RUSIJA ISKLJUČUJE GLOBALNI INTERNET: Rat u Ukrajini ubrzao projekat RUNET i razvoj sopstvene ruske mreže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA ISKLJUČUJE GLOBALNI INTERNET: Rat u Ukrajini ubrzao projekat RUNET i razvoj sopstvene ruske mreže

Rusija ne želi da zavisi od globalnog interneta i pokrenuće svoj, sopstveni.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Sve kompanije i svi ruski interneta sajtovi koji to do sada nisu imali, od 11. marta navodno će morati da imaju .RU domen i da podaci sajtova, ali i svih korisnika budu isključivo na ruskim serverima.

Biznisi i svi drugi internet sajtovi sa ruskog tla imaju manje od pet dana, do kraja 11. marta, da se isključe sa globalnih sajtova, prebace na nacionalni domen i migriraju sve podatke i podatke korisnika na ruske servere, naveli su izvori upućeni u situaciju.

Možda će vas zanimati

Vlasnik popularnog The Warren Letter podkasta i finansijski izveštač, objavio je ovu informaciju 7. marta i pozvao se na izvore bliske vlasti.

O isključivanju Rusije sa globalnog interneta se priča tj. piše već neko vreme, a pokretanje tzv. RUNET projekta ubrzao je rat sa Ukrajinom i kako se navodi u pojedinim ruskim medijima - planirani napadi Amerikanaca i saveznika na ruske institucije i narod.

Prema podacima TechTimes sajta, Rusija se za isključivanje sa globalne mreže sprema najmanje od 2019. godine i državni projekat RUNET je spreman. Novinska agencija Reuters objavila je ranije da je Putin lično umešan u razvoj RUNET-a i da su testovi već izvršeni, kako bi se znalo da li u ovaj projekat može da se pouzda, ako do potrebe za njim dođe.

Očigledno je do toga i došlo.

Bivši predsednik Dmitri Medvedev još početkom 2021. godine za ruske i svetske medije potvrdio je da je Rusija spremna da se diskonektuje sa globalnog interneta, ukoliko za tim bude bilo potrebe. U Rusiji se od 1. novembra 2019. godine primenjuje Savezni zakon, koji se u medijima naziva zakon o "suverenosti interneta", a sa njime Rusija dobija mogućnost da se odstrani od ostatka interneta.

Iako su pojedini eksperti izrazili sumnju da je ta zemlja zaista uspela da implementira takvu tehnologiju, očigledno je do toga u međuvremenu došlo.

 Ukrajina sa siluetom Putina preko desne strane
Putinova senka nad Ukrajinom
Izvor: Shutterstock / kovop58

Medvedev, koji je trenutno zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, je istakao da Sjedinjene Američke Države poseduje "ključna prava kontrole" interneta, što može dovesti do toga da se Rusija isključi sa globalnog interneta "ukoliko se dogodi nešto neočekivano", objavio je početkom 2021. godine The Moscow Times.

Medvedev je tada otkrio da je Rusija napravila i svoj SWIFT tj. zamenu za međunarodnu bankarsku mrežu i plaćanje, što je ovih dana i te kako aktuelno, s obzirom na to da su Visa, PayPal, MasterCard, Google Pay i Apple Pay obustavili mogućnosti plaćanja preko ovih sistema u Rusiji, a ruskim bankama je onemogućen internacionalni finansijski posao, što uključuje i plaćanje na internetu.

Trenutno, u Rusiji vlasnici svih pomenutih sistema mogu da plaćaju isključivo u toj zemlji i isključivo na ruskim sajtovima, dok je svaka ostala finansijska transakcija onemogućena.

Pred kraj 2020. godine, ruski predsednik Vladimir Putin je potpisao niz zakona kojima će ograničiti delovanje uticaja američkih društvenih mreža, sprečiti klevete na istim, ali i očuvati bezbednost ličnih informacija zaposlenih, kako su naveli tada ruski mediji.

Da li će se Rusija zaista diskonektovati sa globalnog i preći na sopstveni internet - saznaćemo već 11. marta!

Šta vi kažete na sve ovo?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 14

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

darko

ko je bre samo udri, sad zatvori i granice jer avionom treba 12h sa kraja na kraj rusije, sve ukini i sve zatvori, u drzavi ce ostati putin i par hiljada ludaka

Alex

Checkmate.

MARKO ŠEĆERNOBRDO

To se zove bato cenzura i diktatura a može i pranje mozgova.Rusija ide u rikverc .