Ovo nikada niste videli: Munja udara u vulkan, eksplozija tutnji, vatra kulja na sve strane | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo nikada niste videli: Munja udara u vulkan, eksplozija tutnji, vatra kulja na sve strane

Autor Miloš B. Jovanović

Oluja statičkog elektriciteta se stvara unutar vulkanskog oblaka, a električno pražnjenje koje stvar sudar čestice pepela nije izazvano običnom grmljavinom, već samom vulkanskom erupcijom

 vulkan munja grom gvatemala _ youtube CTV News.jpg Izvor: YouTube / CTV News

Prirodne pojave znaju da nas neočekivano iznenade, ali i da nam prirede neka prilično neočekivana i nesvakidašnja iskustva. Upravo se takav spektakularni trenutak dogodio u Gvatemali, gde je grom pogodio jedan od najaktivnijih vulkana na svetu.

Na snimku događaja vidi se munja koja udara u vulkansko grotlo u trenutku dok vulkan izbacuje lavu – što dovodi do velike eksplozije usled električnog pražnjenja i pojave velikog plamena.

Udar groma se dogodio nekoliko puta, dok su okupljni posmatrači sa oduševljenjem posmatrali kako se dve moćne prirodne sile sudaraju tokom oluje. (Video ispod, vremena: 0:10, 0:41, 01:04 i 01:22 minuta.)

Udar groma u eruptirajući vulkan Fuego u Gvatemali
Izvor: YouTube / CTV News

Do oluje sa grmljavinom u blizini vulkana dolazi kada se čestice pepela iz oblaka vulkanskog dima sudaraju stvarajći ogromnu oluju statičkog elektriciteta unutar vulkanskog oblaka. Takvo električno pražnjenje izazvano je vulkanskom erupcijom, a ne običnom grmljavinom, i poznato je kao – prljava grmljavina. Međutim, za razliku od običnih grmljavina, vulkanske munje mogu da nastanu i kada u oblaku pepela nema kristala leda.

Stratovulkan ili kompozitni vulkan (konusni vulkan sagrađen od velikog broja slojeva očvrsle lave i vulkanske prašine) Fuego poznat je po tome što je gotovo stalno aktivan, doduše sa niskim intenzitetom erupcija.

Međutim, samo njegovo ime "Vulcan de Fuego", što na španskom znači "Vatreni vulkan", upućuje na njegovu aktivnost. Fuego često izbacuje gas, a poslednjih godina (2018, 2021, 2022. i 2023.) je imao nekoliko snažnih erupcija zbog kojih su hiljade meštana okolnih sela morale da budu evakuisane.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:59
DA LI JE SRBIJA NA METI VULKANA?! Geolog: Ukoliko se aktiviraju u Italiji ovo bi mogle da budu posledice po Srbiju
Izvor: kurir televizija
Izvor: kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA