MICROSOFT SAM OBJAVIO KAKO DA ZAOBIĐETE WINDOWS 11 ZAHTEVE: Ne treba vam ni TPM 2.0 ni novi procesor | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MICROSOFT SAM OBJAVIO KAKO DA ZAOBIĐETE WINDOWS 11 ZAHTEVE: Ne treba vam ni TPM 2.0 ni novi procesor

Nakon objavljivanja potrebnog hardvera za instalaciju novog Windows 11 operativnog sistema, Microsoft je na svom zvaničnom sajtu objavio kako da zaobiđete navedene zahteve.

 Windows 11 1 Izvor: SmartLife / Microsoft

Mesecima unazad Microsoft reklamira Windows 11 kao najbezbedniji novi operativni sistem koji, između ostalog, zahteva i postojanje TPM modula, hardverskog čipa koji enkriptuje sve vaše podatke i šifre. Kako su godinama unazad proizvođači matičnih ploča izbacivali TPM čipove sa svojih ploča, jer ih je koristio ekstremno mali broj korisnika, Microsoft je sada doveo korisnike u paradoksalnu situaciju, tražeći hardver koji je prisutan samo na malom broju računara.

TPM 2.0 ili ne?

Pored TPM 2.0 čipa Microsoft je objavio i da će Windows 11 zahtevati procesore novije generacije. Kada je Intel u pitanju, to znači od 8. generacije pa na dalje (i par modela 7. generacije u Surface računarima), odnosno Ryzen 2000 i noviji kada je AMD u pitanju.

Ono što je iznenadilo većinu korisnika je da je Microsoft nakon tolikog insistiranja na bezbednosnim zahtevima na svom sajtu napravio detaljno uputstvo koje zaobilazi sistemske zahteve koje su oni postavili.

Možda će vas zanimati

Celo postupak zahteva da već posedujete Windows 10 operativni sistem i malo čačkanja po Registry sekciji kako biste rekli operativnom sistemu da ne proverava TPM 2.0. Napomenućemo da ova “zaobilaznica” funkcioniše samo za računare koji imaju bar TPM 1.2, čip koji se ugrađivao u starije modele matičnih ploča.

Može i za starije procesore

Pored TPM čipa, Microsoft uputstvo navodi i da se na ovaj način zaobilazi https://smartlife.mondo.rs/tech/saveti/a28803/Windows-11-provera-PC-Health-Check-aplikacija.htmlprovera kompatibilnosti procesora. Primera radi, AMD Ryzen procesori generacije 1000 i Intel Core 7. generacije će moći da prođu proveru bez problema. Na stranici se napominje da “Ovakva instalacija Windows 11 operativnog sistema neće proveravati sledeće zahteve: TPM 2.0 (npotreban je bar TPM 1.2) i CPU porodicu i model.”

Možda će vas zanimati

Uputstvo kaže da je potrebno dodati određenu vrednost u Regitry sekciji. Da biste to izveli potrebno je da kliknete Start dugme i ukucate “Registry Editor”, odaberete aplikaciju i u novom prozoru odete do HKEYLOCALMACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup i dodate novi REG_DWORD ključ sa nazivom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU i onda da postavite njegovu vrednost na 1.

 Uputstvo za Windows 11
Uputstvo za Windows 11
Izvor: SmartLife / Microsoft / Printscreen

Butabilni fleš

Kada ovo uradite, kreirajte butabilni USB korišćenjem Windows 11 media creation tool alata i ručno instalirajte operativni sistem. Pošto več imate Windows 10 operativni sistem možete odabrati da zadržite postojeće podatke ili da nastavite sa čistom instalacijom koja briše sve podatke sa sistemskog drajva. Ukoiliko želite da instalirate Windows 11, a imate procesor koji nije na listi podržanih potrebno je da koristite Windows 11 Disk Image proces instalacije.

Igranje u Registry sekciji Windows operativnog sistema uvek je bio pipav i riskantan posao koji može ozbiljno da naruši stabilnost sistema ukoliko nešto uradite pogrešno.

60% je šansa da će ažuriranja biti automatska, a 100% da neće 

Microsoft ne bi bio Microsoft kada ne bi napravio veliku ogradu oko sebe za slučaj da nešto krene po zlu, pa u napomeni piše da instaliranje Windows 11 OS-a na PC koji nije podržan može da dovede do lošeg rada i problema sa kompatibilnošću. “Više vam niko ne garantuje da će uređaji koji nisu podržani dobijati sistemska ažuriranja, uključujući, ali se ne ograničavajući na bezbednosna ažuriranja.”

Windows 11 upgrade podržani računari objašnjenje VIDEO
Izvor: Microsoft Tech Community

Sa druge strane, ukoliko ne budete dobijali Windows ažuriranja, uvek možete da preuzmete i instalirate zakrpe ručno, što i nije toliko veliki i komplikovan posao. Jedan podsetnik u kalendaru namešten da se javlja svakog meseca će biti više nego dovoljan.

Za slučaj da ne želite da čekate da vam Microsoft kroz OS ponudi da instalirate Windows 11 uvek možete odmah da preuzmete Windows 11 i već danas isprobate novi operativni sistem.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

charleshicks

Hello. And Bye.

Omlet

Ima li neko da koristi sad 11ku sa nekim starijim procesorom na rangu i5 3-4 generacije? Ja sam na i5 4gen koristio 11ku pre mozda 2 meseca ali nije mi bila bas najbolja, ocito se vidila da malo sporije radi. Ja sam tad uradio azuriranje kroz windows update tsko sto sam neki "patch' sa githuba skinuo koji mi je omogucio da dobijem update ali sam brzo nakon toga vratio na 10ku koja leti. A 11ka kad otvaram settings i tako neke delovr OS-a otvarala po sekundu dvije duze. Win 10 odmah otvori cim kliknem Imam ssd i 8gb rama.

haha

fora kao ne može na te računare i sada može da privuku korisnike