Kritičan razlog za prelazak na obnovljive izvore energije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritičan razlog za prelazak na obnovljive izvore energije

Šta može da smanji pritisak na mrežu i da pomogne u ublažavanju fluktuacija na trenutno nestabilnom energetskom tržištu?

 Kritičan razlog za prelazak na obnovljive izvore energije Izvor: Eaton

Porast cena energije ozbiljan je izazov brojnih korisnika, posebno velikih sistema kakvi su data centri. Pred mnogima je neizvesna budućnost, jer se očekuje da će cene nastaviti da rastu, zbog čega će određeni pružaoci usluga biti prinuđeni da pritisak prebace na kupce i potrošače, dok će neki drugi morati da povećaju ulaganja kako bi na adekvatan način upravljali situacijom. Ovakav poredak zatekao je mnogobrojne kompanije koje upravljaju data centrima i onemogućio ih da planiraju dugoročno ili uslovio da čak otkažu ulaganja u poboljšanje infrastrukture kako bi omogućili uštede na različitim nivoima.

Dodatno, kompanija Eaton, koja se bavi upravljanjem energijom, ranije je objavila da će rast razmene podataka, koji sa odvija u potpunosti u data centrima širom sveta, povući za sobom i nagli skok potrošnje električne energije, i to za više od 400 odsto.

Sve ovo podstaklo je hitnu potrebu za većom efikasnošću, koja zahteva od centara podataka da umanje količinu energije koju koriste, i služi kao kritičan razlog za ubrzanje prelaska na obnovljive izvore energije i pružanje podrške mreži.

Ulaganje u obnovljive izvore energije

 Čista energija Izvor: Eaton

Kompanije i preduzeća svih veličina širom Evrope istražuju obnovljive izvore energije i načine na koje mogu da je implementiraju i koriste. Island se pretežno koristi obnovljivom energijom, na primer, dok biogoriva i otpad čine značajan deo energetskog portfolija Letonije, a Norveška se u velikoj meri, zbog svojih prirodnih resursa, oslanja na hidroenergiju. S druge strane, obnovljivi izvori energije čine samo osam odsto snabdevanju cele Holandije energijom, dok je u drugim zemljama situacija još nepovoljnija. Bez obzira na ovaj regionalni disparitet, tranzicija je nesumnjivo u toku u svim sektorima i granama privrede.

"Organizacije, odolevajući izazovima, počinju da usvajaju novu arhitekturu, kakva je skladištenje energije i proizvodnja primarne energije na licu mesta kako bi se smanjila zavisnost i omogućilo sigurnije snabdevanje. Ovo može da smanji pritisak na mrežu i da pomogne u ublažavanju fluktuacija na trenutno nestabilnom energetskom tržištu", rekao je Aleksandar Vasić, klaster menadžer kompanije Eaton, koji je naveo primere nekih partnera, koji koriste Eaton rešenja.

Proširenje kompanije Microsoft u njenom data centru u Dablinu , na primer, podržavaće primarnu proizvodnju energije i takozvane banke litijum-jonskih baterija odobrenih za specijalnu interakciju na mreži. Ova interakcija pruža pomoćne usluge mreži kako bi joj omogućila da se bori sa varijabilnim izvorima kao što su kopneni i vetar s mora, solarni i drugi obnovljivi izvori koji sve više napajaju mrežu.

U tehnološkom sektoru, inspirisane Cloud dobavljačima, sve veći broj organizacija istražuje aktivno tržišta na kojima je moguća kupovina električne energije, što bi im omogućilo da nabavljaju zelenu energiju u isto vreme dok su direktno uključene u investiranje u sledeće generacije obnovljive tehnologije. Ovo je istovremeno podstrek zemljama širom sveta da prilagođavaju svoju regulativu i omoguće lakše i nesmetano poslovanje na tržištu energije, kao i da iskoriste svoje prirodne resurse na bolji način.

Vraćanje u mrežu

 Data centri Izvor: Eaton

Kritična komponenta u data centru je neprekidno napajanje (UPS). Ovaj opsežan sistem rezervnog napajanja obezbeđuje kvalitet električne energije i štiti centar podataka od nepredviđenih ispada iz mreže. To isto skladište energije sada može da se koristi za pružanje pomoćnih energetskih usluga nazad u mrežu kada je to potrebno, bez uticaja na performanse ili integritet data centra. Eaton EnergyAware UPS je jedan takav sistem i već je raspoređen u nekoliko data centara za usluge nazvane Fast Frequency Response (FFR).

Sa centrima podataka koji implementiraju ovakva rešenja, to će omogućiti mrežnom operateru da uključi sve veći udeo obnovljive energije i pomoći da se ubrza tranzicija. Ovo, zajedno sa energetskom krizom može, takođe da podstakne saradnju između proizvođača, operatera mreže i velikih korisnika energije i pomogne u smanjivanju cena njihovih usluga.

Kao veliki korisnik energije, industrija data centara je veoma pogođena krizom troškova energije. Smanjenje ovog uticaja - koji ima na vlasnike data centara i njihove korisnike - zahteva veći fokus kako na prelazak na obnovljive izvore energije, tako i na način na koji se postojeća infrastruktura može iskoristiti za poboljšanje efikasnosti, otpornosti i za stabilizaciju mreže.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:11
"150 SOLARNIH PANELA NA KROVOVE TRI STAMBENE ZGRADE U NIŠU." Sa konferencije UNDP: Projekat prilagođavanja okolnostima
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA