Kako da uključite srpski glas navigacije na svim svojim GPS aplikacijama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da uključite srpski glas navigacije na svim svojim GPS aplikacijama

Pretvaranje teksta u govor je opcija koja vam nedostaje, i to ona Google kompanije verovali ili ne!

 Here WeGo aplikacije Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Redizajnirana aplikacija Here WeGo je izazvala veliko oduševljenje domaćih korisnika kad je vratila nakon određenog vremena srpski jezik navigacije među podržane jezike, ali i razočarala mnoge, jer - nekima srpski glas i dalje nije dostupan.

Pozabavili smo se ovom tematikom (takoreći problemom) i otkrili sledeće - Text to Speech je opcija koju morate da aktivirate da biste imali glasovnu navigaciju na srpskom, ali to nije sve!

Istražujući zašto neki korisnici imaju, a neki nemaju srpski glas za navigaciju naišli smo na Here WeGo činjenice u kojima se jasno kaže da je glasovna navigacija u direktnoj vezi sa Text to Speech komponentom.

Ova opcija omogućava pretvaranje teksta na ekranu u izgovor glasom na podržanim jezicima, a na Android uređajima srpski i jezici regiona su među njima.

Na srpskom se ova opcija u Google prevodu tj. Android sistemu zove Pretvaranje teksta u Govor i nalazi se na putanju Podešavanja >Sistem >Jezici i unos >Napredno >Jezik >Srpski. Ukoliko ne vidite srpski jezik kliknite na ikonicu šrafa i iskoristite opciju Instaliraj glasovne podatke.

Pogledajte našu galeriju slika u vezi s ovim:

ZAČKOLJICA: Google isporučuje sve Android operativne sisteme od verzije najmanje 10 naovamo sa instaliranim srpskim jezikom, ali neki proizvođači, kakvi su Samsung ili Huawei to zanemaruju, pa na njihovim uređajima srpski TTS (Text to Speech) paket morate da instalirate naknadno, ali i da uradite nešto pre toga...

Ažurirajte usput i mapu Srbije, koja sada ima preko 345 megabajta

Na tim uređajima potrebno je da vlasnik telefona samostalno promeni Text to Speech provajdera, odnosno da umesto Huawei ili Samsung kompanije koristi - Google. To se nalazi u istom meniju u kojem su TTS podešavanja, ali u Preferred engine podmeniju, u kojem je potrebno, recimo Samsung prebaciti u Google.

Pogledajte našu galeriju slika kako izgleda promena Text to Speech opcije na Samsung Galaxy Z Fold3 telefonu (koristimo na slikama namerno engleski jezik menija, kako bi svi korisnici mogli lakše da se snađu, jer je univerzalni).

Kad proizvođačev sistem zamenite Google sistemom krenite na preuzimanje srpskog jezika u meniju Pretvaranje teksta u govor i njegovog izbora kao primarnog. Nakon toga idite u aplikaciju za GPS navigaciju i u njenom meniju će biti i - srpski jezik.

Nažalost, ne podržavaju svi uređaji izgovaranje srpskim glasom i to znači da telefoni ili tableti u toj grupi neće moći u Here WeGo, ali ni u nekim drugim navigacijama, da koriste srpsku glasovnu navigaciju. Trenutno su u toj grupi Huawei Mobile Services uređaji, što se i vidi na našem snimku ekrana Mate 40 Pro uređaja. Trenutno su na HMS uređajima podržani samo globalno najveći jezici u TTS kategoriji, ali kompanija radi na tome kroz svoje Petal Mape, na kojima se pojavila i offline mapa naše zemlje i srpski jezik i glas navigacije (ne baš savršen, ali svakako bolji od stranog jezika za neke korisnike).

Promenite sve kako smo rekli i javite nam da li ste uspeli!

 Srpska glasovna GPS Navigacija Huawei telefoni Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 16

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Дарко

Поштоване даме и господо, пробао сам све горе наведено у вашем чланку али на жалост не функционише. Телефон ми је самсунг S21 fe. Одабрао сам наш језик (ћирилица), искључио најављивање улица на српском, затим кад тестирам јачину звука (тихо, средње,гласно) онда се све чује али кад укључим навођење у вожњи тада не ради. шта ми саветујете осим промене телефона -:)

beogradska seljačina

Je l' ima Republičko-Srpski glas?

Dr.

Opet to nista nevalja jel cita imana ulica, kao da me to interesuje iz koje ulice da skrenem u koju ulicu. To je gubljenje vremena a radi se o sekundama. Jednostavno glas treba da kaze skreni levo ili desno ili produzi pravo. A ovaj glas cita sve ono sto je napisano na ekranu. Sve u svemu duplo nista to nevalja.