UPDATE ĆE VAM REĆI DA LI MOŽETE DA INSTALIRATE NOVI OS: Bez posebnih alata do Windows 11 | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPDATE ĆE VAM REĆI DA LI MOŽETE DA INSTALIRATE NOVI OS: Bez posebnih alata do Windows 11

Po prvi put jednostavno i logično objašnjenje za sve Windows 10 korisnike.

Od samog starta Microsoft je stvorio nepotrebnu konfuziju oko novog operativnog sistema, zbunjujući korisnike i pre nego što je Windows 11 video svetlo dana. Od hardverskih zahteva koje ne ispunjava većina korisnika, preko alata koji nisu radili kako treba do predomišljanja oko nekih izrečenih stvari.

Microsoft je takođe nekoliko puta menjao svoj stav oko podržanih procesora, iako te odluke nisu baš bile u skladu sa zdravorazumskom logikom, a u međuvremenu je nekoliko korisnika već pronašlo načine da se ove restrikcije jednostavno zaobiđu. Posebno, jer Windows 11 savršeno dobro radi i na starijim generacijama procesora.

Možda će vas zanimati

U celu ujdurmu oko podržanih procesora se uključio i Microsoft i izjavio da nije moguće izvršiti ažuriranje operativnog sistema sa Windows 10 na Windows 11 ukoliko se vaš procesor ne nalazi na listi podržanih modela. S druge strane, moguće je instalirati Windows 11 sa ISO fajlom, kao čistu instalaciju, ali ako nemate podržani hardver vam onda neće raditi Windows Update za bezbednosne ispravke i drajvere.

 Windows 11 PC Health Check
Windows 11 PC Health Check
Izvor: SmartLife / Marko Nešović

U suštini Microsoft je rekao da možete da koristite Windows 11 na hardveru koji ga ne podržava, ali ćete ostati uskraćeni za bitna ažuriranja koja će vas štititi od online pretnji, pa ćete zažaliti što ste doneli tu odluku.

PC Healt Check ili Update

PC Health Check Tool se ponovo vratio i omogućava da proverite da li je Windows 11 kompatibilan sa vašim hardverom, a zvaničnu verziju alata možete skinuti ovde. Pored pomenutog alata, najnoviji Windows 10 Release Preview omogućava vam da na još jednostavniji način proverite da li možete da računate na Windows 11 nadogradnju.

Možda će vas zanimati

Sajt koji prati sve što se dešava sa Windows operativnim sistemom, Windows Latest objavio je sliku ekrana na kojoj se vidi novi deo u Windows Update modulu koji vas obaveštava da li je vaš operativni sistem kompatibilan sa Windows 11. Na njihovom sistemu poruka je glasila da “Ovaj PC može da pokrene Windows 11” i da ispunjava minimalne zahteve.

 Windows 11 poruka o kompatibilnosti
Windows 11 poruka o kompatibilnosti
Izvor: SmartLife / Windows Latest

Pored toga dobićete i link do specifikacija potrebnih za Windows 11, kao i link preko kojeg možete da saznate više o novom Microsoft OS-u. Ovde ćete pronaći dodatne informacije o tome šta vam je potrebno ukoliko je vaš sistem nekompatibilan, kao i koja komponenta je problematična.

Integracija u Windows Update je odlična stvar, jer ne zahteva nikakve dodatne alate, već se provera vrši automatski, a i oni koji ne prate najnovije vesti o Windows 11 ovako će dobiti bitne informacije o novom operativnom sistemu.

Od danas minimalna hardverska specifikacija za Windows 11 je ova:

  • Procesor: 1 GHz ili brži sa dva jezgra, uz 64-bit podršku na System on a Chip (SoC)
  • RAM: 4 GB
  • Memorija: 64 GB ili više
  • System firmware: UEFI, Secure Boot mogućnost
  • TPM: Trusted Platform Module (TPM) u verziji 2.0
  • Grafička karta: Kompatibilna sa DirectX 12 ili starijim i WDDM 2.0 drajver
  • Ekran: High definition (720p) veće dijagonale, od 8 bita po boji u kanalu i drugo.
Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Zvanično Microsoft podržava 8. generaciju Intel i AMD Ryzen 2000 procesore i novije, kao i nekoliko Intel modela 7. generacije: Core X serija, Xeon W serija, Core i7-7820HQ, ali ne sumnjamo i da će to uskoro da se promeni.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA