Kako je izgledala najveća solarna oluja u istoriji - šta bi se desilo kada bi se ponovila danas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledala najveća solarna oluja u istoriji - šta bi se desilo kada bi se ponovila danas

Autor Ilija Baošić

Koje su šanse da se ponovi Karingtonov događaj?

 Solarni vrtlog se pojavio na suncu, naučnici nemaju odgovor Izvor: NASA / GSFC / SDO

Najintenzivnija solarna oluja u zabeleženoj istoriji, Karingtonov događaj, desila se 1. septembra 1869. godine. Bila je dvostruko jača od bilo koje druge solarne oluje u poslednjih 500 godina.

Britanski astronom amater, Ričard Karington, po kome je solarna oluja i dobila ime, crtao je skicu enormno velike oblasti sunčeve pege koju je proučavao svojim mesinganim teleskopom kada se na Suncu dogodio sjajan bljesak. U roku od jednog dana, koronalna masa, izbačena sa Sunca, stigla je do Zemlje i izazvala geomagnetnu oluju koja je izazvala pustoš u tehnološkoj infrastrukturi tog vremena - uzrokujući varnice na telegrafskim žicama i strujne udare telegrafskim operaterima.

Možda će vas zanimati

Širom planete, daleko od polova, poput Južne Karoline i Kube, jarke šarene aurore osvetljavale su noćno nebo. Činilo se da je nebo u plamenu.

Karingtonov događaj je postao referentni događaj za solarne oluje po nekoliko mera. Nije bilo mnogo instrumenata koji su mogli da zabeleže uticaj ovog događaja na Zemlju. Magnetometar u opservatoriji Grinvič u Londonu zapisao je intenzitet geomagnetnog polja u to vreme. Zapis je bio potpuno van skale na vrhuncu oluje, tako da zapravo ne znamo koliki je poremećaj izazvan.

Najsnažnija oluja u novijoj istoriji se desila 2003. godine i nazvana je "oluja Noći veštica". Bila je to 6. najsnažnija solarna oluja u zabeleženoj istoriji, tokom koje su se aurore mogle videti iz Kejptauna, a nekoliko transformatora je ozbiljno oštećeno ili je prerano pregorelo u narednim mesecima.

Ukoliko bi se solarna oluja intenziteta Karingtonov događaja desila danas, bila bi veoma razorna. Procene tvrde da bi to izazvalo "velike društvene i ekonomske poremećaje" kroz štetu na satelitima, energetskim, komunikacionim i navigacionim sistemima.

23. jula 2012. godine, Sunce je izbacilo solarnu baklju uporedive jačine sa onom iz 1869. godine. Na našu sreću, to se dogodilo na suprotnoj strani Sunca i promašilo zemlju.

Naučnici kažu da je postoji šansa od 4% da najmanje jedna velika solarna oluja godišnje pogodi Zemlju, a 0,7% da doživimo solarnu oluju sličnu Karingtonovom događaju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA