NVIDIA NAJAVILA NOVU GRAFIČKU KARTU ZA LAPTOPOVE: Evo zbog čega treba da je izbegavate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NVIDIA NAJAVILA NOVU GRAFIČKU KARTU ZA LAPTOPOVE: Evo zbog čega treba da je izbegavate

Iako je za CES 2022 sajam NVIDIA najavila predstavljanje GeForce RTX 3050, RTX 3050 Ti i RTX 3090 Ti, ova kompanija je 17. Decembra iznenadila javnost najavom GeForce RTX 2050, MX550 i MX570 grafika za laptopove. O čemu se tačno radi?

 Laptop sa GeForce RTX 2050 grafičkom kartom Izvor: SmartLife / NVIDIA

Iako će se CES 2022 sajam održati početkom januara, NVIDIA je odlučila da porani sa novom generacijom grafika namenjenih prenosnim računarima. Da ne ulazimo u opravdanost ovakve odluke, GeForce RTX 2050 je grafička karta sa veoma zbunjujućim specifikacijama.

Možda će vas zanimati

Po oznaci serije RTX 2000 rekli biste da je u pitanju GPU prethodne Turing generacije, ali biste pogrešili, jer su predstavnici kompanije NVIDIA potvrdili da se ipak radi o GPU koji pripada seriji RTX 3000, odnosno Ampere generaciji, oznake GA107. Da podsetimo GA107 je GPU koji se nalazi u mobilnim verzijama RTX 3050 i RTX 3050 Ti.

Bez novih tehnologija

Ono što buni je činjenica da nova RTX 2050 grafika ne podržava nijednu od naprednih Ampere mogućnosti kao što su Resizeable BAR, NVIDIA Reflex, Shadowplay i slično. Čisto da stvari stavimo u perspektivu, prelazak sa Turing na Ampere arhitekturu značio je i prelazak na sitniji proizvodni proces – sa TSMC 12 nm na Samsung 8 nm, što automatski znači da na čip iste veličine može da stane više tranzistora, što ima direktni uticaj na GPU snagu, a sitniji proizvodni procesi po pravilu uvek omogućavaju i manju potrošnju. Međutim, dodatne mogućnosti su ono što po pravilu čini najveću razliku: u konkretnom slučaju bolji DLSS, pomenuti Resizeable BAR, NVIDIA Reflex, Shadowplay.

Sumnjive specifikacije

Kada se pogledaju specifikacije, stvari počinju da deluju još čudnije. Naime, grafika je opremljena sa 4 GB video memorije sa 64-bitnom memorijskom magistralom, što omogućava teoretski memorijski protok od skromnih 112 GB/s. Radni takt jezgra je 1.057/1.740 MHz i grafika raspolaže sa 2.048 CUDA jezgara, dok je potrošnja između 30 i 45W. Osim memorijske magistrale, specifikacije su manje-više korektne, posebno kada uzmemo u obzir da je poslednja grafika koju smo videli sa 64-bitnom memorijskom magistralom bila Pascal generacije – GT 1030.

 NVIDIA RTX 2050 poređenje specifikacija
NVIDIA RTX 2050 poređenje specifikacija
Izvor: SmartLife / NVIDIA / Printscreen

U čemu je caka

Kada neko kupuje novi laptop u i njemu među specifikacijama vidi RTX 2050, pretpostavlja se da su performanse bolje od mega popularne GTX 1660 Ti, što nisu, pre svega zbog uske memorijske magistrale. Kada se tome doda činjenica da su ray tracing mogućnosti mnogo jače RTX 3050 mobilne grafike patetične, možete misliti kako će se ponašati RTX 2050 sa aktivnim ray tracing opcijama.

Možda će vas zanimati

Prema prvim brojkama testova, RTX 2050 se po performansama jedva promalja iza GTX 1650 Ti i Radeon RX 5300M grafika, dok su performanse RTX 3050 i GTX 1660 Ti višestruko bolje. Napomenućemo i da MX570 koristi isti GPU kao i RTX 2050, tako da ima znatno bolje performanse od prethodne generacije, dok je MX550 baziran na starijem TU117 GPU i ni po čemu zaista ne impresionira.

NVIDIA RTX 2050 stiže u laptopove
Izvor: YouTube / Jarrod'sTech

Najveći problem RTX 2050 mobilne grafike je njena pripadnost. Po imenu spada u jednu, po tehnologiji u drugu, a po performansama u treću klasu. Verujemo da ćemo RTX 2050 viđati u jeftinijim laptopovima koji će koristiti ovo zvučno RTX ime da navuku korisnike koji nisu dobro obavešteni, obećavajući odlične performanse u modernim igrama – na šta realno ne treba da računate.

Potencijalni problem može im napraviti i nova generacija AMD RDNA 2 integrisanih mobilnih grafika, čije performanse bi mogle da budu bolje od ovog diskretnog GPU čipa. Naravno, ovo je sve teoretisanje na osnovu dosadašnjeg iskustva, pa se svakako treba suzdržati dok RTX 2050 ne stigne na test, ali nam se čini da se nećemo posebno naigrati sa laptopovima koji u sebi imaju ovu Frankenštajn grafiku.

Da podsetimo, NVIDIA je nedavno predstavila RTX 2060 sa 12 GB memorije, staru-novu grafičku kartu sa duplo više memorije, pa je jasno da nedostatk čipova na globalnom nivou tera proizvođače da prave neke jako čudne poslovne odluke.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA