kompanije Huawei za korisničke uređaje.

Ju nam je tada rekao da se Huawei ne trka ni sa kim i da je jedina kompanija koju smatraju konkurentom - Apple.

Možda će vas zanimati

U tom trenutku je to zvučalo krajnje neobično, jer je to bila sredina 2018. godine i tad nismo znali u šta će se Huawei transformisati - u kompaniju sa kompletnim ekosistemom uređaja koji mogu da se umreže u inovativan sistem saradnje i proširenog ili još bolje rečeno - dopunjenog potencijala svakog od povezanih uređaja.

Te 2018. godine nismo imali Huawei računare, HarmonyOS, kompletan IoT i zdravstveni ekosistem aplikacija i uređaja, ali ni toliko pametnih satova, slušalica, fitnes narukvica, smart Huawei vaga i drugih uređaja koje su danas dostupni i u Srbiji i regionu.

Tada nismo imali ni zaokružen softverski i Cloud Huawei ekosistem, koji dopunjuju hardver i tako čine kompaniju Huawei jedinom, mimo kompanije Apple, koja se istovremeno bavi razvojem softvera i hardvera za sve svoje uređaje.

Huawei se danas razvija po 1 + 8 + N strategiji, koja podrazumeva da je centralni uređaj ekosistema pametni telefon, a koji uz još osam ključnih segmenata uređaja može da se poveže i umreži sa još bezbroj podržanih uređaja u jedinstven, pametniji ekosistem.

Zahvaljujući tome danas preko Huawei nova 9 ili Huawei nova 8i telefona povezivanjem na laptop, tablet, monitor, pametni sat, slušalice, IoT uređaje i još nekoliko kategorija različitih tipova gedžeta imamo priliku da kreiramo pametniji, brži i pouzdaniji ekosistem, kako za posao, tako i za zabavu.

Huawei nova 9 i Huawei nova 8i su prvi telefoni sa EMUI 12 korisničkim okruženjem, koje unapređuje načine povezivanje kroz Uređaj+ segment.

Uređaj+ omogućava da se laptop, slušalice, pametni sat, tablet, smart vaga ili neki drugi dodatak povežu instant - bez odobravanja konekcije i svaki put kad su uređaji jedan u blizini drugog.

Ovo nije puko povezivanje zarad povezivanja, jer Huawei ekosistem omogućava da se funkcije jednog uređaja prenesu na drugi ili da njegove opcije dopune mogućnosti onog drugog.

Tako se ekran telefona pomoću Multiscreen Collaboration opcije može projektovati na laptop i nadalje sve telefonske funkcije koristiti sa računara, uključujući obavljanje poziva preko računara ili bažičnih slušalica, kao i prenošenje fajlova i multimedije prevlačenjem sa prozora telefona na kompjuter. Takođe, pomoću NFC taga na kućištu laptopa i u telefonu mogu se jednim dodirom prebaciti slike i projektovati drugi materijali na računar. Prezentacija koja se radi na telefonu može da se završi na računaru, a međusobno se mogu prevlačiti i tekst, slike i drugi materijali bez fizičke veze kablom.

Multiscreen Collaboration žele da licenciraju kompanije Dell, HP i druge, kako bi i sa njihovim laptop računarima Huawei i drugi telefoni mogli da se spajaju brže i lakše

Ista je situacija sa tabletom, na koji se može projektovati i ekran samog telefona. Takođe, FreeBuds slušalice se mogu koristiti istovremeno na dva uređaja, tako da primat dobija automatski onaj na kojem je aktivan poziv ili reprodukcija multimedije. Odnedavno se u ekosistemu Huawei uređaja nalaze i klasični i profesionalni monitori, koji se mogu upariti i koristiti direktno sa telefonom ili tabletom kao klasične radne stanice - aplikacije telefona prikazuju se na monitoru, a na telefon je moguće povezati čak i miš i tastaturu.

Kad je zdravlje u pitanju Huawei je otišao nekoliko koraka ispred konkurencije - FreeBuds slušalice i smart satovi, koji mogu da imaju i eSIM podršku (svi domaći operatori podržavaju eSIM), mogu da se povežu direktno na sat. Tako je korisnik u mogućnosti da telefon ostavi kod kuće, ali da, ipak, sluša muziku sa sata na slušalicama bežično ili da se javi na poziv i odgovori na SMS, ako njegov sat podržava mobilnu mrežu. Takođe, pametna vaga se vezuje direktno na telefon i moguće je kontrolisati sve telesne funkcije s nje - puls, kilograme, količinu vode u telu, masu kostiju, mišića ili masti i izračunati metaboličke parametre i BMI tela.

