KAKO DA OBRIŠETE ISTORIJU PRETRAŽIVANJA U GOOGLE PLAY PRODAVNICI: Zametanje tragova za veću privatnost | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA OBRIŠETE ISTORIJU PRETRAŽIVANJA U GOOGLE PLAY PRODAVNICI: Zametanje tragova za veću privatnost

Neki žele da ono što su tražili sakriju od drugih, a ne radi se samo o privatnosti – sačuvana istorija pretraživanja može da uspori Google Play prodavnicu.

 Google Play Store Izvor: Unsplash/ Mika Baumeister

Google Play Store obično čuva ključne reči koje su se koristile tokom pretraživanja, što je korisno kada se često pretražuju iste stvari.

Neki ipak žele da ono što su tražili sakriju od drugih, a ne radi se samo o privatnosti – sačuvana istorija pretraživanja može da uspori Google Play prodavnicu.

Možda će vas zanimati

Brisanje istorije pretraživanja je srećom jednostavno, pa pretraživani pojmovi mogu lako da se obrišu s Android uređaja.

Oni kojima smeta iskakanje prethodno pretraživanih pojmova, problem mogu da reše ukoliko ih obrišu, a preporučuje se radnja obavlja s vremena na vreme kako bi sve besprekorno funkcionisalo.

Prvi korak podrazumeva otvaranje Google Play aplikacije, a dovoljno je da se klikne na Play ikonicu na displeju telefona ili nekog drugog uređaja. Potom je potrebno da se otvori meni koji se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana. U podešavanjima se nalazi sekcija „Account and device preferences”, a iz nje može da se briše istorija samo za uređaj s kojeg se pristupa.

Iako su Google nalozi često povezani, brisanje istorije funkcioniše samo za određeni uređaj. To znači da radnja mora da se ponavlja posebno za svaki tablet ili telefon.

Važno je da se zna da Google Play čuva i svaku aplikaciju koju je korisnik preuzeo, čak i kada su obrisane. Podaci se skladište u okviru Play naloga, a bilo bi dobro da se obrišu kako bi prodavnica brzo reagovala na nove zahteve.

Kako da obrišete istoriju iz Google Play Store
Izvor: Smart Life/ @How To Digital

Uklanjanje podataka o obrisanim aplikacijama se takođe obavlja u podešavanjima za Google Play Store, u okviru sekcije „My apps & device“, kada se klikne na Manage tab. Potom je potrebno da se u pop-up meniju izabere „Not installed“, nakon čega se pojavljuje spisak svih aplikacija koje su ikada preuzete, pa obrisane. Korisnik onda može da obriše one koje ne namerava da ponovo preuzima – dovoljno je da ih označi, te da klikne na ikonicu za brisanje u gornjem desnom uglu.

Brisanje aplikacija i istorije pretraživanja je posebno korisno za uređaje koji se dele s drugima, budući da više korisnika važi i više nepotrebnih podataka. Čišćenje Google Play prodavnice je jednako korisno kao čišćenje kuće – niko ne uživa u prašini i nepotrebnim aplikacijama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Može sutra malo

Kod mene (anroid 10 jer imam P30 pro) ne postoji takva opcija, a oduvek sam se pitao čemu služe instant aplikacije jer takve ne postoje kod mene. Inače ne koristim bar 75% google funkcija jer su nepotrebne

Beogradska seljačina

Konačno da ne mora jedna po jedna, odustao sam od toga pre dve godine. Često je dovoljan i običan Force stop na najbesmislenijih 5-6 mesta tipa gmail, mape, drive, digitron, poruke, da telefon poleti kao nov ili da se makar delimično odblesavi.