HERE WEGO JE OPET ONAJ STARI: Besplatna GPS navigacija vratila srpski jezik, mape rade bez neta i dodato je još opcija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HERE WEGO JE OPET ONAJ STARI: Besplatna GPS navigacija vratila srpski jezik, mape rade bez neta i dodato je još opcija

Verovatno omiljena GPS navigacija, pored Google Maps, u Srbiji konačno ima sve opcije na koje smo navikli.

 HERE WeGo besplatna navigacija na srpskom.jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija HERE izdala je najnoviju verziju svoje popularne aplikacije HERE WeGo, koja konačno donosi sve ono što su njeni korisnici iz Srbije dugo čekali.

Rekli bismo i korisnici iz regiona, ali će oni morati da sačekaju još koji update, jer je za sada samo srpski jezik dostupan za glasovnu navigaciju.

Možda će vas zanimati

Dakle, krenimo od toga - HERE WeGo navigacija na srpskom jeziku je dostupna i to u ženskom izdanju, a glas je ponovo snimljen i zvuči dovoljno prirodno.

Navigacija sadrži nove fraze i izgovor, pa verujemo da su problemi sa akcentovanjem i izgovaranjem pojedinih reči koje su ranije bile primetne sad promenjene.

Osim srpskog glasa za navigaciju HERE WeGo je omogućio korišćenje saobraćaja uživo, ali trenutno samo za zastoje i probleme na putu, koji uključuju izmenjene režime saobraćaja na autoputevima i putevima višeg prioriteta. I dalje nedostaje saobraćaj uživo u gradovima, kada je moguće napraviti rutu do cilja tako da se izbegnu žute i crvene zone u kojima se kretanje odvija sporo.

Da li točite ili punite - svejedno!

Tokom navigacije moguće je pronaći benzinske stanice za tip goriva koje automobil koristi, a iznenađenje je i mogućnost pronalaska električnih punjača za električne i hibridne automobile. Omogućen je i izveštaj uživo koji pokazuje koliko je stanica za punjenje dostupno od raspoloživih na datom mestu, a slobodne su označene zelenom bojom i ucrtane na mapi duž puta. Takođe, na svakoj stanici je označeno koji tip punjača je dostupan na tom mestu, kao i za koje automobile tj. koju marku vozila, jačina punjača, proizvođač punjača tj. ime punjača i druge informacije.

Važno je istaći i to da je mapa Srbije i pre ažuriranja narasla na 274 MB, što je najmanje tri megabajta više u zavisnosti od toga kada ste je poslednji put ažurirali, a mapu je moguće koristiti i bez internet konekcije.

Mape van mreže - može, ali...

Što se rada mape van mreže tj. bez interneta tiče - postoji začkoljica!

HERE kompanija je iz nekog razloga odlučila da ukine mogućnost rada mape van mreže za pešake. Dakle, ako koristite HERE WeGo za obilazak grada pešice potrebno je da imate internet vezu, ali za navigaciju iz automobila ona vam nije potrebna. Nažalost, ovo važi i za prevoz gradom - bus, metro i ostale mogućnosti - pa ovo ostaje svakako veliki minus HERE WeGo aplikacija za sada.

Verzija aplikacije koja je instalirana na našem test uređaju, Nokia T20 tabletu, bila je 4.3.200 (build 448100) i korišćena je na Android 11 verziji operativnog sistema. Mape su prilagođene za Android 12, a moguće ih je preuzeti sa APK Pure ili Aptoide prodavnica za Huawei HMS telefone (na Huawei nova 9 telefonu mape rade uobičajeno, ali iz nekog razloga HERE WeGo kao aplikacija više nije dostupan kroz AppGallery prodavnicu, što je ranije bio slučaj).

Pogledajte kako sve izgleda u našoj velikoj galeriji slika i ažurirajte ili ponovo preuzmite HERE WeGo i uživajte u besplatnoj GPS navigaciji na srpskom sa poboljšanom mapom naše zemlje. Verujemo da će i okolne zemlje uskoro dobiti nove mogućnosti glasovne navigacije - Hrvatska, Makedonija i Crna Gora.

Javite nam utiske o novoj aplikaciji u komentarima!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 23

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Branislav

Tribali su ostaviti staru,stara je bila mnogo bolja od nove. Nova nema opciju da navigacija bude ukljucena bez konacnog odredista i da je koristite kao brzinomer to jest da vam svaki put javi da ste prekoracili brzinu.

Neko

Umesto jezik sistema u podesavanjima prebacite gogle sistem usluga govora i pojavice vam se na meniju glasovno navodjenje na srpskom

SLO

Skinuo sam novu verziju i BETA i nema nigde srpskog, zna li neko u cemu je fora.