Razorna solarna oluja može izazvati pad interneta, samo je pitanje kada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Razorna solarna oluja može izazvati pad interneta, samo je pitanje kada

Društvenim mrežama kruže tvrdnje da će solarna superoluja izazvati višemesečni prekid interneta.

 Solarna baklja Izvor: NASA / SDO

Snažna erupcija na Suncu izbacuje cunami naelektrisanih čestica prema nama; Zemlju pogađa solarna oluja kakva nije zabeležena više od jednog veka; komunikaciona infrastruktura varniči, a internet se prekida - vraćajući nas iz digitalnog u analogno doba. Zvuči kao radnja nekog naučno-fantastičnog filma, a upravo je to viralno predviđanje koje trenutno kruži društvenim mrežama o solarnoj superoluji koja nas "uskoro očekuje".

Društvene mreže su prvi put počele da bruje o katastrofi pre dve godine, kada je objavljena studija "Solarne superoluje: Planiranje za apokalipsu interneta" u kojoj se predviđa da bi dovoljno snažna solarna oluja mogla da nanese ogromnu štetu internet kablovima - pogotovo prekookeanskim, koji su okosnica globalnog interneta.

Apokalipsa interneta je ponovo postala viralna na društvenim mrežama prošle nedelje nakon što je NASA "izdala" upozorenje o nadolazećoj solarnoj superoluji. Najnovija panika na društvenim mrežama iznosi tvrdnje o globalnom nestanku interneta, kao i o smrtonosnoj solarnoj oluji.

Međutim, ima li istine u tim tvrdnjama na koje ste sigurni naišli ako ste aktivni korisnika društvenih mreža kao što su TikTok, Facebook, Instagram i Twitter?

Upozorenje NASA o apokalipsi interneta

Internet paničari svoje tvrdnje zasnivaju na nepostojećem upozorenju NASA-e o apokalipsi interneta, objašnjava Space.com, a većina njih se vodi saopštenjem koje je svemirska agencija objavila u martu o svojim naporima da uposli veštačku inteligenciju u predviđanju nadolazećih solarnih oluja.

Međutim, NASA nije koristila reči "apokaliska interneta", već taj termin potiče iz studije objavljene 2021. godine, čija autorka, Sangita Abdu Džioti, je nedavno izjavila za The Washington Post da žali što je upotrebila tu frazu, dodajući da je njen rad "privukao previše pažnje".

Strahovi su dodatno pojačani ovogodišnjim istraživanjem koje tvrdi da će Sunce dostići maksimum solarne aktivnosti 2024. godine, odnosno godinu dana nego što je ranije predviđano. Iako naučnici zaista očekuju snažne solarne oluje nakon što Sunčeva aktivnost dostigne svoj maksimum, ne postoji naučno predviđanje koje tvrdi da nas uskoro očekuje dovoljno snažna solarna oluja koja će izazvati pad interneta.

Smrtonosna solarna oluja 2025. godine

Uprkos brojnim tvrdnjama da nas 2025. godine očekuje smrtonosna solarna oluja, naučnici nikada nisu izneli takva predviđanja.

Pre svega, efekti solarnih oluja su dobro poznati. Dovoljno snažna solarna oluja zaista može biti razorna po naše komunikacione sisteme, a najbolji primer toga je Karingtonov događaj iz 1869. godine. Međutim, solarna oluja ne može ubiti čoveka - ne direktno.

Ukoliko bi se superoluja o kojoj bruji internet zaista desila, u opasnosti bi bili oni kojima život zavisi od pravilnog funkcionisanja digitalnih aparata. Primer ovoga smo mogli da vidimo 2016. godine, kada se Mari Mo, žena sa pejsmejkerom u grudima, našla u avionu u momentu kada se na Zemlju obrušila solarna oluja koja je izazvala grešku u sićušnom kompjuteru njenog aparata i promenila broj otkucaja u minuti. Srećom, tehničar je po sletanju uspeo da resetuje njen uređaj u bolnici.

Međutim, tvrditi da će se nešto desiti 2025. godine nije moguće. Što se Sunce više bliži svom maksimumu aktivnosti, to je kompleksnost njegove atmosfere veća, a naučnici imaju sve teži zadatak da išta predvide.

 Najveća solarna erupcija
Najveća solarna erupcija
Izvor: Smart Life/ @ESA

"U pitanju su kompleksni sistemi, pa iznošenje snažnih tvrdnji o bilo kakvoj superoluji nije realno", tvrdi Višal Upendran, istraživač iz laboratorije za astrofiziku u Kaliforniji koji je zajedno sa svojim timom razvio model veštačke inteligencije za predviđanje solarnih oluja do 30 minuta pre nego što se dese.

Upendran se nada da će njihov model u budućnosti omogućiti rano upozorenje operatorima satelita, elektranama i telekomunikacionim kompanijama o nadolazećoj solarnoj oluju, a sve kako bi se na vreme pripremili, isključili svoje sisteme i umanjili štetu. Međutim, taj model i dalje ne može da predvidi intenzitet solarne oluje koja će nastati.

Nema potrebe za panikom

Kao i mnoge neverovatne tvrdnje koje kruže društvenim mrežama, i ove se zasnivaju na poluistinama. Solarne superoluje zaista mogu izazvati "apokalipsu interneta", prekid komunikacionih sistema i razorna oštećenja na infrastrukturi, ali njih je teško kratkoročno predvideti, te su predviđanja o nekoj daljoj budućnosti nemoguća.

Što se više oslanjamo na tehnologiju, šteta od takvog događaja bi bila veća, ali to je nešto što je već decenijama poznato. Međutim, rana detekcija i pravovremena upozorenja bi mogle da umanje štetu i spasu živote onih koji zavise od tehnologije.

Dakle, kao što postoji šansa da će se desiti razoran zemljotres ili da ćemo otkriti asteroid koji ne možemo na vreme da zaustavimo, postoji opasnost i od novog Karingtonovog događaja. Ipak, svake tvrdnje da će se sigurno desiti u 2025. ili bilo kojoj drugoj godini su, sa ove vremenske distance, neosnovane, pa nema potrebe za panikom. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:18
Solarna oluja pogađa Zemlju 1. oktobra
Izvor: NOAA
Izvor: NOAA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Nema od toga nista. Nego, ova novina, da ispod svakog clanka ide video sa Youtube mozda nije pametna. Prvo trosi ljudima internet, drugo deluje pretrpano, trece malo ko da uopste to primeti, odnosno da ima neku korist. Ideja je pristojna, ali beskorisna, odnosno vise stete nego koristi.

Marti

Ako ,i treba

Djo Rejmond Redington

Kamo lepe sreće da se to desi, spas od ludila sa neta, to ni AI neće moći da reši, ali pre će biti da se iza ovog spina kriju druge namere vladara iz senke....i ovo je sad trka njih i onih koje su stvorili AI....ko će pre kome doakati, ako ne uspeju to u nameri, ti AI ih spreči, mogu se pozdrave sa profitom i virtuelnim bogatstvom akcije koje se nikad ne prodaju odjednom i tako se vrednuje kao bogat je toliko a sutra može biti puki siromah, bogat je onaj koji ima zemlju a ne virtualne akcije, e tu AI briše sve ako ga ne isključe i vraća ih u pećinsko doba, svakom isto...pa ti luduju....to je blaža varajinta dejstva AI, teža znači kraj čovečanstva....