GOOGLE SE VRAĆA U PROŠIRENU STVARNOST: Novi AR uređaj i operativni sistem | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GOOGLE SE VRAĆA U PROŠIRENU STVARNOST: Novi AR uređaj i operativni sistem

Autor Milan Živanović

Već se spekuliše da Apple sprema svoj AR uređaj, koji bi mogao da zameni iPhone, pa se možda zbog toga i Google vraća u igru.

 ar.jpg Izvor: Smart Life/ Unsplash

Google je bio jedna od prvih kompanija koje su se zainteresovale za proširenu stvarnost (AR), pa se konstantno radilo na novim idejama.

Poslednjih godina je zanemario tu oblast, uprkos tome što su i Apple i Facebook nastavili s ozbiljnim investicijama u proširenu realnost.

Možda će vas zanimati

Već se spekuliše da Apple sprema svoj AR uređaj, koji bi mogao da zameni iPhone, pa se možda zbog toga i Google vraća u igru.

Kompaniji se nedavno pridružio inženjer Mark Lukovski, koji je prethodno radio na platformi za pomešanu realnost u kompaniji Meta, te je tom prilikom objavljeno da je njegov novi zadatak operativni sistem za Google AR.

Google je otvorio konkurse i za druga radna mesta za eksperte koji rade na proširenoj realnosti, što ukazuje da bi uskoro ponovo mogao da postane ozbiljan konkurent. U jednom od oglasa stoji da se traži softverski inženjer koji bi radio na komponentama za kontrolisanje i upravljanje hardverom u AR uređajima. Drugi poslovi su namenjeni onima koji će direktno raditi na novim uređajima proširene realnosti, a očekuje se da proizvodi privuku milijarde korisnika.

Dobro se sećamo Google Glass naočara koje rade uz pomoć Android operativnog sistema, a povratak proizvoda je najavljen još 2018. godine. Tom prilikom je rečeno da je Google Glass trpeo zato što sistemi proširene realnosti još uvek nisu na zadovoljavajućem nivou i da će zbog toga proći još nekoliko godina dok ne bude spreman za masovnu proizvodnju.

Kompanija je pametne naočare sa kamerama, te ekranom za diskretno čitanje poruka, prvi put predstavila 2014. godine, da bi se potom pokrenula rasprava o ugrožavanju privatnosti korisnika, zbog čega je projekat pauziran

Tehnološki pomaci su oživeli interesovanje za uređaje koji podržavaju tehnologiju proširene stvarnosti. Tako Intel i startap kompanija Magic Leap još od 2018. rade na holografskim naočarima, uređaj HoloLens iz kompanije Microsoft izašao je na tržište 2016. godine, a već se godinama najavljuje da Apple razvija sopstveni uređaj.

Google Glass
Izvor: Smart Life/ @Google Glass

Apple i Google su opcije proširene stvarnosti uključili u svoje mobilne softvere tokom 2017. godine, čime su omogućili interakciju virtuelnih objekata sa onima iz stvarnog sveta, a stručnjaci smatraju da su pametne naočare ipak jedino pravo odredište ka kojem bi ova tehnologija trebalo da se kreće.

Facebook je nedavno postao Meta, po metaverzumu koji će ponuditi nove načine komunikacije. Tako se sve više giganata uključuje u trku za prevlast na polju proširene realnosti, budući da se već spekuliše da će u narednim godinama potpuno potisnuti pametne telefone.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA