NASA uspela da pronađe signal letelice koja je u svemiru već 46 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA uspela da pronađe signal letelice koja je u svemiru već 46 godina

NASA je uspela da pronađe signal letelice Vojadžer 2, koja je u svemiru već duže od četiri i po decenije.

 vojadzer.jpg Izvor: NASA

Tim misije Vojadžer (Voyager) u NASA uspeo je da primi signal sa letelicom Vojadžer 2 nakon što je izgubio kontakt krajem jula. Ova letelica u funkciji je duže od 45 godina!

"Zatražili smo pomoć Mreže dubokog svemira i grupe za radionauku da vidimo da li možemo da čujemo signal sa Vojadžera 2. Uspešno smo registrovali ono što nazivamo signalom 'otkucaja srca' iz svemirske letelice. Dakle, znamo da je živa i da radi. To nas je zaista obradovalo", rekla je Suzen Dod, menadžerka ovog projekta u laboratoriji NASA za mlazni pogon.  

Komande poslate Vojadžeru 2 tokom 21. jula slučajno su dovele do toga da antena svemirske letelice bude usmerena dva stepena od Zemlje. Minimalna promena znači da Vojadžer 2 ne može da prima nikakve komande od kontrole misije ili da šalje podatke nazad na Zemlju sa svoje udaljenije više od 19,9 milijardi kilometara u međuzvezdanom prostoru.

Tim misije je bio prijatno iznenađen činjenicom da je mogao da otkrije signal svemirske letelice koristeći Mrežu dubokog svemira, međunarodni niz masivnih radio antena koje omogućavaju da NASA komunicira sa misijama širom kosmosa.

Svaka od tri džinovske antene je jednako udaljena, što znači da je jedna uvek u komunikaciji sa različitim svemirskim brodovima dok se Zemlja rotira. Jedna radio antena se nalazi u Goldstonu blizu Barstoua u Kaliforniji, druga u blizini Madrida u Španiji, a treća u blizini Kanbere, Australija. Sada će tim misije pokušati da pošalje signal nazad u svemirsku letelicu.

"Sada generišemo novu komandu da pokušamo da usmerimo antenu svemirske letelice ka Zemlji, ali je mala verovatnoća da će to uspeti", rekla je Dod.

Signal, poslat preko Mreže dubokog svemira, u suštini je pokušaj da se "viče" na Vojadžer 2 i da se, uslovno rečeno, privuče njegova pažnja, uprkos činjenici da njegova antena nije orijentisana na način da prima radio signal, navodi NASA. S obzirom na udaljenost između njega i Zemlje, potrebno je oko 18,5 sati da signal putuje u jednom pravcu duž Sunčevog sistema do svemirske letelice. Ako signali sa Zemlje ne stignu do Vojadžera 2, letelica je već programirana da se više puta godišnje preorijentiše kako bi njena antena bila usmerena u pravcu Zemlje. Sledeće resetovanje je već bilo zakazano za 15. oktobar, a tim se nada da će ovaj program omogućiti nastavak komunikacije sa Vojadžerom 2.

Vojadžer 2
Izvor: YouTube/Sky News Australia

"Ali to je predugi period za čekanje, pa ćemo mi pokušati da pošaljemo komande nekoliko puta pre tog datuma", rekla je Dod.

Nije prvi put da su stare sonde-bliznakinje, obe lansirane 1977. godine, na meti problema. Nastavljaju da istražuju kosmos, neumorno uprkos svom dugom, višedecenijskom "stažu", a tim je polako isključio instrumente za očuvanje energije i proširenje svojih misija. Usput, i Vojadžer 1 i Vojadžer 2 su naišli na neočekivane probleme i odustajanje, uključujući period 2020. od čitavih sedam meseci tokom kojeg Vojadžer 2 i Mreža dubokog svemira nisu mogli da komuniciraju.

Tim očekuje da će Vojadžer 2 ostati na planiranoj putanji, čak i bez primanja komandi. U međuvremenu, Vojadžer 1, koji je skoro 24 milijarde kilometara od Zemlje, nastavlja da radi kako se očekuje i komunicira sa Mrežom dubokog svemira.

Obe letelice se nalaze u međuzvezdanom svemiru, i Vojadžeri su jedini izvan heliosfere, Sunčevog mehura magnetnih polja i čestica koji se proteže daleko izvan orbite Plutona, prikupljajući vredne podatke dok otkrivaju neistraženu međuzvezdanu teritoriju.

Pogledajte

02:45
Svemirsko odelo Artemis 3
Izvor: Axiom Space
Izvor: Axiom Space

(SmartLife)

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kritikopulos Z'glavkos & Jorgos Papajorgos

Artificial intelligence: "Ја сам објект "УЕФО" и свемирски чамац , никад нећу бити мали 'Марсијанац' ! - Вештачка интелигенција.

Kritikopulos Z'glavkos & Jorgos Papajorgos

Можда ово неко није читао или је већ заборавио : "Када би се решиле све мистерије Универзума,овај више не би имао смисла да постоји!? Настао би један нови Универзум с великим бум-ом!?Итд, итд,... П.С.- Неко је једном приликом написао: " Против свега постојећег, у име свега предстојећег!"