TAMNI NOTEPAD: Microsoft menja omiljenu Windows alatku nakon 38 godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TAMNI NOTEPAD: Microsoft menja omiljenu Windows alatku nakon 38 godina

Ukoliko ste deo Windows Insider programa velika je šansa da će vam stići nova test verzija Notepad beležnice, sa nekoliko dugo čekanih novina.

 Novi Notepad u Windows 11 Izvor: SmartLife / Microsoft

Nakon što smo tokom avgusta meseca videli novu verziju čuvene Paint aplikacije nakon bezmalo 35 godina, Microsoft je odlučio da unapredi i omiljenu beležnicu, koja je deo Windows operativnog sistema još od 1983. godine. Da ne grešimo dušu, pre nekih 5 godina, Microsoft jeste ubacio neke sitne izmene poput zvezdice kada niste sačuvali dokument, ali ništa veliko kao sad.

Možda će vas zanimati

Od novina koje dolaze sa novom verzijom Notepad alatke tu su bolja pretraga i opcija traženja i zamene reči i izraza, malo drugačiji interfejs, bolje vraćanje poteza unazad i naravno - tamni režim. Ne možemo da kažemo da Microsoft ne radi na promeni izgleda i funkcionalnosti svog operativnog sistema i alata.

Trebalo im je samo 35 godina da nešto promene kada je Paint alatka u pitanju, ali postoje ljudi kojima ni to nije mnogo smetalo da sa njome prave umetnička dela.

Snipping Tool i Office

Nedavno je u Snipping Tool dobio nove funkcionalnosti u Windows 11, a i Office se odnedavno može pohvaliti novim izgledom i pretumbanim opcijama tu i tamo.

Možda će vas zanimati

Prva i vizuelno najupečatljivija opcija su blago zaobljene ivice, prepoznatljiv element novog OS-a. Kada zagrebete ispod površine videćete i da sada postoje dve prečice, jedna za Pretragu (Find), a druga za Zamenu (Replace), a i javljaju se kao moderniji, lebdeći prozor.

 Notepad tamni Find Replace
Notepad tamni Find Replace
Izvor: SmartLife / Microsoft

Moderni Undo

Undo (vraćanje unazad) opcija sada ima više koraka i potpuno menja stari sistem koji je vraćao samo jedan korak unazad. Prostim držanjem Ctrl-Z vraćate reč po reč unazad, a ne briše se na primer cela rečenica, suštinski dodajući memoriju koja pamti šta ste kucali, kao kod ozbiljnijih aplikacija za rad sa tekstom kao što je Word.

Word Wrap

Ono što nije izmenjeno je što je podrazumevano Word Wrap opcija isključena, i morate je aktivirati iz View menija. Word Wrap vam omogućava prelamanje teksta tako da se prikazuje u malom prozoru rad po red, umesto da vam beži desno do širine strane.

Microsoft se ovoga puta fokusirao na manja ažuriranja, kako bi Notepad izgledao kao alat od pre skoro 40 godina, dodajući preko potrebna osveženja. Nažalost, Notepad i dalje ne može da otvara fajlove kao što du .docx, za koje morate da koristite Word ili WordPad.

Tamni režim

Da, tu je i tamni režim rada za Notepad, i osim što izgleda lepo neko vreme, nema neku specijalnu funkciju. Probaćete ga par puta i onda ćete se vratiti na stari, beli Notepad.

Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Kao i što smo pomenuli, novi Notepad će vam stići ukoliko ste deo Windows 11 Insider Dev kanala sa preview build veerzijom 22509. Instalacija je moguća i iz Microsoft Store, samo idite u Library i ažurirajte Notepad.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA