MICROSOFT UBRZAVA WINDOWS 11: Ideje iz prošlosti i Vista kao inspiracija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MICROSOFT UBRZAVA WINDOWS 11: Ideje iz prošlosti i Vista kao inspiracija

Istina je da je Vista bila jedna od nepopularnijih verzija operativnog sistema, ali ipak može da poboljša neke delove verzije Windows 11.

 Windows 11 Cover 1.jpg Izvor: SmartLife / Microsoft

Microsoft radi na neophodnim promenama za Windows 11, a cilj je da nova verzija operativnog sistema bude brža nego što je sad.

Tako se ukidaju neke izmene koje su napravljene još 2019. godine, najpre ona koja je u Windows File Explorer polje donela mogućnost da se zajedno s lokalnim fajlovima pretražuje i OneDrive cloud prostor za skladištenje.

Možda će vas zanimati

U to vreme je i ’Recent files’ sekcija za Explorer dobila podršku za Office online fajlove, što je još više usporilo operativni sistem.

Iako su pomenuti dodaci korisni za one koji puno toga čuvaju u Microsoft online servisima, funkcija je besmislena za one koji svoje fajlove čuvaju na drugim mestima, a učinila je da File Explorer bude mnogo sporiji u okviru verzija Windows 10 i Windows 11.

Budući da je File Explorer važan deo Windows iskustva, ukoliko uspori ceo računar je ugrožen. Microsoft sada radi na rešavanju ovog problema za Windows 11, a radi se o tome da će korisnici moći da isključe Office.com integraciju za File Explorer. To znači da Explorer neće pokušavati da nađe online Office fajlove, što će ubrzati rad operativnog sistema.

Pored ispravljanja grešaka Microsoft u njima traži i inspiraciju, pa bismo mogli da vidimo povratak nekih Windows Vista elemenata. Istina je da je Vista bila jedna od nepopularnijih verzija operativnog sistema, ali ipak može da poboljša neke delove verzije Windows 11. To posebno važi za bazične aplikacije koje su mogle da se pinuju za desktop, a kako bi korisnik na vreme dobijao informacije koje su u vezi s njima.

Ideja s prikačenim aplikacijama nije bila omiljena, ali Microsoft ipak planira da je vrati, naravno s ključnim promenama. Ranije se zvala „gadgets“, a sada će biti „widgets“ – mali prozori na kojima se prikazuju korisne informacije. Planirano je da se čuvaju na posebnoj „tabli“, koju korisnik može da menja tako da odgovara njegovim interesovanjima i potrebama, pošto mu se tu prikazuju personalizovane informacije iz omiljenih aplikacija. Na taj način se desktop ne zatrpava. Ipak, to znači da će najpopularnije aplikacije biti gurnute sa strane, pa ih oni koje widget tablu ne koriste redovno neće videti na vreme.

Kako se koristi Windows 11 File Explorer
Izvor: Smart Life/ @Tech Based

Ostaje da se vidi da li će ovo biti još jedna funkcija koju niko ne koristi, ili će pak obogatiti Windows 11 iskustvo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Jedina interesantna stvar sa win11 je da bi Android aplikacije mogle da se instaliraju na njega. Taj "feature" stiže polovinom sledeće godine...

Bojan

Najbolje bi im bilo, da u XP dodaju podrsku za nove procesore i eto rakete. :-) Zna se kako ce da ga ubrzaju, guenuce vise stvari u ram, ali nece ga tako prikazivati i to je to. To se vec radi godinama, prvi je linux poceo.

Razum

Tako će i da prođe, kao Vista. Ne pamtim gori start nekog windowsa sa toliko bugova kao što je 11.