KAKO DA ZNATE DA JE VREME ZA NOVI LAPTOP: Pazite na ove znake upozorenja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA ZNATE DA JE VREME ZA NOVI LAPTOP: Pazite na ove znake upozorenja

Ako vam laptop služi za posao, dugi periodi čekanja da se nešto pokrene su veliki problem, pa na kraju utiču i na količinu stresa.

Iako u Srbiji kupovina uređaja funkcioniše po principu „dok radi – radi“, trebalo bi povesti računa o znakovima koji ukazuju na to da je kraj blizu.

To posebno važi za računare, naročito ako vam posao zavisi od njih.

Možda će vas zanimati

Zbog toga bi trebalo da se povede računa o znacima koji upozoravaju da ističe rok trajanja, a neki su jasniji od drugih pa mogu da posluže kao signal da je vreme za novi uređaj.

Tokom prazničnog perioda mnoge rasprodaje su u toku, te je ovo možda najbolji trenutak za kupovinu novog laptopa.

Evo kratkog spiska s najjasnijim signalima da vam je računar na izmaku snage.

Najjasniji znak je preterano zagrevanje, jer se toplota i elektronski uređaji ne slažu dobro. Ukoliko imate osećaj da biste na svom laptopu mogli nešto da skuvate, situacija je jasna. Glasno hlađenje takođe ukazuje na to da se mašina muči, a buka najčešće znači da ventilatori rade više nego što bi trebalo. Najveći deo vremena bi trebalo da budu tihi, toliko da se jedva čuju. Ukoliko zvuče kao avion koji poleće – potreban vam je novi laptop.

Drugi simptom su iznenadna gašenja i zamrzavanja ekrana, jer su moderni uređaji napravljeni tako da mogu da se zaštite od preteranog zagrevanja. Tu je i „plavi ekran smrti“, pa je iz samog naziva jasno da se uređaju ne piše dobro.

Ukoliko više vremena provodite u čekanju da se nešto pokrene nego u radu – vreme je za novi računar. Uključite laptop, pa čekate nekoliko minuta. Otvorite internet pregledač, pa čekate još neko vreme. Dok kucate neku web adresu prođe još nekoliko minuta, o otvaranju fajlova i da ne govorimo. Sporost je znak da je hardver star, umoran i da mu je vreme za penziju. Ukoliko ne uspeva da uhvati korak sa modernim programima i operativnim sistemima (Windows 11) i to je znak da je vreme za kupovinu.

Dvadeset znakova da vam treba novi laptop
Izvor: Smart Life/ @BRIGHT SIDE

Ako vam laptop služi za posao, dugi periodi čekanja da se nešto pokrene su veliki problem, pa na kraju utiču i na količinu stresa. Tu su i drugi znakovi – ako ste uređaj kupili pre više od pet godina, verovatno je vreme za novi. Intel je na primer u martu 2021. godine lansirao jedanaestu generaciju svojih procesora, a nakon nekoliko meseci i dvanaestu. Laptop uređaji ne ostavljaju mnogo prostora za nadogradnju, pa je stara mašina spora i neefikasna.

Da biste proverili specifikacije svog uređaja, posetite web sajt proizvođača. Ako procesori imaju manje od četiri jezgra, a laptop manje od 8GB of RAM, te nema SSD, vreme je da se otvori novčanik. U međuvremenu vodite računa da su vam svi važni podaci bekapovani.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Трагач

А да није можда проблем у софтверу "стручњаци"?

Samo korisnik

Sve je to lepo što vi pišete o kvalitetu lap topa od 2000e koji će dobro služiti bar 5 godina, a šta je sa korisnicima kojima nije potrebna tolika brzina i količina prostora, jer računar koriste za neke osnovne funkcije, kao korišćenje Office paketa, slanje mail-ova, povremeno gledanje filmova? Da li se i ovim korisnicima isplati da daju ovolike pare za sve te opcije i funkcije i brzine? Ipak nismo svi programeri, web designer-i... i nemamo svi iste potrebe.

Nidza

Moj laptop ima i7 7500u a to je dual core, 256gb ssd, 8gb ddr4 ram memorije, Nvidia gtx 950m i radi mi odlično evo već 5 godina. Jedino što mu naravno baterija više ne drži kao ranije, a to ne bi trebalo biti skupo zameniti. Kupljen je za nekih 90k. Čak sam igrao na njemu i igre poput WoW-a , LoL-a , CS: Go i zadovoljan sam, upgrade planiram tek za par godina.