IZ MREŽE U MREŽU PRENETO PREKO MILION BROJEVA U SRBIJI: Šta je to, kome je namenjeno, kako preneti broj i ko to može | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ MREŽE U MREŽU PRENETO PREKO MILION BROJEVA U SRBIJI: Šta je to, kome je namenjeno, kako preneti broj i ko to može

Za 10 godina preneto više od milion mobilnih brojeva u srpskim mobilnim mrežama.

  Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Navršava se 10 godina od kada je korisnicima mobilnih elektronskih komunikacionih mreža u Srbiji omogućena usluga prenosivosti brojeva i do sada je preneto 1.025.771 broj u mobilnim mrežama, objavio je RATEL.

Sva tri operatora mobilnih elektronskih komunikacionih mreža, koji poseduju odgovarajuću licencu izdatu od strane RATEL-a, kao i jedan virtuelni mobilni operator Globaltel, koji je upisan u evidenciju operatora elektronskih komunikacija koju vodi RATEL, u obavezi su da omoguće uslugu prenosivosti.

Možda će vas zanimati

To je predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama i Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama.

Uspešno je sproveden izazovan zadatak uvođenja prenosivosti broja, koji je zahtevao rešavanje zakonskih, administrativnih i tehničkih pitanja, kao i koordinaciju sa operatorima u mobilnoj i u fiksnoj telefoniji, kažu u RATEL-u.

Kao rezultat toga velikom broju korisnika telefonije olakšana je promena operatora, usled zadržavanja telefonskog broja prilikom prelaska, a operatori su naterani da budu konkurentniji i korisnicima nude bolje uslove.

O načinu prenošenja broja i mogućnostima

Prenosivost broja postoji u svim zemljama Evropske unije i regiona i smatra se važnim mehanizmom podsticanja konkurencije i liberalizacije tržišta. Zahvaljujući navedenoj usluzi korisnicima je omogućeno da uz zadržavanje broja, izaberu operatora koji im pod najpovoljnijim uslovima pruža uslugu, sa zahtevanim kvalitetom. RATEL je formirao Centralnu bazu podataka prenetih brojeva, koja je bila neophodna za realizaciju usluge prenosivosti brojeva. Postupak prenosa broja omogućen je pravnim i fizičkim licima, a broj mogu preneti post pejd i registrovani pri pejd korisnici.

Pored prenosivosti u mobilnim elektronskim komunikacionim mrežama, prenosivost brojeva je omogućena i u javnim fiksnim elektronskim komunikacionim mrežama.

Usluga prenosivosti broja u fiksnoj telefoniji je započela u aprilu 2014. godine i izvršeno je oko 400.000 prenosa geografskih brojeva iz mreže jednog operatora u mrežu drugog operatora. U uslovima kada se korišćenje fiksne telefonije smanjuje, procentualni odnos prenetih brojeva u odnosu na ukupan broj korisnika je značajan i veći je nego u mobilnoj telefoniji.

Kako bi korisnici dobili informaciju da li je određeni broj prenet u drugu mrežu, RATEL je razvio posebnu aplikaciju na adresi www.prenesibroj.rs.

Izveštaj RATEL-a o broju prenetih mobilnih brojeva i u koje mreže su se oni najviše prenosili pročitajte u našoj prethodnoj vesti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA