Nije samo iPhone 12: Ovi telefoni nisu dobro prošli na testu zračenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije samo iPhone 12: Ovi telefoni nisu dobro prošli na testu zračenja

Koliko zrači iPhone 12, a koliko drugo telefoni i koliko je sve to opasno po ljude?

  Izvor: SMARTLife / Unsplash/ Daniel Romero

Prodaja pametnog telefona iPhone 12 prošle nedelje privremeno je zabranjena u Francuskoj. Regulatorno telo te zemlje je takvu odluku donelo zbog toga što taj uređaj emituje preveliku količinu radijacije.

Francuska Nacionalna agencija za frekvencije (ANFR) je telefon povukla sa polica prodavnica nakon sprovođenja sopstvenog testa zračenja na 141 uređaju.

Agencija je saopštila i da njeni inspektori sada mogu da zaplene iPhone 12 iz prodavnica. Međutim, ukoliko bi se pokazalo da je zračanje tih zaplenjenih telefona, nakon testa, u skladu sa ANFR standardima, oni bi mogli biti vraćeni na police prodavnica.

Kakvo zračenje telefoni emituju?

Svi pametni telefoni emituju jednu vrstu elektromagnetnog zračanja, odnosno radiofrekventno zračenje (RFZ).

To je ista vrsta zračenja koju koriste FM i DAB radio prijemnici, i odnosi se na elektro-magnetne talase sa rasponom frekvencija između 20kHz i 300GHz.

Radiofrekventno zračenje je prisutno svuda oko nas, a za ljude postaje potencijalno problematično samo onda kada mu je neko izložen u prevelikoj količini, piše Wired.

Kolko zračenja iPhone 12 emituje?

ANFR je iPhone 12 testirao u dva slučaja: kada je telefon držan u ruci tokom razgovora i kada je nošen u džepu jakne. Test u oba slučaja procenjuje koliko su glava, ruka ili noga čoveka zagrejani usled radijacije koju emituje telefon, merene u vatima po kilogramu (W/kg).

Razlika u merenju odnosi se na udaljenost uređaja od tkiva čoveka, pa je u prvom slučaju telefon direktno naslonjen na kožu, a u drugom pet milimetara udaljen. iPhone 12 je pao na prvom testu, ali ne i na drugom.

Granična vrednost na prvom merenju bila je 4 W/kg, dok je kod iPhonea 12 izmereno 5,74 W/kg, što je 43 odsto iznad dozvoljenog maksimuma. To se pokazalo kao veliki problem.

Maksimum je u slučaju drugog merenja iznosio 2 W/kg, a izmereni rezultat ispod te vrednosti.

Koliko je zračenje kod drugih telefona?

ANFR redovno meri zračenje pametnih telefona svih proizvođača koji su dostupni na francuskom tržištu. U njihovoj bazi podataka nalaze se rezultati merenja za 50 modela koji su na merenjima imali vrednosti veće od dozvoljenih.

Među njima ima onih koji nisu prošli prvo (na udaljenosti od 0mm), onih koji nisu prošli drugo (na udaljenosti od 5mm), kao i onih koji nisu prošli oba merenja.

Neki do aktuelnijih modela koji se nisu dobro pokazali na merenjima su:

  • Motorola Edge
  • Xiaomi Poco X3
  • Samsung Galaxy Note 10 Plus
  • Samsung Galaxy Z Flip 5G
  • Hisense Infinity H30
  • Gigaset GX290.

Koliko je opasno radiofrekventno zračenje?

Radiofrekventno zračenje je jedna od najmanje opasnih vrsta radijacije. Reč je o talasima male energije i većih talasnih dužina od vidljivog i ultraljubičastog svetla, kao i X i gama zraka.

Pripadaju grupi nejonizujućih elektromagnetnih talasa, koji nemaju dovoljno energije da izazovu veća oštećenja razaranjem hemijskih veza ili uklanjanjem elektrona iz atoma.

Radiofrekventno zračenje nije radioaktivno i ne može da ozrači druge objekte, a to ne mogu ni mnogo opasniji zraci kao što su gama zraci.

Posebna istraživanja efekata RF zračenja telefona su, međutim, ostala bez uverljivih zaključaka. Tako je Svetska zdravstvena organizacija, nakon velikog broja studija na tu temu, 2014. godine saopštila da "štetni efekti po zdravlje ljudi, izazvani upotrebom mobilnih telefona, nisu ustanovljeni".

BONUS VIDEO:

iPhone 12 Pro Max s USB-C priključkom
Izvor: Smart Life/ @Deep

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PetG

Telefoni zrače, ma ajte molim Vas.

Opasno je

Ne samo razgovarati dugo, već i samo zračenje wifi-ja, a naročito je opasno za vid kada se dugo gleda i čkilji u ekrane od 60 herca, na razdaljini ispod 30 cm. Ako sumnjate u ovo posetite očnog i proverite vid. Inače oči ćete odmoriti kada žmurite par minuta ili gledate kroz prozor što udaljenije mesto, tačku. Pomažu i veštačke suze, svakih 2-3 sata po kap