JEZIVA VR RUKAVICA PUŠTA NAS DA OSETIMO METAVERZUM: Moći ćete da gnjavite, stiskate i mazite stvari | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JEZIVA VR RUKAVICA PUŠTA NAS DA OSETIMO METAVERZUM: Moći ćete da gnjavite, stiskate i mazite stvari

Jedna od stvari koje Meta (bivši Facebook) želi da uvede u svoj Metaverzum je mogućnost da osetite dodir u virtuelnom okruženju. Prvi korak je nadasve čudna rukavica.

 Meta VR rukavica Izvor: SmartLife / Meta Reality Labs Research

Rukavica koja bi vam omogućila da u virtuelnom svetu ostvarite interakciju sa predmetima i osobama, i da tu interakciju osetite uveliko je u procesu razvoja. Nažalost, u sadašnjoj fazi ona i dalje izgleda kao da je ispala Fredi Krugeru na snimanju "Strah u ulici Brestova", ali verujemo da će to u budućnosti da se promeni.

Dodir i ukus

Pored dodira, Facebook, odnosno Meta planira i da ubaci čulo ukusa u jednačinu, ali za sada nije javno objavljeno kako planiraju to da urade. A i ako ovako izgleda rukavica, malo se plašimo kako će da izgleda i funkcioniše uređaj koji će vam pomoći da nešto okusite.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, veliki broj kompanija se ukrcao na voz metaverzuma, što nam govori da je velika šansa da će metaverzum postati naredna tehnološka prekretnica. A ako zaista bude tako, uređaji poput ove rukavice, samo se nadamo manje jezivi, će biti esencijalni delovi virtuelnog univerzuma.

Meta VR rukavice
Izvor: YouTube / AR MR XR

Osetite šta držite u virtuelnom svetu

Reality Labs je deo kompanije Meta koji radi na razvoju virtuelne realnosti i ekosistema oko nje. Direktor, Šon Keler je izjavio da je ideja rukavice da korisnici njome mogu da manipulišu virtuelnim objektima kao i stvarnom svetu.

Hiljade malih aktivatora

Sama rukavica ima aktivatore koji primenjuju pritisak na određeni deo ruke, u zavisnosti od objekta koji držite, kako biste imali osećaj da vam je nešto zaista u ruci. Plan je da rukavica bude opremljena sa hiljadama ovih aktivatora, kako bi se mogle napraviti simulacije velikog broja dodira i kontakata. Aktivatori su u stvari mekani motori raspoređeni po celoj rukavici, koji se pomeraju kako bi napravili fizički osećaj kada nosite narukvicu.

Možda će vas zanimati

U rukavicu je ugrađen i mikrofluidni čip, koji kontroliše protok vazduha kojim se ovi aktivatori pokreću. Preka saopštenju kompanije Meta, rukavica će moći da kreira osećaj na ruci u zavisnosti od teksture, težine i čvrstine objekta sa kojim imate interakciju. Suštinski, oni žele da kažu da će postojati razlika ukoliko pokušate da podignete pero ili metalnu kuglu u virtuelnom svetu.

Ovde se misli na sport, igre, rukovanje, ali Meta definitivno planira i da cilja na seksualne odnose, kao deo onoga što želi da proda svojim korisnicima, iako o tome niko još ne govori.

Ostatak uređaja

Pored rukavice, najvažniji deo VR okruženja su naočare. I dok Facebook ima Oculus Quest 2, već se uveliko priča o Project Cambria, moćnijem uređaju koji bi omogućio znatno bolje uključivanje korisnika u metaverzum. Sa druge strane, Project Cambria može samo biti preimenovani projekat Oculus Pro, sa moćnijim procesorom i unapređenim sistemom praćenja palica u rukama. Cukerberg je na velikoj konferenciji koja je označila njihovu transformaciju najavio da se nove naočare mogu očekivati 2022. godine.

Project Cambria
Izvor: YouTube / UploadVR

ReSkin

AI divizija kompanije Meta već neko vreme radi sa istraživačima sa Carnegie Mellon univerziteta, na razvoju tankog taktilnog senzora pod nazivom ReSkin, čija ideja je da se ponaša kao veštačka kože. ReSkin može da oseti snagu od 0,1 njutna od predmeta koji je širok svega 1 mm, što ga čini idealnim za robotske ruke, taktilne rukavice i slično.

 ReSkin
ReSkin
Izvor: SmartLife / Meta Reality Labs Research

ReSkin se oslanja na magnetne signale umesto na električnu vezu, tako sa samo detekcija elektrona mora da bude blizu površine.

Narukvice za VR

Pored naočara koje su očigledno najbitnije, kontroleri igraju bitnu ulogu kada je u pitanju interakcija u virtuelnom svetu. Facebook je već predstavio narukvice koje detektuju pokrete ruku. Ovaj koncept je baziran na elektromiografiji koja detektuje električne signale koje prave pokreti zgloba i onda ih “prevodi” u komande.

Možda će vas zanimati

Iako su inicijalne detekcije bile ograničene na hvatanje nečega prstima i puštanje, Meta kaže da nova tehnologija omogućava signale čak i kada prste pomerate samo milimetar, što može biti zgodno da se razvije algoritam koji bi detektovao nameru pokreta. Na primer, vaše naočare projektuju tastaturu na površini ispred vas, a narukvice detektuju šta kucate po njoj.

 Narukvice
Narukvice
Izvor: SmartLife / Tech@Facebook / Printscreen

Sledeći korak

Jasno je da je kompanija sve čipove uložila u metaverzum i da je razvoj uređaja za interakciju podjednako bitan kao i razvoj ekosistema. I dok neke od uređaja možemo videti već naredne godine, neki od njih, poput rukavica još uvek su daleko od finalnog proizvoda.

Treba li da vas podsetimo da je kompanija odvojila 10 milijardi dolara samo za razvoj hardvera i softvera za metaverzum, pa se nemojte previše iznenaditi kad ovi i slični proizvodi počnu da se pojavljuju tu i tamo.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dj

Ovo treba zabraniti na vreme

darko

neke stvari treba da ostanu samo u konceptu 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