PROSEČAN KORISNIK MOBILNOG TELEFONA U SRBIJI: Malo razgovara, gotovo ne šalje SMS, ali dosta koristi mobilni internet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PROSEČAN KORISNIK MOBILNOG TELEFONA U SRBIJI: Malo razgovara, gotovo ne šalje SMS, ali dosta koristi mobilni internet

Prosečan korisnik u Srbiji potroši gotovo 8 GB podataka preko mobilnog za mesec dana pokazuje RATEL istraživanje tržišta.

  Izvor: SmartLife / Uroš Arsić

Tokom prvog tromesečja 2021. godine u javnoj mobilnoj telefoniji oko 8,25 miliona aktivnih korisnika ostvarilo je oko 5,2 milijardi minuta razgovora i poslalo oko 1,25 milijardi SMS poruka, navodi se u Pregledu tržišta mobilnih komunikacija koje je objavila Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge - RATEL.

Mobilni korisnik je u proseku dnevno razgovarao oko sedam minuta i slao 1,7 SMS poruka.

Možda će vas zanimati

Ovaj segment tržišta je imao pad broja aktivnih korisnika, a niži su i govorni i SMS saobraćaj.

Broj postpejd korisnika beleži porast, pa ih je oko 5,08 miliona, pri čemu je među njima oko 73 procenta privatnih korisnika, dok broj pripejd korisnika pada i sada je oko 3,171 miliona.

Telekom Srbija je operater za 43,8 procenata broja korisnika, Telenor za 31,2 procenta, A1 Srbija za 24,4, a na tržištu je i Globaltel.

U ovom kvartalu porasla je količina prenetih podataka preko mobilne mreže i dosegla je 140,2 miliona GB. Korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno je u proseku trošio 240 MB, odnosno oko 7,27 GB mesečno.

Korisnici u Srbiji su bili "vredni" I kad je prenošenje broja u drugu mrežu u pitanju, pa je u prva tri meseca preneto preko 25.000 brojeva. Više o tome pročitajte u našoj vesti posvećenoj toj temi.

Porastao je broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu za oko 300.000 i dosegao oko 1,76 miliona. U ovoj oblasti učešće operatora Telekom Srbija je 39,2 procenta, Moja Supernova - 14,2 posto, a SBB-a - 31,7 procenata.

U porastu je broj pretplatnika distribucije medijskih sadržaja pa ih je oko 2,11 miliona u Srbiji, a najveći broj njih - 57 procenata ima priključak na kablovsku televiziju.

Za preko 20 procenata povećan je u odnosu na poslednji kvartal 2020. godine broj realizovanih zahteva za dodatnim uslugama u koje spadaju video na zahtev, snimanje sadržaja, gledanje TV na mobilnim uređajima i vraćanje programa unazad. U ovoj tromesečju takvih zahteva je bilo oko 491 milion, što je 69 zahteva mesečno po pretplatniku. Samo usluga "video na zahtev" u prvom kvartalu realizovana je 17,3 miliona puta.

Možda će vas zanimati

Prema broju pretplatnika SBB je imao 45,6 procenata ovog tržišta, Telekom Srbija - 29,9 posto, a Moja Supernova - 15,5 procenata. U tromesečju porastao je i broj korisničkih paketa pa ih je bilo oko 1,57 miliona. Najzastupljeniji su paketi sa tri usluge, i to širokopojasnog pristupa internetu, fiksne telefonije i televizije.

U prva tri meseca bilo je manje pretplatnika fiksne telefone, a manji je i ostvareni saobraćaj. Oko 2,4 miliona pretplatnika ostvarilo je 730 miliona minuta razgovora, a pretplatnik fiksne telefonije je u proseku razgovarao 3,3 minuta dnevno. Kod fiksne 88 odsto pretplatnika su fizička lica, a nacionalni saobraćaj je dominantan sa 95 procenata.

Telekom Srbija ima 74,4 procenata učešća, Moja Supernova - 1,8 procenata, a SBB - 20,9 posto.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA