SUKOB U UKRAJINI OGOLIO ISTINU: Internet kao ključni faktor modernog ratovanja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUKOB U UKRAJINI OGOLIO ISTINU: Internet kao ključni faktor modernog ratovanja

Šta se dešava kada se u 21. veku ukine pristup medijima, odnosno internetu?

 Ukrajina sa siluetom Putina preko desne strane Izvor: Shutterstock / kovop58

Nakon što su u noći između srede i četvrtka ruske trupe napale Ukrajinu mnogi građani ove zemlje prijavili su probleme u internet komunikaciji.

U 21. veku, u kojem se svi mediji oslanjaju na internet kao sredstvo komunikacije, gubitak ovog vitalnog resursa u ovako velikim područjima može biti ozbiljan problem.

Možda će vas zanimati

Ne ulazeći u povod za sukobe, obe strane kroz svoje medije plasiraju različite priče, a nezavisni reporteri i amateri sa lica mesta pokušavaju da prenesu donekle objektivnu sliku o onome što se dešava.

I dok su oči celog sveta trenutno uprte u Ukrajinu i Rusiju, paralelno sa fizičkim sukobima odigrava se i sajber-ratovanje.

Problemi u Internet komunikaciji

Nakon početka invazije, neki delovi Ukrajine su ostali bez Internet konekcije, pre svega oko Karkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini koji se nalazi oko 40 km od Ruske granice. Zabeleženi su prekidi Internet konekcije koje su počele pre ponoći 23. februara i koje se i dalje nastavljaju, a najveće je pogođen Internet provajder Triolan.

Internet prekidi su uglavnom bili vezani za fiksne linije, dok je mobilni saobraćaj nastavio da funkcioniše. Na zvaničnom sajtu provajdera osvanule su informacije o prekidu Internet saobraćaju u nekim gradovima, koji se stabilizuje, iako je veliki broj korisnika i dalje prijavljivao probleme.

Za sada osim vojne akcije nema informacija da se dešavaju sajber napadi na telekomunikacionu infrastrukturu u Ukrajini, ali je utisak da problemi u komunikaciji mogu da uveliko ograniče tok informacija o dešavanjima u regionu.

Oproban sistem ratovanja

Napadi na Internet infrastrukturu u oblastima koje su u sukobu nije ništa novo, i u pitanju je jedan od proverenih sistema ratovanja kako bi se onemogućio protok informacija u i iz sukobljenih oblasti. Uskraćivanje informacija može biti moćno sredstvo borbe, jer utiče na kreiranje javnog mnjenja i održavanja moći tokom sukoba.

Možda će vas zanimati

Primera ovakvih ciljanih napada na telekomunikacionu strukturu ima sve više u skorijoj istoriji, a neki od njih su bombardovanje luke Hodeida u Jemenu, kada su oštećeni podvodni kablovi i kada je skoro cela država tri dana bila bez interneta. Tokom 2020. godine, vlada Indiji je više od 100 puta ukidala internet u kašmirskom regionu ove zemlje kako bi zaustavili propagandu neistomišljenika.

Napadi pre napada

Samo deset dana pre napada, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je bilo meta DDoS napada, koje je povezano sa hakerima iz Rusije. Pored ministarstva, na meti su bile i dve velike ukrajinske banke, čiji klijenti nisu mogli da koriste usluge banaka u to vreme.

Rusija je na ovaj način pokazala koliko je jednostavno onesposobiti nečiju telekomunikacionu infrastrukturu i koliko to može biti ozbiljan problem u toku sukoba, kada su prave informacije ključne za pobedu jedne ili druge strane. Ne treba zaboraviti ni da je u doba digitalizacije postalo mnogo lakše onesposobiti ključnu infrastrukturu u zemlji, kao što je snabdevanje strujom vodom, pa i gasom, u zavisnosti od stepena digitalizacije. Za sada ovoga nema u aktuelnim sukobima, ali bi stvari uskoro mogle da se promene.

Novo polje sukoba velikih svetskih sila

Ne treba naglašavati da se ukidanje interneta u vreme sukoba uglavnom sprovodi kada dolazi do ozbiljnih kršenja ljudskih prava, sa bilo koje strane. Takođe, iako za sada nema fizičkih sukoba između bilo koga osim Rusije i Ukrajine, to ne isključuje da se ekipe hakera i sajber eksperata spremaju za online okršaje u drugim zemljama koje imaju interesa u ovom sukobu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stefan

Za ljude koje ne znaju ddos napad je preplavljivanje zahtevima u ovom slučaju njihovog sajta da on prestane da funkcioniše,svaka ozbiljnija web stranica ima efikasnu zaštitu od takvih napada,po meni izgleda da rusi koriste super kompijutere u ovom napadu.

Joj

@Stefan Malo čak i ozbiljnih stranica koristi ddos zaštitu. Nikakav super kompjuter tu ne može da pomogne jer ddos napad nije centralizovan već se koordinira sa stotina hiljada (nekada čak i miliona) različitih ip adresa koje su diverzifikovane po rasponu jer ako su blizu lako se blokiraju celokupni rasponi. Najjcesce se to radi postavljanjem softvera na uredjaje ljudi koji nisu ni svesni da se njihov uredjaj koristi za napad. Na primer instaliraš krekovan softver (Windows, Office, Photoshop) i skripta na udaljenom serveru koristi tvoj računar kao proksi. Antivirus ne pomaže u većini slučajeva jer se piše custom kod koji ne šteti računaru pa je teško uočljiv. Jedino što pomaže je dobar firewall za dolazni I odlazno saobraćaj. Little Snitch npr.

Zgloni Skoč

@Stefan Ne mora značiti da je DDOS napad u pitanju.Jednostavnije je kad svaka država ima nezavisne resurse pa im niko ne može zabraniti rad, a ako je nešto pod nečijom "suknjom", taj može da im zabrani i ukine šta god hoće.Ako sam ja vlasnik svih provajdera i infrastrukture koje sam ustupio za određenu cifru nekom, po potrebi mogu da im ukinem usluge kad god hoću, to ti je to.Da li je to u pitanju ili jednostavno demonstracija sile i ukidanje mogućnosti komunikacije u cilju sprečavanja i smanjenja mogućeg otpora, nije bitno, ali je cilj isti.Kao što se sprovodi cenzura na globalnom nivo u cilju sprečavanja negativnih komentara u vezi ove izmišljene pandemije i vakcinacije.Samo što je tamo sad rat za resurse u pitanju.Ništa tu nije slučajno, sve se to planski sprovodi sa jasnim ciljevima.