Ekosistem Huawei kompanije zasniva se na AppGallery prodavnici aplikacija tj. butiku, kako je to domaće Huawei predstavništvo lepo prevelo. Tamo se već nalaze brojne popularne globalne aplikacije, a strategija Huawei kompanije da deluje lokalno se isplaćuje, pa je u AppGallery ponudi već najveći deo svih srpskih i aplikacija svih drugih država u kojima Huawei posluje. Posebno formirani timovi kompanije Huawei sarađuju sa domaćim programerima i omogućavaju brže transformisanje postojećih Android aplikacija u Huawei Mobile Services i HarmonyOS aplikacije ili pri kreiranju novih.

Jako je važno i to što je Huawei pristupio i kreiranju sopstvenih rešenja, odnosno aplikacija za produktivnost pre svega. Tako danas imamo odličan Huawei Browser za pregledanje interneta, Huawei Docs za Word, Excel i PowerPoint prezentacije kompatibilne sa svim poznatim formatima ovih dokumenata, Huawei Cloud za bekap i sinhronizaciju svih Huawei uređaja, kao i niz Petal aplikacija, koje u različitim segmentima pružaju korisnicima priliku da iskoriste svoj telefon najbolje što mogu.

Huawei Health je jedna od najkompletnijih i istovremeno najjednostavnijih aplikacija za praćenje svih parametara zdravlja, putem koje se mogu povezati Huawei Watch satovi različite serije, dodaci za merenje rada srca, pametne vage, fitnes narukvice i ostali sportski dodaci ove ili drugih kompanija. Rezultati se predstavljaju vrlo jasno, a tumačenje rezultata obuhvata i savete za poboljšanje ili očuvanje zdravlja i opise za napredak.

Petal Maps su potpuno iznova razvijena navigacija sa offline mapama i GPS navigacijom (čekamo još samo srpski jezik navođenja) i izveštajem o COVID-19 slučajevima i saobraćaju uživo u našoj zemlji. Petal Search je sveobuhvatan sistem pretrage interneta sa asistentom za najvažnije informacije (vreme, novosti, podsetnik itd.) i posebno pretragom aplikacija i mogućnostima instalacije izvan AppGallery ponude. Tu je i glasovni asistent Celia (samo na nekoliko najvećih svetskih jezika) i My Huawei app, koja omogućava kontakt sa tehničkom podrškom Huawei forum i specijalne ponude, kakve sada imaju Huawei nova 9 i Huawei nova 8i modeli kod nas.

Kompanija Huawei za samo dve godine iz korena je promenila svoj pristup razvoju mobilnih telefona i to će osetiti svaki postojeći i novi korisnik - nabolje. Kratkoročno gledano Huawei kompanija jeste izgubila dosta, ali u situaciji u kojoj se kompanija nalazi to je apsolutno neminovno. Ono što je vrlo ohrabrujuće jeste činjenica da kad se gleda dugoročno - Huawei može da bude samo pobednik.

Kriza u kojoj se kompanija našla omogućila je ubrzan razvoj sopstvenih rešenja, koja iz našeg iskustva potvrđujemo, mogu da se nose sa bilo kojim svetski popularnim servisom ili aplikacijom. Dokaz za to su Petal Maps, Huawei Docs i Huawei Cloud aplikacije. Trenutno, kompanija Huawei radi na aplikacijama za plaćanje, transakcije i podršci za njih, kako bi Digitalni novčanik i Pay API-ji, koji su već deo HMS-a, mogli da se iskoriste u potpunosti na svim tržištima.

Huawei ekosistem jednostavno funkcioniše i to je prava reč koja ga opisuje - funkcionalnost. Kad imate Huawei računar, telefon, sat i slušalice ili neki drugi Huawei gedžet, vi imate potpuno novi svet mogućnosti u svojim rukama i podrška eksternih kompanija ili aplikacija vam jednostavno nije potrebna.

I možda će proći vreme dok korisnici to ne otkriju i sami, ali momenat kad će to ceniti mnogo više je sve bliži i tome nas uči i naše lično iskustvo.

Zbog svega što smo u ovom tekstu rekli, vraćamo se na naš naslov i potvrđujemo da nije važan samo telefon, naprotiv! Važno je i sve ono pored njega što kompanija koja ga je proizvela može da vam ponudi kroz softver i dodatne servise ili dodatke…

Huawei n Track to Map the Future VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA