GOOGLE IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE ZA DVE MILIJARDE CHROME KORISNIKA: Veliki broj ranjivosti otvara novu seriju napada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE IZDAO OZBILJNO UPOZORENJE ZA DVE MILIJARDE CHROME KORISNIKA: Veliki broj ranjivosti otvara novu seriju napada

Među novim ranjivostima 16 je obeleženo oznakom „vrlo rizične“, dok su ostale označene kao „kritične“, a ugroženi su Linux, macOS i Windows korisnici, te im se preporučuje da odmah reaguju.

 Google Chrome 2 Izvor: SmartLife / Google

Nakon rekordnog broja napada tokom 2021. godine, nova 2022. je za Google Chrome korisnike počela s novim ranjivostima.

Google je zbog toga izdao upozorenje za dve milijarde onih koji koriste ovaj pregledač, pa je tom prilikom objavio da je pronađeno još 26 novih ranjivosti.

Možda će vas zanimati

Budući da se prethodnih 37 bezbednosnih propusta pojavilo samo dve nedelje pre toga (7. januara), jasno je da Google kuburi s ozbiljnim problemom.

Među novim ranjivostima 16 je obeleženo oznakom „vrlo rizične“, dok su ostale označene kao „kritične“, a ugroženi su Linux, macOS i Windows korisnici, te im se preporučuje da odmah reaguju.

Kompanija još uvek nije objavila detaljnije informacije o ranjivostima, budući da bi napadači mogli da ih zloupotrebe i tako dodatno ugroze korisnike. Google je odmah lansirao novu Chrome 97 verziju (97.0.4692.99), a napominje se da neće na sve uređaje stići u isto vreme.

To znači da neće svi odmah moći da se zaštite, a da bi se proverilo da li je bezbedna verzija Chrome pregledača tu, potrebno je da se ode na Settings > Help > About Google Chrome, pa ako tamo stoju verzija 97.0.4692.71, ili novija, korisnik je bezbedan. Ukoliko ažuriranje nije instalirano, preporučuje se da se svakodnevno proverava da li je stiglo. Kada se pregledač ažurira neophodno je da se restartuje, a Google upozorava da niko nije bezbedan dok ne učini sve navedeno.

Nove Chrome ranjivosti
Izvor: Smart Life/ @BulldogTech

Chrome napadi već prednjače u odnosu na isti period prošle godine, što je zabrinjavajuće, jer je 2021. oborila sve rekorde kada je broj hakerskih akcija preko ovog pregledača u pitanju. Nikada nije bilo važnije da Chrome bude ažuriran.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Halo

Ma sit sam i njih

Dva rešenja

1. Ne vidim potrebu da bilo ko koristi Chrome pored toliko drugih pregledača, naročito na telefonu i 2. Zašto bi se iko prijavljivao na bilo kom pregledaču kada sve lepo radi bez prijave

Beogradska seljačina

Niko čitav ne koristi Chrome već 15 godina.