RUSIJA IZBEGAVA SANKCIJE KORISTEĆI BITCOIN: Kriptovalute stabilizuju ekonomiju uprkos globalnim zabranama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSIJA IZBEGAVA SANKCIJE KORISTEĆI BITCOIN: Kriptovalute stabilizuju ekonomiju uprkos globalnim zabranama

Nedavno uvedene sankcije protiv Rusije izazvale su oštar skok u trgovini kritpovalutama, dok Moskva pokušava da održi finansijsku stabilnost, uprkos dešavanjima sa Ukrajinom.

 Bitcoin na ruskoj zastavi Izvor: Shutterstock / phanurak rubpol

Od trenutka kada je otpočela invazija na Ukrajinu, trgovina Bitcoin kriptovalutama je porasla za oko 260% u odnosu na dan radnije. Ovo je uticalo i na cenu Bitcoin digitalnih novčića, koja je od 24. februara u porastu sa 34.750 dolara na 43.400 dolara u trenutku pisanja ovog teksta, što je največi rast od februara 2021. godine.

Bitcoin uskoro prelazi 50.000 dolara?

Neki analitičari predviđaju da će Bitcoin preći veliku granicu od 50.000 dolara pre kraja ovog meseca zbog porasta geopolitičkih tenzija i institucionalnih investicija. Bitcoin, čija cena je bila u padu tokom celog februara sada je glavno sredstvo na koje se oslanjaju Rusija i Ukrajina za prenos sredstava van tradicionalnog bankarskog sistema, koji je sada u velikim problemima.

Možda će vas zanimati

Prebacivanje novca u kriptovalutama omogućava ruskim bogatašima i kompanijama da zaobilaze sankcije koje su im nametnute. Čak se pominje i da bi Ruska centralna banka mogla da koristi kriptovalute za prenos sredstava, jer su ruske banke isključene iz SWIFT sistema.

 Kretanje Bitcoin cene u februaru 2022. godine prikazano na grafikonu
Kretanje Bitcoin cene u februaru 2022. godine
Izvor: SmartLife / CoinMarketCap

Oštar pad rublje i jačanje dolara

Od početka sukoba vrednost ruske rublje je pala za skoro 30%, dok je USD i dalje u porast u odnosu na druge velike valute. Moskovska berza je zatvorena već treći dan, kako bi se sprečio kolaps tržišta finansija, jer sankcije imaju veliki udar na rusku ekonomiju.

Možda će vas zanimati

Sankcijama su na udaru ruske finansije van granica ove države, a EU, SAD, UK i Kanada su blokirale pristup kao 640 milijardi dolara u finansijskim rezervama. Upravo zato kriptovalute predstavljaju alternativu za internacionalni prenos novca u trenucima kada je bankarski sistem blokiran. Znate li kako se kopa Bitcoin? Ako ne pogledajte na video snimku ispod:

Kako se kopa Bitcoin
Izvor: YouTube / 99Bitcoins

Kada Rusija bude imala veliku količinu Bitcoin novčića na raspolaganju, oni mogu da ih koriste za uvoz dobara i usluga, koje su im ograničene, efektivno zaobilazeći nametnute sankcije. U ovim trenucima postalo je jasno da centralne banke velikih država više nemaju direktnu kontrolu nad finansijskim instrumentima, koji su oduvek korišćeni kako bi se nametnule globalne regulative.

Transparentnost može biti problem

Sa druge strane, treba imati na umu da sve kriptovalute ostavljaju trag vlasništva, i da je uvek moguće utvrditi njihovo kretanje i kod koga se trenutno nalaze. Svi ovi podaci su javno dostupni i to je jedna od premisa blokčejn tehnologije, što može biti problem za Rusiju. Iako su adrese novčanika u većini slučajeva anonimne, veliki transakcije se uvek mogu označiti kao sumnjive, pa će biti teško, čak i za Rusiju, da omogući prenos sredstava koji neće upasti u oči onima koji prate kretanje novca na ovom tržištu.

Pritisci na menjačnice

Ono što takođe može biti problem su pritisci na velike menjačnice kao što su Binance i Coinbase da obustave transakcije sa Rusijom. Za sada predstavnici menjačnica nemaju nameru da se povinuju političkim pritiscima i blokiraju transakcije, izjavio je Čanpeng Žao, osnivač i CEO Binance menjačnice. On je ukazao da postoji više desetina hiljada menjačnica na svetu, i da ukoliko Binance zabrani ruskim stanovnicima da koriste ovu menjačnicu, oni će samo preći na neku drugu, manju platformu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA