AMERIČKE FIRME SVESNO KRŠE SANKCIJE: "Zabrana prodaje Huawei kompaniji ne bi trebalo da ometa naše isporuke" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AMERIČKE FIRME SVESNO KRŠE SANKCIJE: "Zabrana prodaje Huawei kompaniji ne bi trebalo da ometa naše isporuke"

Američka kompanija Seagate je verovatno prekršila državne sankcije prema kompaniji Huawei.

 Huawei 5G kamion šta je unutra (29) Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Odbor američkog Senata kaže da je proizvođač Seagate verovatno prekršio vladine sankcije isporučivši hard diskove kineskom proizvođaču Huawei.

Prema nekim izveštajima zvaničnika Senata kompanija Seagate prekršila je sankcije iz 2020. godine prema kompaniji Huawei i isporučivala je svoje proizvode i pored američke zabrane.

Možda će vas zanimati

U izveštaju se nalaže Seagate-u da zaustavi isporuke kompaniji Huawei i apeluje na američko Ministarstvo trgovine da se prioritetno posveti sprovođenju sankcija, koje je Trampova administracija primenila nakon što je tvrdila da Huawei predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost SAD.

Huawei je koristio Seagate, Western Digital i Toshiba diskove za svoje rastuće poslovanje sa eksternim skladištima podataka, a nakon avgusta 2020. godine poslednja dva su obustavila isporuke svojih diskova kineskom gigantu. Kao i svim kompanijama iz SAD-a i ovima je potrebna licenca da bi poslovali uobičajeno sa kompanijom Huawei. Ipak, Seagate je tokom 2020. rekao da ne smatra da je njima licenca potrebna za hard diskove.

Ono što je poznato zvanično jeste da Seagate nije aplicirao za licencu do sada, a zvaničnici kažu da su prestali da isporučuju diskove, ali ne navode kada niti nude dokaze o tome. Izveštaji nekih agencija navode da se Seagate jednostavno oglušio na sankcije SAD prema kompaniji Huawei i nastavio da isporučuje svoje proizvode bez licence.

 Seagate Izvor: Mondo / Seagate

Ovo je problem koji brine veliki broj američkih zvaničnika - da američke kompanije praktično ispod žita prodaju svoje proizvode i dalje kompaniji Huawei, a to je situacija na koju su od početka ekonomski i tržišni stručnjaci upozoravali, jer je vrednost robe koju su isporučivale američke firme u Huawei pre sankcija iznosila nekoliko desetina milijardi dolara. U ovom slučaju Seagate je za The Verge objasnio da posluje u skladu sa svim zagonima, uključujući da poštuje izvozne propise, ali svoj odnos sa kompanijom Huawei američka kompanija nije želela da komentariše.

Biro za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine (BIS) objasnilo je za isti američki sajt da će u potpunosti istražiti ovaj slučaj i da će kazniti Seagate, ako se ispostavi da su svesno prekršili sankcije.

Seagate je tokom 2020. rekao da sankcije ne bi trebalo da ometaju njegove isporuke, a biznis kompanije je procvetao od oktobra iste godine, što je podstaklo sumnje da Seagate ne poštuje izvozne zabrane.

Izgleda da se prognoze stručnjaka u vezi sa poslovanjem američkih firmi, koje u mnogim sektorima imaju veliku korist od poslovanja sa Huawei-jem obistinjuju, a iz Biroa za industriju i bezbednost Ministarstva trgovine sumnjaju na još neke poznate firme da su pošle stopama Seagate kompanije.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA