WINDOWS 11 SREĐUJE NERED: Novi meniji, opcije i prečice | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WINDOWS 11 SREĐUJE NERED: Novi meniji, opcije i prečice

Kontekstualni meniji poznatiji kao meniji na desni klik su oduvek bili jedan od najlošije organizovanijih delova Windows operativnih sistema. Windows 11 planira da to promeni iz korena.

  Izvor: SmartLife / Windows Blog

Windows 11 je operativni sistem koji je i dalje u beta fazi testiranja, što znači da će se do finalne verzije verovatno još mnogo toga promeniti, kako vizuelno, tako i funkcionalno. Jedna od ključnih promena oko kojih Microsoft nije previše digao prašinu je sređivanje kontekstualnih menija, nama poznatijih kao meniji na desni klik mišem.

Možda će vas zanimati

Microsoft inženjeri su primetili da kontekstualni meni nije previše funkcionalan, i da mu je potrebna ozbiljna reorganizacija. Jedna od prvih i najvećih promena je smeštanje najčešćih komandi (Cut, Copy, Paste…) blizu mesta gde se meni poziva. Ovo znači da će se ove najčešće komande nalaziti na samom vrhu menija u vidu ikonica koje su jako blizu, nakon klika mišem.

Druga promena je ubacivanje Open i Open with komandi jednu pored druge kada kliknete desnim tasterom miša na fajl. Pored ovih komandi, još jedna od velikih promena koju je Microsft odlučio da primeni je grupisanje komandi zarad lakše navigacije.

Možda će vas zanimati

Cloud i stari meni

Očekivano, cloud provajderi su dobili svoje mesto u meniju, odmah pored Windows komandi, čime Microsoft naglašava povezanost novog operativnog sistema sa cloud servisima. Za one nostalgične, i onima koje se nove promene ne sviđaju previše, komanda Shift+F10 poziva stari Windows 10 kontekstualni meni.

 Windows 11
Windows 11
Izvor: SmartLife / Microsoft

Pored kontekstualnog, i meni za deljenje će se promeniti, tako da učini deljenje sa uređajima u blizini jednostavnijim. Kontrole za deljenje fajlova sa drugim računarima su ubačene u prvi plan, ispod su opcije za slanje mejlom, a na dnu su najčešće korišćene aplikacije u koje možete direktno podeliti sadržaj. Ne možemo da se otrgnemo utisku da novi meni veoma podseća na onaj sa Android telefona.

Naravno, sve ovo ne znači da će ove promene biti implementirane u ovom obliku, bar do trenutka kada ne vidimo zvaničnu Windows 11 verziju na jesen. Najbitnije promene će za korisnike biti Start meni koji omogućava jednostavnije traženje fajlova, unapređeni izgled mini prozora aplikacije na traci sa zadacima i još mnogo toga. Od funkcionalnih promena izdvojili bismo DirectStorage, opcija za brzo učitavanje igara, novi plavi ekran smrti, kao i unapređenu bezbednost.

Windows 11
Izvor: YouTube / Windows

Ukoliko ne želite da čekate jesen, možete se prijaviti na Windows Insider program i aktivirati Dev Channel opciju, kako biste dobili raniju verziju novog operativnog sistema.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 5

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Bežaćemo od Windowsa u šume.

Трагач

Последњи Windows је Windows 7. Ов о све након седмице није Windows. Користио сам 8-ицу а 10 и 11 нећу никад да инсталирам.

Mikac

@Трагач 10 je od mene dobio šansu čim se pojavio i definitivno nisam pogrešio. Podrška za najnovije Adobe softvere i mogućnost da isčupate SSD iz računara i stavite ga u drugi, a da vas ne dočeka plavi ekran već da se računar upali, je definitivno dobra stvar. Sa druge strane, 11 je nešto što ću, nadam se, biti u prilici da preskočim.