ZAŠTO JE FACEBOOK PROMENIO IME: Metaverzum je budućnost, ulažu 10 milijardi dolara u njega | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAŠTO JE FACEBOOK PROMENIO IME: Metaverzum je budućnost, ulažu 10 milijardi dolara u njega

Cukerberg je siguran da je ovo naša budućnost. Hajde da vidimo šta znamo o njoj!

 Mark Cukerberg Facebook Menja Ime U META Izvor: SMARTLife / Facebook

Mark Cukerberg prvi put posle 17 godina ima novu titulu - on je direktor i osnivač kompanije META, kompanije koja okuplja društvenu mrežu Facebook, a koja se do sada zvala isto tako, ali i platforme Messenger, Instagram, WhatsApp i Oculus.

Mislim da, u suštini, kao kompanija prelazimo sa razmišljanja da nam je Facebook ispred svih, na to da je to sada metaverzum“, objasnio je Mark Cukerberg u uključenju uživo, obrazlažući promenu imena i brenda Facebook kompanije u META.

Možda će vas zanimati

Sve ovo jako podseća na ono što su uradili Google i Alphabet, samo što je Mark Cukerberg ostao tu gde jeste, za razliku od osnivača Google kompanije, koji su se 2015. godine povukli kad je nastupila Alphabet faza i on nema nameru da se povlači - ostaje tu trajno!

"Poslednjih decenija tehnologija je ljudima dala mogućnost da se povežu i da iskažu sebe što prirodnije. Kada smo započeli Fejsbuk kompaniju, većinom smo pisali na sajtovima. Kada su ljudi nabavili telefone sa kamerama, internet je postao više vizuelan i mobilan. Kako se konekcije ubrzavaju, video postaje još bolji način za deljenje iskustava, a onda je tu i proširena ili virtuelna realnost", objasnio je Mark.

Umesto da samo posmatrate sadržaje, vi ćete biti usred zbivanja, a nećete ni napustiti svoju kuću, to je metaverzum!

U metaverzumu, moći ćete da radite gotovo sve što vam padne na pamet - da se družite sa prijateljima i porodicom, radite, učite, zabavljate se, kupujete ili kreirate - ali i da stvarate nove doživljaje koji se ne uklapaju u ono o čemu razmišljamo kad smo za računarima ili na telefonima.

"Vrlo brzo moći ćete da se odmah teleportujete kao hologram kako biste bili u kancelariji bez putovanja na posao, na koncertu sa prijateljima ili u dnevnoj sobi svojih roditelja da biste se družili", navodi Cukerberg i smatra da će metaverzum otvoriti više mogućnosti bez obzira na to gde živimo. "Moći ćete da potrošite više vremena na ono što vam je važno, skratite vreme u saobraćaju i smanjite zagađene vazduha na taj način".

Pogledajte kako je to sve Cukerberg zamislio:

Facebook Metaverzum i nova kompanija Meta VIDEO
Izvor: CNET

Cukerberg je odlučio da samo ove godine u metaverzum uloži najmanje 10 milijardi dolara i da ubrza razvoj novog modela koji povezuje živi i imaginarni svet. Prema obrazloženju Cukerberga - vreme je za novu eru i to je praktično sve što je rekao novo o metaverzumu, za koji još uvek nemamo sve detalje i metaverzum kao takav je i dalje u nekakvoj izmaglici i pod velom tajni.

Ipak, Cukerberg je za The Verge rekao da o promeni imena i brenda razmišlja još od 2012. i 2014. godine, kada su pripojili Instagram i WhatsApp aplikacije, a da su razmišljanja o tome intenzivirana nakon kupovine Oculus biznisa.

Mislim da je zbunjujuće da se dve kompanije - matična i društvena mreža - zovu isto i da će promena imena pomoći ljudima da se povežu sa META kompanijom kao što to čine sa Facebook društvenom mrežom. Facebook je oduvek bila matična kompanija Facebook mreže, ali sad se ta dva entiteta i drugačije zovu“, objasnio je Cukerberg.

Na pitanja da li je Facebook promenio ime zbog optužbi na svoj račun da ne vodi računa o svojim korisnicima i da iskorišćava njihovu patnju, Cukerberg je rekao da je to odvojen problem i da on nije uticao na promenu imena kompanije u META.

Za metaverzum, koji će biti mešavina svih stvarnosti - žive, naše svakidašnje, proširene i virtuelne - Facebook planira da izbaci i AR naočare i poseban uređaj za pomešanu realnost.

Ipak, proći će neko vreme dok ne zakoračimo ili makar ne vidimo oko sebe metaverzum - Cukerberg tvrdi da će metaverzum biti razvijen najranije za pet godina, a do tada ima mnogo posla, kojem se on lično izuzetno raduje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Mislim da je glavno pitanje kako ce to uticati na sadrzaj za "odrasle"...e tu bi malo holograma, virtualne realnosti bilo i vise nego pozeljno :-)