5G SMETA AVIONIMA? Upozorenje pilotima da prilikom sletanja vode računa u određenim situacijama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5G SMETA AVIONIMA? Upozorenje pilotima da prilikom sletanja vode računa u određenim situacijama

C-opseg ne znači da će avioni padati kao muve, ali bi mogao da utiče na to da se letovi odlažu tokom loših vremenskih uslova, što bi izazvalo haos.

 Ericsson Katar Svetsko prvenstvo 7.jpg Izvor: Smartlife / Ericsson

Federalna uprava za vazduhoplovstvo Sjedinjenih Američkih Država (FAA) razmatra potencijalne opasnosti od korišćenja novog spektra za 5G mrežu, jer postoji strah da bi bazne stanice mogle da ometaju elektronske sisteme letelica.

Radi se o tome da su mrežni operatori spremni za primenu C-band spektra za 5G, i to pre kraja 2021. godine.

Možda će vas zanimati

FAA je izrazila veliku zabrinutost zbog potencijalnog uticaja ove tehnologije na bezbednost u vazduhoplovstvu, a Reuters piše da uprava namerava da izda javno upozorenje.

Naime, postavlja se pitanje da li 5G operacije u C-opsegu mogu da izazovu smetnje u radu radarskih visinomera, koji su vitalni za bezbednost tokom leta, jer mere udaljenost letelice od tla.

Još uvek nije do kraja jasno kada zvaničnici nameravaju da izdaju upozorenje, te kada bi nova pravila koja su u vezi sa C-opsegom mogla da stupe na snagu. Uticaj na radarske visinomere je ozbiljna stvar, budući da ovaj instrument služi i za detektovanje drugih aviona, ali i za sletanje u kompleksnim vremenskim uslovima, kada je smanjena vidljivost.

Wall Street Journal piše da postoji mogućnost da rad bežičnih tornjeva utiče na funkcionisanje instrumenata u avionima, ali Federalna komisija za komunikacije (FCC) ne deli istu zabrinutost. Naime, agencija koja je odgovorna za dodelu frekvencija na tlu Sjedinjenih Američkih Država, tvrdi da se nakon prošlogodišnje analize došlo do zaključka da 5G u C-opsegu neće imati štetan uticaj na dobro dizajniranu vazduhoplovnu opremu. Tako je provajderima otvoren put za korišćenje novog spektra.

Verizon i AT&T se nadaju da će C-opseg ubrzati procese koji su potrebni da 5G postane stvarnost. Do februara 2021. godine su potrošili čak 70 milijardi dolara na to, ali sve do skoro nisu računali na probleme. Upozorenja Federalne uprave za vazduhoplovstvo nisu nešto što može da se zanemari, budući da je uticaj C-opsega na sisteme za vođeno i automatsko sletanje ozbiljna stvar.

C-band
Izvor: Smart Life/@ ZCorum

Dakle, C-opseg ne znači da će avioni padati kao muve, ali bi mogao da utiče na to da se letovi odlažu tokom loših vremenskih uslova, što bi izazvalo haos. Piloti i avio-kompanije mogu da lete ukoliko dokažu da na visinomere u njihovim avionima ne utiče novi C-opseg. Ipak, još se nijedna avio-kompanija nije izjasnila u vezi s ovim problemom, pa se ne zna hoće li odlaganja uticati na buduće letove.

Verizon i AT&T su se složili da odlože lansiranje C-opsega do januara 2022. godine, te da ograniče moć 5G tornjeva šest meseci nakon toga. Tvrde da razloga za strah nema, ali FAA želi dodatne analize. Na kraju se ističe da C-band 5G i radio visinomeri neće raditi na istoj frekvenciji, ali FAA tvrdi da su frekvencije previše blizu, te da je zbog toga neophodno da se razmišlja unapred.

Kao potencijalno rešenje se nudi filter koji bi visinomerima omogućio precizno biranje frekvencije, ali eksperti tvrde da će proći godine dok se ne provere i implementiraju u sve avione.

Izvor: The Verge

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

stanko

Zamislite? Smeta elektronici, a ne smeta zivom bicu. Razvalice nas zive.

Dava

@stanko Ja bih rekao da je tebe nešto već razvalilo.