SAMSUNG U PROBLEMU: Moraće da smanje proizvodnju telefona do 35% ako se konflikt u Ukrajini nastavi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAMSUNG U PROBLEMU: Moraće da smanje proizvodnju telefona do 35% ako se konflikt u Ukrajini nastavi

Kompanija Samsung je obavestila partnere da će isporučiti 30 miliona uređaja manje od prethodnih prognoza

 Samsung Galaxy S21 FE-mobilni-stefan-stojanović-21 (6).jpg Izvor: Stefan_Stojanovic

Tehnološka industrija je teško pogođena pandemijom i nedostatkom čipova koji je usledio. Povrh toga, rat u Ukrajini je izazvao haos u već narušenom globalnom lancu snabdevanja. Krajnji rezultat je da će Samsung, kao i druge kompanije, morati da smanje svoje prognoze proizvodnje i apsorbuju značajan gubitak prihoda.

Prema izveštaju Meil Business News, južnokorejskog lista dnevnih poslovnih vesti, tehnološki gigant je morao da donese tešku odluku da proizvodi manje telefona nego što je to prvobitno planirao. Samsung je obavestio svoje proizvodne partnere i distributere da planira da isporuči samo 280 miliona pametnih telefona ove godine, 30 miliona manje u poređenju sa prethodnim prognozama.

Možda će vas zanimati

Međutim, južnokorejski investicioni analitičari takođe navode da postoji mogućnost da će Samsung morati da smanji svoju proizvodnju do 35% ako se situacija između Rusije i Ukrajine nastavi i ako se globalni lanci snabdevanja ne dovedu u red.

Jedan od ključnih razloga zašto je kompanija morala da donese ovu drastičnu odluku je globalno visoka inflacija i poremećaj u lancima snabdevanja izazvan vojnim sukobom u Ukrajini. Konflikt je doveo do toga da sirovine potrebne za proizvodnju nekoliko ključnih komponenti pametnih telefona nisu lako dostupne. Naravno, čak i kada su dostupne, cene ovih sirovina su toliko porasle da Samsung ne može da apsorbuje troškove, a nije ni izvodljivo da se porast cena prenese na kupce.

Nizak cilj kompanije Samsung je još jedan znak rastućeg trenda proizvođača koji se pripremaju na potencijalni uticaj pogoršanja globalne ekonomije. Nešto ranije je Apple takođe izvestio da će ove godine proizvoditi samo 220 miliona iPhone telefona u odnosu na tržišnu prognozu od 240 miliona jedinica.

Ostaje da vidimo kako će se ovo odraziti na industriju pametnih telefona na duže staze.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ra

Ovaj rat mi otvorio oči. Nisam znao da ukrajina hrani ceo svet, da jedino ukrajina na celom svetu ima resurse za sve što se proizvodi i bez nje svi smo propali.

Đokica

@Ra Sve su to laži i propaganda.

LoLa

Rat u Ukrajini postade izgovor za sve...