SRBIJA DAJE 5.000 € ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Pomoć i za hibride, tricikle, mopede i motocikle | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA DAJE 5.000 € ZA KUPOVINU ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: Pomoć i za hibride, tricikle, mopede i motocikle

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o subvencijama za određene tipove automobila i ostalih vozila i evo šta ona donosi i do kada se prijava podnosi.

 Mercedes-Benz Concept EQG G-Wagen SUV električni automobil 8-1 Izvor: SMARTLife / Mercedes-Benz

Vlada Srbije nedavno je usvojila Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih električnih i hibridnih vozila.

Pravo na subvencionisanu kupovinu električnih i hibridnih vozila različitog tipa i kategorije imaju pravna lica, preduzetnici i fizička lica, građani Srbije.

Možda će vas zanimati

Pravo na subvencionisanu kupovinu nemaju jedino taksisti koji su već dobili subvencije za kupovinu novih taksi vozila.

Subvencije za kupovinu mopeda i lakih tricikala iznosiće do 250 evra, a za motocikle, teške tricikle, kao i lake i teške četvorocikle - 500 evra, za šta je u budžetu obezbeđeno oko milion evra.

Za vozila za prevoz lica koja imaju najviše devet mesta, kao i za teretna vozila čija masa ne prelazi 3,7 tona, a koja imaju isključivo električni pogon, državne subvencije iznose do 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Narodne banke Srbije, na dan uplate kupoprodajne cene.

Zahtev za subvencionisanu kupovinu novog vozila podnosi se Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine.

Šta je električno, a šta hibridno vozilo

Električni automobil podrazumeva da se on pokreće elektromotorom, tačnije da koristi samo struju. Ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kad punite telefon. Automobili na električan pogon bili su popularni krajem 19. i početkom 20. veka, dok ga nije potisnula masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin.

Hibridi s druge strane imaju dva izvora energije. Najčešće je to kombinacija benzinskog ili dizel motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova, a već neko vreme su dostupni i u Srbiji, što će uticati na njihovu još veću popularnost.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ms

U sred energetske krize oni daju subvencije! Puca elektroprivreda po savovima ali cepaj subvencije. To otprilike ovako izgleda,prosecna porodica u Srbiji jedva kraj sa krajem sastavlja i izdvaja subvenciju za prozdiraraca elektricne energije koji ce da kupi snob neki zeleni i zaboga ekoloski osvesceni da moze necujno na kafu tu u kraju da uparkira dok ona ista porodica odbrojava sate od restrikcije struje pa da skuvaju,operu a i domaci napisu.Ma sta 5000 daj 50000!

Milan

Nađite aplikaciju Car Compare u Play prodavnici i uporedite šta vam se više isplati elektro, benzin ili dizel automobil. Uporedite cenu automobila, goriva i potrošnju. Aplikacija će vam izračunati posle koliko ekonomičniji automobil (elektro) počinje da štedi.

Una

Čekamo rešenje za R.Tinto...