Šta su solarne oluje i kako nastaju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta su solarne oluje i kako nastaju

Autor Ilija Baošić

Sve što treba da znate o solarnim olujama.

 Kako nastaju solarne oluje Izvor: NASA

Značenje reči "oluja" ne mora da prati crne oblake, jake padavine i grmljavinu. Na primer, solarne oluje mogu da se događaju, a da vi ne vidite ili ne čujete ništa od upravo pomenutih stvari.

Solarna oluja je termin koji se koristi za atmosferske efekte koji se osećaju na Zemlji usled određenih događaja koji se dešavaju na Suncu. Verovatno mislite o Suncu kao o sjajnoj svetlosti koja se nikada ne menja. U stvarnosti, to je neverovatno ogromna lopta rastopljenih gasova prepuna fluktuacija.

Možda će vas zanimati

Solarne oluje nastaju kada Sunce izbacuje ogromnu količinu energije u obliku solarnih baklji. Ove pojave šalju tok električni nabijenih čestica i magnetnih polja prema zemlji, brzinom od oko 5 miliona kilometara na čas.

Kada solarne oluje udare Zemlju, one često proizvode ono što zovemo "polarna svetlost" u delovima atmosfere u blizini arktičkog kruga. Solarne oluje takođe mogu da poremete satelite i različite oblike elektronskih komunikacija.

Solarne oluje počinju ogromnom eksplozijom na Suncu. Ove eksplozije, koje se nazivaju solarne baklje, mogu biti moćne otprilike kao milijarde nuklearnih bombi.

Solarne baklje obično prati oslobađanje ogromnih tokova naelektrisane plazme, koja putuje veoma brzo. Ovi tokovi se nazivaju izbacivanje koronalne mase i mogu izazvati geomagnetne oluje koje ometaju satelite i električne mreže.

Na primer, u februaru 2011. godine, ovakav događaj je poremetio radio komunikaciju širom Kine. Neki stručnjaci veruju da bi snažna solarna oluja mogla da izazove 20 puta veću ekonomsku štetu od najgoreg uragana.

Naučnici koji proučavaju solarne oluje otkrili su da učestalost sunčevih baklji prati 11-godišnji solarni ciklus. U vreme najveće aktivnosti, može se dogoditi nekoliko solarnih oluja svakog dana, a u mirnijim periodima ih može biti manje od jedne nedeljno. Naučnici očekuju da će trenutni ciklus Sunčeve aktivnosti dovesti do vrhunca solarnih oluja tokom 2024. godine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA