Ogromna energija misteriozne "mrtve zvezde" udarila Zemlju, naučnici u čudu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromna energija misteriozne "mrtve zvezde" udarila Zemlju, naučnici u čudu

Vela pulsar je oko 1.000 svetlosnih godina udaljen od Zemlje, a energija nedavno oslobođena sa njega je bila čak 200 puta jača od bilo kog ranije posmatranog zračenja

 Vela Pulsar Izvor: Wikimedia / NASA / Public domain

Astronomi su nedavno ostali zapanjeni kada je pulsar Vela otpustio na Zemlju "rafal" energije od 20 triliona elektronvolti (eV) – gama zrake sa najvećom količinom energije ikada uočene na nekom pulsaru.

Pulsari su ostaci mrtvih zvezda koje su eksplodirale u supernove, emitujući pritom, u pravilnim intervalima, snopove elektromagnetnog zračenja vidljivog na Zemlji. Oni su vrste neutronskih zvezda sačinjenih od fotona (emituju snopove elektromagnetnog zračenja iz svojih magnetnih polova), čije energije mogu imati vrednosti veće od jednog teraelektronvolta (TeV).

I pored toga što je od ranije poznato da ti snopovi elektromagnetnog zračenja mogu biti izuzetno gusti i energični, ovako snažan nalet Vela pulsara je stručnjake ostavio u čudu.

Vela je oko 1.000 svetlosnih godina udaljena od Zemlje i ima oko 19 kilometara u prečniku. Energija oslobođena sa tog nebeskog tela je, tvrde naučnici, dovela u pitanje do sada poznata saznanja i tumačenja pulsara i njihovog emitovanja energije.

"Otkrili smo fotone gama zraka iz Vela pulsara koji dostižu i do 20 TeV. To su gama zraci najveće energije ikada otkriveni iz nekog pulsara", ističe Araš Đanati-Atai iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja (CNRS), koautor studije objavljene u časopisu Nature Astronomy Journal.

Vela je prethodno smatrana za relativno normalan pulsar, ali je poslednja emisija je bila čak 200 puta energičnija od bilo kog njenog ranije posmatranog zračenja.

To je naučnike podstaklo na preispitivanje tradicionalne teorije koja snažno zračenje pripisuje brzim elektronima koje stvara i emituje magnetna sfera pulsara.

Astronomi sada istražuju alternativna objašnjenja, uključujući tu i mogućnost da se elektromagnetne čestice iz pulsara Vela izbacuju izvan njegove magnetne membrane, ili da u nekim neočekivanim oblastima pulsara postoje magnetna polja za koja se ranije nije znalo.

A osim toga što ovo revolucionarno otkriće dovodi u pitanje dosadašnja saznanja i razumevanje pulsara, ono nam takđe pruža priliku da proširimo znanje o i drugim magnetizovanim objektima, odnosno nebeskim telima, kao što su magnetosfere crne rupe.

BONUS VIDEO:

Kako se na Međunarodnoj svemirskoj stanici baca đubre
Izvor: YouTube/Nanoracks

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA