Sumorna slika Evrope što se prodaje telefona tiče - pojedini pali čak 40% | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sumorna slika Evrope što se prodaje telefona tiče - pojedini pali čak 40%

Autor Marko Čavić

Novi izveštaj o prodaji telefona u Evropi za drugo tromesečje su šokantno loši!

 Samsung Galaxy S21 FE-mobilni-stefan-stojanović-21 (10).jpg Izvor: Stefan_Stojanovic

Q1 2022 tj. prvo tromesečje 2022. godine u Evropi je po prodaji telefona bilo najgore od 2013. godine, pokazali su nam Counterpoint istraživanja, a drugo tromesečje, odnosno period od aprila do kraja juna je ponovo loš.

Pad je nastavljen i u Q2 2022 periodu, a pad isporuka je bio 13% u odnosu na Q1 2022 i to je najgori period od istog kvartala 2020. godine.

Možda će vas zanimati

U poređenju sa prošlom godinom i istim periodom lane pad isporuka mobilnih telefona je bio 11%, a za to su krivi ne samo korona i rat u Ukrajini, nego i ekonomska kriza koja se zahuktava.

Na prvi pogled Samsung i Apple su bili OK, jer su njihov udeo na tržištu, ali i isporuke porasli u drugom tromesečju ove godine, ali su i oštro pali u poređenju sa prvim tromesečjem 2022.

U Samsung slučaju ovo je bio najslabiji kvartal u celoj deceniji poslovanja u Evropi, a za to postoje dva logična objašnjenja - korona je zatvorila fabrike u Vijetnamu i Samsung je napustio rusko tržište među prvima kad je ta zemlja pokrenula invaziju na Ukrajinu. Što se kompanije Apple tiče, najviše je jahala na talasu popularnosti iPhone SE (2022) modela, ali je povlačenje iz Rusije, kao i u Samsung slučaju ostavilo značajne posledice po poslovanje američke kompanije.

Xiaomi je doživeo potpuno obrnut scenario u odnosu na Samsung, jer je Q2 2021 godine bio njihov najbolji kvartal ikad, pa je isti period ove godine obeležio drastičan pad - od čak 39%. Ipak, kompanija Xiaomi se nije povukla sa ruskog tržišta i uspešno je poslovala u toj zemlji. Kompanija OPPO je još jedna koja je imala oštar pad, ali manji nego Xiaomi - 26%.

Pobednik drugog tromesečja je realme, koji uspešno posluje i kod nas. Ova kompanija je i tokom drugog kvartala napravila napredak, i to značajan - 21%.

Na kraju, sumirani rezultati izgledaju ovako. Samsung je prvi sa 32% tržišnog udela i rastom od 9%, Apple je drugi sa 24% tržišta i rastom od 3%, dok je Xiaomi treći sa tržišnim udelom od 19% i padom od 39%. Kompanija OPPO je četvrta i drži 5% evropskog tržišta i zabeležila je pad od 26%, dok je realme sa 3% tržišta peti i ima rast od 21%.

Prognoze za kvartal u kojem smo uveliko su - još lošije! "Situacija u Evropi je, nažalost, i dalje sumorna. Mnoge zemlje u Evropi klize bliže recesiji, a unutrašnje političke tenzije u brojnim zemljama izvan Rusije i Ukrajine rastu, na primer u Francuskoj, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Ipak, ostajemo u nadi da je dno dostignuto i da bi putanja uskoro trebalo da se okrene naviše, ali oporavak će verovatno biti dug i spor", zaključuju Counterpoint istraživači.

Pogledajte pobednika tromesečja:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Trt

Nema vise telefona od 600-700€ za 1€+predplata. Ako dobijes od firme, super. Ljudi kupuju telefone od 150-300€ plafon. Nije kriza !

Rostock

Xiaomi je hardverski dobra ali softverski katastrofalna kompanija. To sto su oni pomislili da su neki ozbiljni igraci se odrazava polako kroz brojke vec ove godine. Oni jesu dobri za "siromasna" trzista ali za EU/US nisu ni na vidiku. Sa cenama koje guraju u premium klasi, softverski su miljama iza konkurencije.

Marko

@Rostock Zašto su softverski "katastrofalni"? Koristim njihov telefon već 4 godine, i baš sam zadovoljan, čak nekad oduševljen softverom kako su pametno rešene neke opcije.