REKLAME POKVARILE WINDOWS 11: Još nije zvanično izašao, a već ima ozbiljnih problema  | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

REKLAME POKVARILE WINDOWS 11: Još nije zvanično izašao, a već ima ozbiljnih problema 

Još od Windows 10 operativnog sistema Microsoft je ubacio reklame u svoj operativni sistem. Ova praksa nema nameru da prestane sa Windows 11, u kojem reklame uzrokuju da start meni i traka sa zadacima stalno “pucaju”.

 Windows 11 Izvor: SmartLife / Microsoft

Ako ste imali Windows 7 ili 8.1 sigurno se sećate reklame da preuzmete Windows 10, koja se stalno vraćala i dosađivala vam, nudeći razne trikove kako biste prešli na novi OS. Ovo možda i nije bilo toliko dosadno, ali Windows 11 ima drugi problem – reklame koje se ovde pojavljuju uzrokuju pucanje start menija i trake sa zadacima (taskbar).

Možda će vas zanimati

Nakon predstavljanja nove verzije Windows 11 operativnog sistema za Dev i Beta kanale (razvojna i test verzija), korisnici su počeli da prijavljuju konstantne probleme sa pucanjem start menija i trake sa zadacima. Ubrzo se ispostavilo da problem prave reklame koje Windows 11 prikazuje.

Rešenje postoji

Microsoft jeste brzo nakon toga izbacio rešenje problema u vidu ažuriranja, ali ako ste vi deo Windows Insider programa i računar vam se zbog reklama nalazi u stanju u kojem ne možete da ga koristite, evo šta treba da uradite:

  • Korak 1: Otvorite Task Manager sa CTRL-ALT-DEL kombinacijom tastera.
  • Korak 2: Odaberite “More details” na dnu da biste proširili Task Manager.
  • Korak 3: Idite na “File” i odaberite “Run new task”.
  • Korak 4: Ukucajte “cmd” u “Open” polju.
  • Korak 5: Nalepite sledeću komandu (bez navodnika): “reg delete HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\IrisService /f && shutdown -r -t 0”
  • Korak 6: Pritisnite Enter nakon čega će se vaš PC restartovati. Nakon reseta, sve bi trebalo da se vrati u normalu.

U suštini, da biste unormalili svoj PC, morate da izvršite određene promene u Registry delu svog operativnog sistema.

Reklama za Teams je krivac

Reklama koja pravi problem je ona koja promoviše Microsoft Teams, koji je sada integralni deo Windows 11 OS-a. Ono što nam se čini je da su sada reklame integralni deo Windows-a i da će sada Microsoft moći da ih ubacuje za različite stvari, a da će njihovo isključivanje često značiti čačkanje po Registry sekciji.

Ono što je najveći problem sa reklamama u Windows 11 OS-u, nisu same reklame, već činjenica da je operativni sistem koji treba zvanično da se pojavi za mesec dana toliko osetljiv, da jedna reklama uspe da ga učini potpuno neupotrebljivim. Stoga možda nije loše da prvo probate Windows 11 bez instaliranja, čisto da steknete utisak da li vam se sviđa i koje su to nove funkcionalnosti koje donosi.

Možda će vas zanimati

Da se ovo desilo samo kod Beta korisnika, mogli bismo da nestabilnost pripišemo procesu testiranja, ali kako se ovo desilo i kod Dev verzije, Microsoft bi trebao da se zabrine. Windows 11 build 22000.176 je verzija koja dolazi nakon RTM, a RTM znači da je proizvođač testirao i sredio sve najveće probleme, te da su sadašnje beta verzije nešto skoro spremno za krajnje korisnike.

Windows 11 operativni sistem
Izvor: Windows

Navikavajte se na reklame

Za sada korisnike treba da brinu dve stvari. Prva je da jedna cloud komponenta kao što je reklama može da uzrokuje problem kod ključnog dela OS-a. Druga je svakako činjenica da Microsoft planira da bude agresivniji sa reklamama u svom operativnom sistemu koji nije besplatan. Ako mislite da će ovaj problem koji se sada javio da utiče na Microsoft da oni smanje broj reklama, varate se. Samo će ispraviti problem i nastaviti zacrtanim putem, popločanim brojnim reklamama i vašim novcem.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dušan

Vi furajte šta hoćete. Tri dana sam imao Win10, koji sam bacio. Furam Win7 i nemam nikakvih problema! Nemam nameru da ga menjam! Od anroida mi je muka, je ne možeš da se ratosiljaš reklama, koje su sve opasnije i zaraznije. Ako pokušaš da prekineš, a sve više traju, po poka minuts, nema problema. Odmah kreće nova u istom trajanju. Ali dalje nečeš moći ni pod razno. Reklamu moraš da odgledaš! U poslednje vreme aktuelno je da i ton ne može dacse mutira, pa se reklama uz put i dere i uznemirava i ometa tvoje ukućane. Izgleda da je to cilj i Window-sa!? Samim tim što već rade na aplikacijama za Win! Moj Win7 to neće videti ni doživeti, a Android će i dalje da me malttetira sve više, dok u potpunosti ne prestanem da upotrebljavam tablet i mobilni!!! Google play ubija!!!

Bojan NS

@Dušan Upises dns.adguard.com kod podešavanja veza, Privatni DNS u androidu 9+...i nema više reklama....

Haha

Čoveče nude vindows sa reklamam, a imam ad block na browseru, šta mislite kada ću instalirati w11