WINDOWS 11 RADI SPORIJE SA AMD PROCESORIMA: L3 keš memorija je problem | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WINDOWS 11 RADI SPORIJE SA AMD PROCESORIMA: L3 keš memorija je problem

Od 5. oktobra Windows 11 postao je zvanično dostupan za krajnje korisnike, ali su mnogi primetili da se AMD procesori čudno ponašaju,

 Nokia Purebook S14 3 Izvor: SmartLife / Nokia

Posle promena hardverskih zahteva, izmena u poslednjem trenutku, proširivanja lista za kompatibilne procesore i mnogih drugih dečjih bolesti kroz koje je Windows 11 prošao, konačno smo dočekali njegovo zvanično predstavljanje. Međutim, uprkos uveravanjima predstavnika kompanije Microsoft da je sve sjajno i bajno, broj korisnika koji prijavljuju probleme u Windows 11 operativnom sistemu svakim danom sve je veći.

Možda će vas zanimati

Prema obaveštenju na zvaničnom AMD sajtu, primećeno je da pojedine aplikacije u Windows 11 operativnom sistemu imaju slabije performanse zbog nešto većih latencija L3 keš memorije AMD procesora. AMD kaže da postoje dva problema koji se javljaju sa AMD procesorima i Windows 11 operativnim sistemom povećana latencija L3 keš memorije i UEFI CPPC2 “preffered core”.

Prvi problem tiče se povećanja latencije, odnosno kašnjenja procesorske keš memorije, tačnije L3 keša, koju AMD procesori dele sa svim jezgrima. Povećanje latencije ove memorije direktno se odražava na brzinu obavljanja operacija, pa vam je jasno da AMD nije srećan zbog načina na koji Windows 11 radi sa AMD procesorima. Sa druge strane, UEFI CPPC2 “preffered core” se odnosi na dodeljivanje izvršnih niti najbržem procesoru, što takođe ne radi kako bi trebalo, uzrokujući da AMD procesori rade lošije.

Kako to utiče na performanse?

Kada su u pitanju performanse, povećanje latencije L3 keš memorije utiče prvenstveno na aplikacije koje su osetljive na vreme pristupa memoriji, koje imaju 3 do 5 odsto lošije performanse u aplikacijama i 10 do 15 odsto u eSports igrama.

Možda će vas zanimati

Drugi problem sa nepravilnim dodeljivanjem niti najbržem jezgru najviše pogađa aplikacije koje su osetljive na rad sa jednom ili dve do tri izvršne niti i najizraženiji je kod procesora sa više od osam jezgara i TDP-om većim od 65W. Suštinski Wondows 11 ima problem kada treba da odabere jezgra kojima će da dodeli izvršne niti, što rezultuje u smanjenim performansama.

Windows 11
Izvor: YouTube / CNET

Da nije tužno, bilo bi smešno

AMD na svom sajtu navodi i da je Microsoft upoznat sa ovim problemom, te da će oktobarsko ažuriranje sadržati potrebne pakete koji će ispraviti ove probleme u radu sa AMD procesorima. Ni cela dva dana otkako je zvanično predstavljen, a već se traži karta više za oktobarsko krpljenje svežeg operativnog sistema.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Root cause

Iako je problem u odnosu win 11 <-> amd cpu, ovde root cause svega je politika MS vezana za testiranja. Zadnji put kad je MS testirao OS na pravom HW, a ne na virt okruzenjima, bilo je za razvoj win 7, nakon toga se ide u full virt okruzenja, te se zbog toga i dese ovakve gluposti, gde kad provuces instrukcije kroz sloj virtualizacije, sam sloj da penal, pa se ne primeti "micro" perf odstupanja. Tako da ovde kljucni krivac nije ni AMD, kao ni eng koji rade na OS, vec sama politika firme u celosti.

Dex

Ja imam AMD procesor i graficku, laptop Lenovo i Windows 11 radi perfektno.

Milan

Dobro je da nisam još uvek instalirao i ovako i onako računar koji je star godinu dana kod mene ne može da se instalira jedanaestica kao nije kompatibilan, verovatno procesor a evo specifikacija: Device name DESKTOP-EH36NRP Processor AMD A4-9125 RADEON R3, 4 COMPUTE CORES 2C+2G 2.30 GHz Installed RAM 4,00 GB ( Tmp kako se već zove je uključen, 2.0 je, secure boot je isključen.