Putin parafirao: Gase internet u celoj zemlji, pokreće se suvereni RuNet | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin parafirao: Gase internet u celoj zemlji, pokreće se suvereni RuNet

Putin potpisao zakon, kojim se isključuje internet sa Zapada i pokreće suvereni RuNet, što je izazvalo oprečne reakcije stručnjaka, zbog bojazni od cenzure, ali i proteste širom Rusije.

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Ruskevlasti osigurale su pravne mogućnosti, koje će dovesti do gašenja interneta u toj zemlji, nakon što je, potpisom Putina, kontroverzni zakon stupio na snagu.

Već smo pisali o tome da Rusija namerava da stvori svoj RuNet internet i da praktično isključi zemlju sa World Wide Web-a, u nameri da ostane imuna na spoljašnje sajber napade, koji su sve učestaliji problem širom sveta.

Možda će vas zanimati:

Danas, 1. novembra, taj plan je sve bliži svom ostvarenju!

Vlada namerava da stvori potpuno novu infrastrukturu za "suvereni i samostalan" internet, što je predstavila kao nužnost za obranu protiv spoljašnjih sajber napada.

Kritičari RuNet projekat vide kao korak prema većoj cenzuri. "Država sada prvi put ima potpunu tehničku kontrolu nad internetom", rekao je ruski stručnjak za internet Aleksandar Isavnin iz neprofitne organizacije protiv cenzure Roskomsvoboda za DPA nemačku agenciju.

Dok su prethodno pružaoci internet usluga radili pod slobodnim tržišnim uslovima, sad ruska država preuzima svaki vid kontrole nad internetom i njegovim sadržajem“, kaže Isavnin.

Ruski internet saobraćaj usmeravaće se i odvijati putem čvorišta u Rusiji, čija infrastruktura tek treba da se izgradi. Pružaoci internet usluga sad što pre moraju da instaliraju opremu potrebnu za uspešnu tranziciju i zbog toga će se gašenje klasičnog WWW interneta vršiti više puta, dok svi subjekti ne budu spremni za novi sistem interneta u Rusiji.

Brojne stranice, prevashodno opozicije na internetu već su blokirane u Rusiji. Novi RuNet i nova internet pravila izazivaju veliki broj komentara ne samo u Rusiji, nego i u celom svetu, a hiljade ljudi već su protestovale protiv zakona, koji je predsednik Vladimir Putin potpisao u maju.

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika, tvrdi kako Rusija ne želi ovim zakonom i RuNet-om da se isključi sa interneta, nego da se priprema za mogućnost na scenario da joj Zapad isključi internet. Zakon predviđa da bi, ukoliko ruski zvaničnici primete pretnje po bezbednost na mreži, državno telo za praćenje medija, Roskomnadzor u suštini mogao da preuzme kontrolu nad Internetom u Rusiji bez prethodne najave provajderima - i da filtrira sav internet saobraćaj u zemlji, navodi RSE.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA