SVE STVARI KOJE MICROSOFT UKLANJA IZ WINDOWS 11: Šta će vam najviše nedostajati? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE STVARI KOJE MICROSOFT UKLANJA IZ WINDOWS 11: Šta će vam najviše nedostajati?

Microsoft je danas i zvanično najavio Windows 11, svoj novi operativni sistem. Promenjen je izgled, dodate su funkcionalnosti, ali je dosta toga i izbačeno.

  Izvor: SmartLife / Microsoft

Novi Windows 11 je stigao, pratili smo prezentaciju i objavili sve promene koje donosi nova verzija najpopularnijeg operativnog sistema na svetu. Od glavnih promena izdvajamo centrirani Start meni poput onih na Mac OS-u, mogućnost pokretanja Android aplikacija, kao i činjenica da je Windows 11 potpuno besplatan za sve korisnike koji imaju Windows 10.

Možda će vas zanimati

Svašta novo je stiglo, a evo od čega se rastajemo

Pored spiska novina koje je Microsoft objavio, bilo je i detalja o stvarima koje su izbačene iz Windows 11, pa ne bi bilo loše da obratite pažnju na sve stvari koje više nećete imati pre nego što se odlučite za veliko ažuriranje operativnog sistema.

  1. Cortana asistent više vam neće dosađivati prilikom instalacije novog operativnog sistema i više neće biti zakačena za taskbar – traku sa zadacima.
  2. Live tiles, popularne pločice će nestati iz Start menija. Microsoft je već neko vreme pričao šta bi valjalo promeniti kod njih, ali su sa Windows 11 presekli i pločice – nestaju.
  3. Nema ni tablet režima, a olakšana Windows 10 S verzija koja je bila idealna za ne tako jake tablete će biti dostupna samo kod Windows 11 Home verzije. Sa druge strane novi Windows deluje znatno više optimizovan za rad sa ekranom osetljivim na dodir, a umesto posebnog tablet režima, Windows će sam prepoznavati kada rotirate ekran i automatski povećati ikone i napraviti veći razmak između njih.
  4. Skype neće više biti deo Windows instalacije, a kao i što smo pomenuli u tekstu sa predstavljanje novog Windows OS-a, Teams koji je skoro u potpunosti zamenio Skype tokom pandemije postaje integralni deo novog operativnog sistema.
  5. Pored Skype Windows 11 neće više dolaziti ni sa One Note, digitalne sveske koja čuva i sinhronizuje vaše beleške.
  6. Paint 3D i 3D Viewer su takođe bili bitni elementi velikog sistemskog ažuriranja iz 2017. godine. Od marta nove verzije Windows 10 OS-a već su izbacile ove dve aplikacije iz instalacije. Naravno, aplikacije koje su izbačene nisu nestale zauvek i možete ih skinuti sa Microsoft Store ukoliko želite.
  7. Još jedna stvar koju više nećete moći da uradite sa Windows 11 jeste da pomerate taskbar – traku sa zadacima na levu, desnu ili gornju ivicu, već će biti pozicionirana dole. Microsoft je naglasio i da aplikacije neće moći da prilagođavaju delove trake sa zadacima.

Ukoliko vam se sviđaju sve novine koje sa sobom donosi Windows 11, slike možete pogledati u galeriji, a on zvaničan datum izlaska je oktobar mesec ove godine. Naravno, verzije za korisnike Windows Insider programa će biti dostupna već za koji dan, a evo i detalja kako je preuzeti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Max

Mene bi bio blam da bas ovoliko kopiram UI one druge firme. Vraćamo se opet u devedesete i početak 2000-ih i stvarno mi nije jasno zašto.

Dušan

Znači samo za vakcinisane! Mi Srblji imamo Win10 kupljen na "Srpski način"! Ko želi moraće i Win11 da nabavi i registruje na "Sroski način". Osim toga opet budalaštine, koje će me ostaviti na Win7 koji sam vratio 5 dana nakon instalacije Win10! Šta ima on da mi rotira? Ja ću da rotiram! Ako hoću da se rotira, onda uzmem ovaj tablet, a on rotira, što mogu da isključim, ali neću, jer je to za tablet odlučno, a PC NEĆU da mi sam rotira. Osim toga obožavam intetesantne ikone, i ne volim da ih niko pomera, razmacinje i menja im mesta. To zna i moja supruga i ne ostavlja ništa po ekranu, jer sa rekao da ću baciti sve što tamo vidim! Savetovao sam joj da na C particiju ne ostavlja ništa važno, jer u slučaju upada virusa ili bagova u Windovsu, vraćam bez opomene Backup, koji pravim jednom u mesec ili dva u slučaju nekih novih instalacija. Naravno, u tom slučaju komp preformatira kompletnu C particiju i vrati poslednju ili pretposlednju, po mojoj želji. P.S. imate programčić za start meni Win7, koji sam ja instalisao na Win10. Šra će mi tamo Music, Pictures Netfiks i ostale gluposti!?

Трагач

@Dušan Све има само основно зашта је на њен рачунар а то је Office нема. То је исто као кад продате телефон без пуњача или монитор без сталка за који ћете додатно да наплатите $1000. Упс... друга фирма