NOVA BESPLATNA GPS NAVIGACIJA ZA SRBIJU: Već smo je isprobali, ima veliku prednost u odnosu na Google Maps (FOTO, VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA BESPLATNA GPS NAVIGACIJA ZA SRBIJU: Već smo je isprobali, ima veliku prednost u odnosu na Google Maps (FOTO, VIDEO)

Ako tražite alternativu Google navigaciji, posebno u domenu privatnosti - ne tražite više, tu je nova Petal Maps navigacija!

  Izvor: MONDO / Huawei

U Srbiji je dostupna potpuno nova navigacija Petal Maps.

Petal Maps je besplatna GPS navigacija, koja ne traži da vas prati, poštuje vašu privatnost i omogućava glasovno navođenje od tačke do tačke i posebno je kreirana za nove Huawei Mobile Services uređaje.

Možda će vas zanimati:

Petal Maps je deo Petal ekosistema, koji omogućava instalaciju Android aplikacija, koje još uvek nisu deo ponude AppGallery prodavnice, na Huawei uređaja bez podrške za GMS, kao i potpuno nove servise, koji u potpunosti menjaju većinu popularnih Google servisa i aplikacija.

Sad već imamo Huawei Docs za obradu Office i PDF dokumenata (menja sve Microsoft Office i Google Docs aplikacije), Huawei Find (potraga i daljinsko upravljanje izgubljenim Huawei tabletima, telefonima, računarima, satovima i slušalicama), Huawei Health (platforma praćenja zdravlja) i mnoge druge Huawei tj. HMS servise, koji menjaju Google aplikacije i Huawei Petal Maps su delić, koji sastavlja Huawei Mobile Services u kompletnu celinu.

Nove mape izuzetno su važne zbog zamene Google Maps servisa, koje su integralni deo mnogih Android aplikacija, kakve su taksi, usluge dostave i prevoza, gradske navigacije i druge aplikacije, što će omogućiti brži dolazak takvih sadržaja na Huawei AppGallery prodavnicu. Integracijom Petal Maps u postojeće aplikacije i zamenu Google Maps dobiće se potpuno funkcionalan HMS sistem, koji će korisnički doživljaj svih postojećih Huawei i HONOR telefona podići na potpuno novi nivo.

Navigacija, izgled i mogućnosti

Jedna od osnovnih premisa Huawei navigacije jeste zaštita korisničkih podataka. Kompanija ne deli podatke svojih korisnika i ne plasira reklame na osnovu njih, jer se time ne bavi, a za navigaciju dozvola može da se dodeli smo dok je navigacija aktivna, kako bi korisnik bio siguran da aplikacija ne radi samostalno u pozadini. Važno je istaći i to da aplikacija poseduju čak automatski aktiviranu end-to-end enkripciju svih podataka, od početka do kraja navigacije, kao i da se lokalni podaci skladište u lokalnim DATA centrima, recimo - Evropljana u Evropi, Kanađana u Kanadi i slično.

Petal Maps već su dostupne u AppGallery prodavnici aplikacija

MONDO MobIT

Petal Maps su još uvek u BETA fazi i mada su potpuno funkcionalne mnogima će nedostajati neke opcije sa Google Maps. Naravno, vremenom će većina toga doći na svoje mesto, kao što to obično bude. Već sad mape pružaju informacije o saobraćaju u Srbiji i svetu u realnom vremenu, sadrže pešačku i biciklističku navigaciju i omogućavaju POI tačke - Points Of Interests.

Huawei u Srbiji, kao i sa svim regionalnim kancelarijama, radi na dopunjavanju mapa novim tačkama, koje će omogućiti da sve što postoji oko nas - bude na mapi. Prodavnice, pumpe, banke, kulturne institucije, spomenici, bolnice, gradske službe, sve što bi inače očekivali od mapa već se u velikom broju nalazi u Petal Maps ponudi.

Huawei Petal Maps zasnovane su na TomTom navigaciji i već imaju unapred učitanu veliku bazu POI tačaka, a u nekom od narednih ažuriranja očekujemo i srpski jezik glasovne navigacije, koja je sad dostupna samo na 10-ak jezika. Nema potrebe za instalacijom dodatnih mapa tj. unapred učitavanje mapa, pa je neophodna internet konekcija, ali bi offline navigacija trebalo da bude dodata u nekom od narednih ažuriranja aplikacije.

Zanimljivo je da Petal Maps prikazuju i pozicije semafora na mapi, na ruti, kojom se navigira, ali i u običnom prikazu mape. Poseduju ograničenje brzine, dnevni i noćni mod prikaza, ali i kontrolu pokretima, što omogućava lakše kontrolisanje opcija navigacije, bez potrebe za dodirivanjem ekrana.

Ovo je u vožnji prilično zgodno, jer samo pređete rukom pored ekrana i dobijate drugačiji prikaz navigacije - zumiranu poziciju, promenu moda pogleda na mapu i slično.

Utisci o navigaciji, dalja unapređenja

Minimalistički dizajn, jednostavan i pregledan interfejs i opcije, koje su koncentrisane isključivo na navigaciju omogućavaju brzo i lako pronalaženje onog što se traži. Mape su vrlo ažurne, recimo u Novom Sadu su već prikazana sva mesta na kojima su putevi zatvoreni, a saobraćaj uživo funkcioniše odlično. Upozorenje na prekoračenje brzine je zgodno, a lako smo se navikli i na semafore - da biramo ulice gde ih nema i gde ima manje gužve, posebno tokom dnevnih špiceva.

Petal Maps su napravile odličan start i jedva čekamo da vidimo kako će domaći programeri da ih ubace u svoje aplikacije umesto Google Maps, kako bismo dobili bolje i kvalitetnije AppGallery aplikacije. Takođe, u nekim od narednih ažuriranja očekujemo pre svega srpsku glasovnu navigaciju, a onda i ostala unapređenja, poput offline mapa za korišćenje bez interneta.

Petal Maps su besplatno dostupne u AppGallery za sve Huawei i HONOR HMS i GMS telefone.

Isprobajte ih i pošaljite svoje utiske! Pitanja? Ne u Inbox, u komentare ;)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA