Ako ne razotkrijemo misteriozne radio signale sa Sunca čeka nas prekid svih komunikacija na Zemlji? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako ne razotkrijemo misteriozne radio signale sa Sunca čeka nas prekid svih komunikacija na Zemlji?

Da bi razvejala misteriju koja decenijama zbunjuje astronome, NASA je pokrenula novu misiju sa ciljem da istraži ove "radio rafale" tako što će postaviti male satelite u orbiti koji će ih, svaki zasebno, meriti

 Sunce _ Foto Shutterstock.jpg Izvor: Shutterstock

Različite erupcije na površina Sunca, odnosno – koronalne eksplozije, kako se nazivaju, predstavljaju izbacivanje koronalne mase (mlazeva sunčeve plazme). što je pojava koja izgleda zaista spektakurano.

Istovremeno, to je i solarna aktivnost koja proizvodi još nešto što dugo vremena intrigira astronome. Reč je o misterioznim radio signalima koji su, čak nekoliko decenija od kada su prvi put primećeni, i dalje neuhvatljivi, pa ih je nemoguće preciziranje definisati.

Naučnici su sigurni da se izvor tih kratkih signala nalazi negde unutar koronalnih eksplozija. Međutim, solarne erupcije su zaista ogromne! One izbacuju milijarde tona materijala u Svemir, pa bi (bar teorijski) mogle da "zatvore" planetu, pošto se dok putuju svemirskim prostranstvima protežu toliko da ponekada progutaju čak četvrtinu prostora između Sunca i Zemlje.

Da bi razvejala misteriju ove pojave, NASA je pokrenula novu misiju pod nazivom "CubeSat" – Interferometrijski radio eksperiment (CubeSat Radio Interferometry Experiment – CURIE). Njen cilje je da istraži ove "radio rafale" tako što će postaviti male satelite u orbiti oko Zemlje koji će ih, svaki zasebno, meriti.

Razlika u vremenu razotkriva talase

Misiju CURIE čine dva mala CubeSat satelita, veličine kutije za cipele, poslata u Zemljinu orbitu raketom Ariane 6 Evropske svemirske agencije, koja je lansirana u utorak.

Sateliti, prema planu, treba da se rasporede na visini od oko 580 kilometara iznad površine Zemlje, gde će pomoću dvostrukih antena dužine 2,4 metra, moći da skeniraju radio talase frekvencija između 0,1 i 19 megaherca, koje bi inače apsorbovala gornja atmosfera Zemlje.

Sateliti će jedan od drugog biti udaljeni oko 3,2 kilometra. Merenjem izuzetno malih razlika u vremenu potrebnom da radio signali stignu do svakog od satelita, naučnici će pokušati precizno da odrede odakle talasi dolaze.

Nerazumljiva magnetna polja

Eksplozije na površina Sunca, koje može biti teško predvideti, osim bombardovanja velikim količinama solarnog materijala, takođe emituju snažna magnetna polja koja mogu da utiču na planete Sunčevog sistema na načine koje možda još uvek ne razumemo, piše Futurism. Međutim, ta magnetna polja mogu da izazovu pravu pustoš u zemljinoj atmosferi i da tako ozbiljno poremete elektronsku infrastrukturu i komunikacije na Zemlji.

Zato bi projekat CURIE trebalo da bude korak napred u posmatranju Sunca i pojava na njemu, koji bi trebalo da dovede do boljeg razumevanja uloga koju izbacivanje koronalne mase ima na ceo Sunčev sistem.

"Ovo je veoma ambiciozna i veoma uzbudljiva misija. To je prvi put da neko upravlja radio interferometrom u Svemiru na kontrolisan način, pa je istovremeno i putokaz za radio astronomiju uopšte", istakao je glavni istraživač na projektu CURIE Dejvid Sandkvist, astronom sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:18
Nasmejano Sunce
Izvor: NASA / SDO / AIA
Izvor: NASA / SDO / AIA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA