HARDVER ZA WINDOWS 11 ĆE VAS BACITI NA DODATNI TROŠAK: Cena TPM 2.0 preko noći skočila pet puta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HARDVER ZA WINDOWS 11 ĆE VAS BACITI NA DODATNI TROŠAK: Cena TPM 2.0 preko noći skočila pet puta

Jedan od zahteva za instalaciju novog Windows 11 operativnog sistema je da posedujete TPM 2.0 modul na matičnoj ploči. Ukoliko ga nemate, moguće je kupiti dodatnu karticu, međutim pitanje je kolike će im biti cene u narednom periodu.

  Izvor: SmartLife / Microsoft, SmartLife / ASUS

Zbog kripto rudara ne možete da kupite grafičke karte i napajanja po normalnoj ceni. Zbog novog Chia novčića, cene SSD.ova i hard diskova su otišle u nebesa, a sada su i cene TPM 2.0 modula preko noći sa 20 skočile na 100 dolara.

Možda će vas zanimati

Šta je TPM i zašto je bitan?

TPM 2.0 modul je jedan od hardverskih zahteva za instalaciju novog Windows 11 operativnog sistema. TPM je čip koji je integrisan na vašoj ploči i koji služi da zaštiti ključeve za enkripciju, korisničke kredencijale i druge osetljive podatke iza hardverske barijere, kako hakeri i malver ne bi mogao da im pristupi ili promeni. U suštini radi se o bezbednosnom dodatku, dodatnom nivou fizičke barijere, koja, pored softverske zaštite onemogućava da neko pristupi osetljivim podacima preko vašeg operativnog sistema.

Kako su hakerski napadi i količina malvera porasli drastično u poslednje vreme, razumljivo je da Microsoft želi da zaštiti korisnike svog novog operativnog sistema.

Prepoznali priliku

Preprodavci su uvideli da postoji veliki broj korisnika koji imaju Windows 10 i koji žele da pređu na novi operativni sistem, ali čije ploče nemaju TPM čip, te da će uskoro biti velika navala za dodatnim TPM karticama. Masovna kupovina dodatnih TPM 2.0 kartica izazvala je ogromni porast cena, koje su porasle petostruko za samo jedan dan.

 TPM modul cena
TPM modul cena
Izvor: SmartLife / Amazon

Možda će vas zanimati

TPM je na većini ploča dodatna opcija, i kupuje se zasebno, ali većina ploča isto tako poseduje zasebni slot za dodavanje kartice sa TPM 2.0 čipom. Da biste prešli na novi operativni sistem sa Windows 10, potreban vam je i TPM, pa ukoliko planirate tranziciju ne bi bilo loše da otvorite UEFI vaše matične ploče i proverite da li imate fTPM opciju. Ako ne, nije loše vreme da počnete da razmišljate o kupovini TPM modula.

 Windows 11 nove opcije
Windows 11 nove opcije
Izvor: SmartLife / Microsoft

Potpuno je jasno da Microsoft želi da poboljša bezbednost na svom novom operativnom sistemu, ali da jedan od zahteva bude komponenta koja je na najvećem broju matičnih ploča opcioni dodatak nam se čini kao nerealan. Ne zbog bezbednosnog aspekta već zbog toga što će većinu korisnika baciti na dodatni, neželjeni trošak. Pored toga, ako planirate kupovinu laptopa, a želite da dobijete Windows 11 kada dođe, obratite pažnju na kameru, jer ona može biti još jedan neočekivani ograničavajući faktor o kojem možda niste razmišljali., posebno u toku globalne nestašice čipova.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

PC evolucija od 2001 do 2021 se svodi na IPS ekran, SSD disk i 1080p. Pa oni dan danas rešavaju hlađenje laptop uređaja i niko tu ne misli nikome ništa dobro, meri se svaki šraf na gram. 20/3 = 6.67 godina. Ne sme nijedan uređaj da traje kraće. Sve drugo je pranje mozga.

Mali Mrav

Jos uvek koristim Windows 7, zbog starije masine, mada ipak mogu i 10 da instaliram na nju, ali sam ostao na 7. Tako da W11 me nece skoro videte :)

Ja

Samo potpuni i*iot će da kupi nešto, sada dok je nestašica i kad je cena otišla u nebo, jer mu može zatrebati za jedno godinu dana, a verovatnije da neće. Ovo će skoro sigurno biti opciono, a ako i ne bude, u tom slučaju, štancovaće se na kilo i biti skoro džabaka.