NOVI AMD RYZEN PROCESORI: Koristićemo sličnu tehnologiju kao kod pametnih telefona | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI AMD RYZEN PROCESORI: Koristićemo sličnu tehnologiju kao kod pametnih telefona

Slično kao što mobilni procesori koriste brza jezgra za ozbiljne zadatke i sporija jezgra za one kod kojih se može uštedeti malo energije, AMD planira da promeni svoju mikroarhitekturu procesora.

  Izvor: SmartLife / AMD

ARM procesori kod pametnih telefona nekoliko generacija unazad koriste takozvanu big.LITTLE arhitekturu sa nekoliko brzih jezgara velike potrošnje i nekoliko sporijih i štedljivijih jezgara, jer je kod ARM procesora energetska efikasnost izuzetno bitna.

Iako nam se i pre dešavalo da vidimo patente koji nikada ne vide svetlo dana, a AMD je zahtev za patent podneo još 2019. godine, ne bi nas čudilo da nova generacija AMD Zen 5 Ryzen 8000 Strix Point procesora bude slična 12 generaciji Intel Alder Lake procesora.

Nova arhitektura

Naime, novi tip arhitekture bi mogao da bude savršeno rešenje za AMD APU-ove nove generacije koji bi mogli da se pojave sa novom, hibridnom postavkom brzih/štedljivih procesora. Sa druge strane AMD je najavio ozbiljne promene i na Ryzen 7000 generaciji sa podrškom za PCI Express 5.0 i DDR5 memoriju.

Možda će vas zanimati

Da podsetimo APU za razliku od CPU-a ima u sebi i moćno grafičko jezgro, pa su APU-ovi veoma popularan izbor za kategoriju gejmera koji ne žele mnogo da plate, a ipak vole da se igraju. Intel planira da predstavi novu, 12. generaciju Alder Lake čipova krajem ove ili početkom naredne godine, dok će se novi AMD hibridni APU-ovi po svemu sudeći sudarati sa Raptor Lake, 13. generacijom Intel čipovagodinu dana kasnije.

Optimizacija za hibridnu arhitekturu

Jedini problem koji postoji kod hibridne arhitekture je efikasna alokacija zadataka na odgovarajuća jezgra. Određivanjem parametara i uslova koji će dodeljivati zadatke pojedinačnim jezgrima se to rešava, ali je pitanje efikasnosti ključno za dobar balans performansi i potrošnje. Prema patentu AMD-ova metoda se sastoji od poređenja jedne ili više definisanih metrika sa određenim uslovima koji treba da se ispune da bi se videlo da li se zadaci dodeljuju brzim ili sporim jezgrima. Kada se procena obavi, prvo procesorsko jezgro pauzira svoj rad, dok se informacije ne dodele drugom procesorskom jezgru.

Čak i da AMD uspe da usavrši tehnologiju rasporeda poslova, hibridni procesori imaju problem sa softverom, jer samo mali broj softvera ume da iskoristi prednost ove arhitekture. Prema govorkanjima tu i tamo, načuli smo da će novi Windows 11 imati optimizovani scheduler za hibridne procesore, što bi umnogome trebalo da pomogne AMD-u.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA