Misterija porekla svemirskih radio-talasa: Nepoznati signal putovao do Zemlje – osam milijardi godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija porekla svemirskih radio-talasa: Nepoznati signal putovao do Zemlje – osam milijardi godina

Brojne su nedoumice o tome šta je pravi uzrok misteriozne pojave, ali su astronomi uspeli da detektuju njen izvor

 Svemir, galaksija Izvor: Pixabay

Astronomi su zabeležili misteriozne radio-talase kojima je trebalo čak osam milijardi godina da dođu do Zemlje. Reč je o jednom od najudaljenijih i najsnažnijih brzih radiotalasa (FRB) otkrivenih do sada u Svemiru.

Naime, eksplozija FRB 20220610A trajala je manje od jedne milisekunde, ali je u tom deliću trenutka oslobodila onoliko energije koliko Sunce emituje tokom 30 godina.

Brzi radio-talasi su jedna od najfascinantnijih misterija u svemiru. Radi se o izuzetno snažnim signalima, od kojih pojedini oslobađaju više energije nego 500 miliona Sunaca zajedno, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od njhovih najvažnijih karakteristika jeste to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi, prenosi National Geographic.

Ponavljajući brzi radio-talasi, odnosno kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopno - vrlo su retki i posebno privlače pažnju astronoma. Neki od njih se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci.

"Stiže iz malog skupa galaksija"

Astronomi su putem niza moćnih teleskopa u Australiji (ASKAP, Australian Square Kilometre Array Pathfinder) otkrili FRB 20220610A i saznali odakle dolazi. "Pomoću ASKAP-a smo uspeli precizno da odredimo odakle je došao", rekao je astronom Stjuart Rajder sa Univerziteta Mekvajer u Australiji, preneo je CNN.

"Zatim smo putem teleskopa u Čileu potražili tačan izvor, odnosno galaksiju. Otkrili smo da stiže iz galaksije koja je starija i udaljenija od bilo kog drugog do sada uočenog izvora FRB-ova i da se verovatno nalazi unutar malog skupa galaksija koje prolaze kroz proces spajanja", dodao je on.

Misterija porekla brzih radiotalasa

Izvor tog drevnog FRB-a je skup od dve ili tri galaksije koje sada prolaze kroz proces spajanja, interakcije i formiranja novih zvezda. Ovo otkriće je u skladu sa hipotezom da su brzi radiotalasi magnetari ili neki drugi visokoenergetski objekti koji nastaju nakon eksplozije zvezda.

Magnetari su neutronske zvezde sa izuzetno jakim magnetnim poljem, a neutronske zvezde su urušena jezgra masivnih zvezda koje su završile sa svojim vekom trajanja i izbacile većinu svog materijala u svemir.

"Iako još uvek ne znamo šta je tačno uzrok ove ogromne količine izbačene energije, ovo istraživanje pokazuje da su FRB-ovi uobičajeni fenomen u svemiru i da ih možemo koristiti za pronalaženje materija između galaksija i bolje razumevanje strukture svemira", izjavio je astrofizičar Rajan Šenon sa Univerziteta u Australiji.

Istraživanje pod nazivom "A luminous fast radio burst that probes the Universe at redshift 1" objavljeno je u stručnom časopisu Science.

BONUS VIDEO:

Kako se na Međunarodnoj svemirskoj stanici baca đubre
Izvor: YouTube/Nanoracks

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Svemirska zavera protiv nebeskog naroda džedaja krstaša.

Mrčela

Sve znaju, znaju koliko je trajalo, znaju koliko milijardi (uvek su u pitanju milijarde) godina je putavalo, znaju da je najudaljenije, znaju da je zasebna galaksija, samo je znaju zašto magnet funkcioniše beskonačno dugo, a tu, pred nosem nam je od početka. Šta mislite da li je magnet perpetuum mobile? Meni je to bitnije nego te milijarde godina.

Gari

@Mrčela Jedina misterija je pitanje ima li inteligentnog života na našoj planeti.To izgleda niko nikad neće otkriti.