PAMETNO BIRAJTE SVOJ INTERNET PREGLEDAČ: DuckDuckGo sve popularniji jer ne zloupotrebljava podatke korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAMETNO BIRAJTE SVOJ INTERNET PREGLEDAČ: DuckDuckGo sve popularniji jer ne zloupotrebljava podatke korisnika

DuckDuckGo iz godine u godinu napreduje, pa je tokom 2020. godine zabeležio rast od čak 62% kada je broj dnevnih pretraga u pitanju.

 DuckDuckGo Izvor: Smart Life/ DuckDuckGo

Web pregledač DuckDuckGo se fokusira na bezbednost korisnika, pa zahvaljujući tome beleži konstantan uspon kada je popularnost u pitanju.

Privatnost internet građana je svakoga dana sve više ugrožena, pa potreba za bezbednim načinima pretrage raste.

Možda će vas zanimati

Pregledač DuckDuckGo postoji već neko vreme, budući da radi od 2008. godine, a u poslednjih nekoliko godina se bitno promenio i time privukao veći broj korisnika koji žele sigurnost.

Budući da ne prikuplja podatke o korisnicima, u okviru ovog pregledača nema reklama ni kolačića, a kombinacija sa TOR softverom ga čini potpuno anonimnim.

DuckDuckGo je alternativa svim drugim pregledačima, a procenjuje se da će ubuduće postajati sve popularniji jer sprečava zloupotrebu podataka. Radi se o tome da ne koristi informacije koje prikuplja Google, pa korisnici svaki put „kreću od nule“, budući da se ne čuva ni istorija pretraživanja, niti bilo koji drugi podaci uz pomoć kojih se na drugim pregledačima kreiraju korisnički profili.

Tako DuckDuckGo iz godine u godinu napreduje, pa je tokom 2020. zabeležio rast od čak 62% kada je broj dnevnih pretraga u pitanju. U januaru 2021. godine prosečan broj dnevnih pretraga iznosio je oko 90 miliona, a 11. januara je premašio 102 miliona, čime je postavljen novi rekord.

Na kraju 2021. godine već može da se pohvali sa stabilnih 100 miliona pretraživanja na dnevnom nivou, ali i rastom od 55%. Iz kompanije kažu da za razliku od drugih, DuckDuckGo ne prati ponašanje korisnika, te ono što pretražuju na internetu. Umesto da pravi profile na osnovu kojih nudi personalizovane reklame, ovaj pregledač oglase prikazuje na osnovu termina koji se ukucavaju u polje za pretraživanje.

Kako Radi What is DuckDuckGo
Izvor: Smart Life/ @How It Happened

Uprkos tome što je Google i dalje dominantan kada je pretraživanje interneta u pitanju, DuckDuckGo se polako probija. Broj korisnika i pretraživanja se stalno uvećava, najverovatnije zbog toga što su građani sve više frustrirani načinima na koje druge kompanije koriste njihove privatne podatke.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tommy Gavin

Moguće je da je dobar na zapadnim destinacijama, ali kad tražim neki od lokalnih sajtova, posebno skraćenicama, zna da odvede ko zna gdje. Nije optimizovan za regiju, a zna omašiti i globalno, tako da je google i dalje nužno zlo.